• DOLAR 32.383
  • EURO 35.112
  • ALTIN 2326.35
  • ...
Tarihi mezarlıklar kaderine terk edildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN- Eski Güzelsu Lisesi civarında bulunan ve 1650 yılına ait olduğu belirtilen tarihi mezarlıklar adeta kaderine terk edildi. Çevresi açık olduğu için hayvanların kol gezdiği tarihi mezarlıklarda bir an önce restorasyon yapılması gerektiğini ifade eden mahalle halkı yetkilileri göreve çağırdı.

 

“Tarihi mezarlıların hali içler acısı”
Olaya tepki gösteren mahalle sakinlerinden Salih Demir, mahallelerinde bulunan tarihi mezarlıkların adeta kaderine terk edildiğini ifade ederek, “Tarihi mezarlarımızın halini görüyorsunuz. Kültür Turizm İl Müdürlüğü ve bu konuda yetkili olan herkesi harekete geçmeye davet ediyoruz. Tarihi medreselerimiz ve Tarihi Kalemizde olduğu bu mezarlıklarda da bir an önce restorasyon çalışması yapılmasını istiyoruz. Bu mezarlıklar bildiğiniz gibi Kalemizle aynı tarihi değere sahiptir. Onun için bu tarihi değerimize sahip çıkılmasını istiyoruz. Tarihi Medreselerimizin de kimi eksikleri var. Batı illerinde trilyonlarca para harcanarak tarihi değeri çok daha az olan eserler turizme kazandırılıyor. Aynı duyarlılığın mahallemizde bulunan tarihi değerler için de gösterilmesini istiyoruz” dedi.

 

“Mahallede bulunan 4 tarihi mezarlığımız aynı haldedir”
Ayrıca bu mezarlarda değerli zatların da yattığını hatırlatan Demir, “Burada değerli insanların mezarları var. Mezarlarımıza sahip çıkılmasını istiyoruz. Bu hem insani hem de İslami bir görevdir. Çünkü inancımıza göre insanların kabirleri insanların yaşadığı haneler kadar değerlidir. İnsanın ölüsüne de saygı vardır.  Onun için yetkililerden istirhamımız bir an önce buralara bir el atılması ve bizleri üzen bu görüntüleri ortadan kaldırarak insanların gelip ziyaret edecekleri hatta yabancı insanların gelip görecekleri tarihi dokuya uygun bir restorasyon çalışması yapmalarıdır. Mahallemizde aynı değere sahip 4 mezarlık da bu haldedir. 4 mezarlığımızda aynı şekilde. Mezarlarımız tarihi olduğu için buraya biraz daha önem verilmesi gerekiyor” diye konuştu.

 

Bu arada geçtiğimiz yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Tarihi Hoşap Kalesi’nde başlatılan restorasyon çalışmalarına ise ara verildiği öğrenildi. (Murat Dalgın-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir