• DOLAR 32.388
  • EURO 35.067
  • ALTIN 2326.69
  • ...
YYÜ'de Mısır için sessiz yürüyüş
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN-  Yüzüncü Yıl Üniversitesi Genç Hekimler Topluluğu, Mısır’da cunta yönetimi tarafından idam cezasına mahkum edilen 529 Müslüman için sesiz  yürüyüş yaptı. Üniversitedeki Kampüs Camii’nde Cuma namazı sonrası başlayan yürüyüş Üniversite durağına kadar devam etti. Burada bir basın açıklaması yapan öğrenciler Mısır’da cunta yönetimi tarafından verilen idam kararlarına tepki göstererek, Müslümanları bu zulme karşı seslerini yükseltmeye davet ettiler.

 

Otobüs durağına kadar sessizce yürüyen grup burada tekbir getirerek, Mısır cuntası aleyhine sloganlar attı.

 

“Zalimin Zulmüne karşı susan dilsiz şeytandır”

Daha sonra grup adına basın açıklamasını okuyan Genç Hekimler Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Yusuf Ozan Avcı, Mısır’da darbe mahkemelerinin 3 Temmuz askeri darbenin ardından  529 Müslüman hakkında idam cezasına hükmettiklerini söyledi.

 

529 darbe Müslüman Kardeşler üyesi eylemci için idam cezasına hükmettiğini hatırlatarak, “Bu kararın gerekçesine göre söz konusu kişiler ‘şiddet ve terör’ suçlamasıyla bu cezayı hak ettiler. İnsanlığa ve hukuka aykırı bu kararı kınamak, 529 Mısırlı mazlum kardeşimizin sesine ses katabilmek için tüm vicdan sahiplerini harekete geçmeye davet ediyoruz. Çünkü idama mahkum edilen 529 kardeşimizi değil birer kere, her birini 529’ar kere idam etseler de sonları inşallah cennettir. Dikkat çekmek istediğimiz konu sessiz kalan dünyadır, çünkü bunun hesabı bizlere sorulacaktır” dedi.

 

“Mısır cuntası her dakikaya 26 idam sığdırarak hukuksuzluk rekoru kırdı”

529 kişinin hayatına son verecek olan bir kararın birkaç ay içinde nasıl böylesine hızlı bir yargılama sürecine sığdırıldığını soran Genç Hekimler Yönetim Kuru Başkanı Yusuf Ozan Avcı, “Hukukun en temel prensiplerinden olan ‘savunma hakkının kullanılmasına bile izin verilmeyen birkaç oturumun ardından, fütursuzca ve özensiz bir karar ortaya çıkmıştır.  Bir kısmı tutuklu bulunan sanıkların göstermelik dahi olsa savunma yapmalarına fırsat verilmemiştir. Ülke dışına kaçmak zorunda kalan kimi göstericiler de savunmaları dahi alınmadan gıyabında idama mahkûm olmuştur. Cunta mahkemelerinin son karar duruşmasında neredeyse her dakikaya 26 idam sığdırarak kendi rekorunu kıran Mısır adaleti (!) kararın ölçüsüzlüğünü izah etme ihtiyacı dahi hissetmemiştir” şeklinde konuştu.

 

“Mısır halkı cunta karşısında yalnız bırakılmıştır”

Mısır halkının Cunta karşısında yalnız bırakıldığını ifade eden Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Mısır halkı ne yazık ki tüm katliam, yakalama, yasa dışı baskı ve sindirmelere karşı yalnız bırakılmıştır. Halkı yalnız bırakmakla yetinmeyip bir de cuntaya sahip çıkan batılı ve bazı Arap ülkelerinin tutumu cuntayı cesaretlendirmiştir. Son karar bu açıdan darbecilere verilen siyasi kredinin sonuçlarıdır. En azından Türkiye’de birkaç ağacın kesilmesi yada Twitter’in kapatılmasına gösterdiği sertlikte Mısır’daki idamlara eleştiri getirmesi beklenen Batılı ülkeler, iki yüzlü yaklaşımları ile bir kez daha sınıfta kalmıştır. Demokratik değerler üzerine inşa edildiği iddiasındaki Batı, Mısır’da darbe olduğunda ses çıkarmadığı gibi, üstelik darbecilere siyasi ve ekonomik kredi açmış, Müslümanlar söz konusu olduğunda demokratik değerlerin çiğnenebileceğini göstermiştir”

 

“Sakın, Allah’ı zalimlerin yaptıklarından habersiz sanma…”

Batının güdümündeki kimi Arap ülkelerinin de, bu kervana katılarak, Muhammed Mursi döneminde sakındıkları dolarlarını, Mısır’ın ekonomik sorunlarının çözümünde cuntaya karşı oldukça cömert kullandıklarını sözlerine ekleyen Avcı, “Mısır’daki son yargı tiyatrosu, ülkede yaşananları ve onun hem bölgesel hem de küresel destekçilerini bir kez daha ifşa etmiştir. Bugün, Müslüman kimliği söz konusu olduğunda katliam ya da hukuksuz uygulamalar hoş görülmektedir. Dünyanın neresinde olursa olsun her dinden ve her ırktan insanın canını kutsal sayan bizler, son idam kararlarını ve buna sessiz durmanın ötesinde destek veren tüm cunta severleri kınıyoruz. ‘Sakın, Allah’ı zalimlerin yaptıklarından habersiz sanma, yalnızca onlarla hesaplaşmayı gözlerin şaşkınlıktan donakalacağı bir güne erteliyor” ifadelerini kullandı.

Açıklamanın ardından  topluluk bir süre Mısır cuntası yönetimi aleyhine slogan attıktan sonra sesiz bir şekilde dağıldılar. (Murat Dalgın-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir