• DOLAR 32.561
  • EURO 34.923
  • ALTIN 2432.783
  • ...
82 İl 82 Sahabi projesi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

YOZGAT - 82 İl 82 Sahabî Projesi’nin 68. durağı Yozgat’ta ‘Allah’ın Seçtiği Muallim’ başlığında Ensar’ın önemli simalarından Übey b. Ka’b`ın anlatıldığı program, İl Kültür Müdürlüğü Konferans Salonu’nda halkın yoğun katılımı ile gerçekleştirildi. Memur-Sen Yozgat Şubesi’nin ve Ribat FM’in ortaklaşa organize ettikleri program, Kur’an-ı Kerim tilaveti ve selamlama konuşmaları ile başladı.

Kur’an eğitiminin çok olduğu bir şehre, bir Kur’an muallimi
Daha sonra kürsüye Muhammed Emin Yıldırım Hoca davet edildi. Sahabenin dindeki yerinden bahsederek konuşmasına başlayan Muhammed Emin Yıldırım Hoca, neden Yozgat’ta Übey b. Ka’b`ın anlatılacağına dikkatleri çekerek şöyle dedi: “Neden Yozgat’ın nasibi bu büyük sahabî efendimiz oldu? Bunun sebebi nedir? İki temel sebebi var; birincisi, Yozgat, Kur’an eğitimin en üst düzeyde yapıldığı vilayetlerimizden biridir. Ta Osmanlı’dan bu tarafa Kur’an talimi, kıraat ve hıfz noktasında Yozgat’ın önemli bir yeri olmuştur. İşte bundan dolayı biz de istedik ki, Kur’an eğitimine önem veren bu güzel vilayette, Asr-ı Saadet’te Kur’an denilince akla gelen ilk isimlerden birini anlatalım. İkinci sebep ise şu oldu. Übey b. Ka’b`ın, Muhacir kardeşi Aşere-i Mübeşşere’nin önemli simalarından Talha b. Ubeydullah’tır. Hz. Talha’yı geçen sene Sivas’ta anlatmıştık, hemen yanı başında Hz. Übey’i de anlatalım ki, Ensar-Muhacir kardeşlikleri devam etsin istedik, inşallah isabet kaydetmişizdir, inşallah burada onların anılması ile rahmete ve mağfirete erişeceğizdir, inşallah her birimiz, buradan Hz. Übey’in sofrasından çokça nasiplenerek evlerimize, hanelerimize mesajlar taşıyarak gideceğizdir…”

Allah’ın seçtiği muallim
Allah’ın Seçtiği Muallim’in nereden kaynaklandığına dikkat çekerek devam eden Yıldırım Hoca konuşmasının devamında, “Biz neden bu ifadeyi kullanıyoruz. Biz değil, Allah adına konuşan ve bu konuşmaya tek yetkisi olan Efendimiz (sas) kullanıyor, o kullandığı için biz kullanabiliyoruz. Başta Buhari ve Müslim olmak üzere onlarca kaynağımızda şöyle bir rivayet aktarılır. Aktaran ise 10 yıl fasılasız efendimizin hizmetinde bulunan Enes b. Mâlik’tir. “Efendimiz (sas) bir gün Mescidi Nebevî’ye girdi, Übey b. Ka’b’ı buldu ve ona: ‘Allah bana, sana Lem yekünillezi sûresini (Beyyine Sûresi) okumamı emretti’ dedi. ifadeye dikkat ettiniz mi? Allah, Efendimize (sas): “Git Übey b. Ka’b`a, Beyyine Sûresi’ni oku, yani öğret, bellet!” demiş… Hz. Übey, hiç beklemediği bu sözleri duyunca: “Ya Resûlullah! Rabbim beni mi söyledi?” dedi. Efendimiz (sas): “Evet” dedi. Übey daha da heyecanlandı: ‘Ya Resûlallah! Rabbim benim adımı söyleyerek mi sana git söyle dedi?’ diye sordu. Efendimiz, “Evet, Rabbim hem senin adını, hem senin nesebini anarak, git söyle!” dedi. Übey artık söyleyecek hiçbir söz bulamadı ve sevincinden çocukları gibi ağlamaya başladı.” dedi. 

(İlyas Yavuz - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir