• DOLAR 32.348
  • EURO 35.153
  • ALTIN 2308.536
  • ...
 Altan Tan: BDP Belediyecilikte Başarısız
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Doğruhaber / Haber Merkezi

Al Jazeera’nin sorularını yanıtlayan Altan Tan, ‘yerel seçimlerin mağlubu CHP ve HDP’ dedi. Çözüm sürecinin beraberinde getirdiği normalleşme ortamında BDP’nin bocaladığını belirten Altan Tan, alınan oylar partinin hedeflediği "demokratik özerkliğe" yetmediği tespitinde bulundu. Altan Tan, iç dinamiklerini değiştirmezse bugün bocalayan BDP’nin çökme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. BDP`nin güya `Türkiyelileşme` projesi olarak hayata geçirdiği HDP’yi de eleştiren BDP Milletvekili Altan Tan, seçim sonuçlarının da kendisini haklı çıkardığını belirtti. "Samimi dindarlar BDP’ye oy veriyor" diye konuşan Altan Tan, dindar, muhafazakar kesimlere daha çok hitap etmedikçe hiçbir partinin başarı sağlayamayacağını söyledi ve yerel seçimde "Müslümanların önemli bir kısmı vicdanlarını cüzdanlarına sattı" diye konuştu.

‘HDP Türkiye’deki marjinal solun partisi haline geldi’
BDP cephesinin HDP ile tüm Türkiye’ye hitap edebilecek bir ana muhalefet hedeflediğini ancak bunu başaramadığına dikkat çeken Altan Tan, “HDP Türkiye’deki marjinal solun partisi haline geldi. Zaten Türkiye’de bunların ciddi bir oy tabanı, halk tabiriyle müşterisi yoktu. HDP’ye yine BDP seçmeni oy verdi, aldığı oyun yüzde 99’u Kürt seçmenin. Tüm muhalefeti kucaklama iddiasında olan HDP, kuruluşundan itibaren Türkiye’deki marjinal solun örgütlenmeye çalıştığı, üzerine Kürtlerin ilave edilmek istendiği bir organizasyon şekliyle ortaya çıktı. BDP artı HDP yüzde 6,5 oy almış, bu ne özerkliğe yeter ne de Kürdistan’ın statüsünün daha da belirginleştirilmesine. Kürdistan’ın tamamı diye 16 şehre baktığımızda, AKP 1 milyon 830 bin, biz 1 milyon 845 bin oy almışız. Demek ki siz tek başınıza bir özerklik filan ilân etme durumunda değilsiniz. Onun için bu yüzde 6,5’un Türkiye’nin demokratikleşmesinde yüzde 10-15’lere çıkması lazım” diye konuştu.

‘Biz Diyarbakır şehir merkezinde ilk defa bu kadar çok oy kaybettik’
El Cezire Türk muhabirinin, ‘Siz HDP ile ilgili yaptığınız tespitleri daha önce de dile getirmiştiniz. Şimdi BDP, HDP ile birleşmeyi değerlendirme sürecinde. Nasıl bir görüş hakim, daha önce tepki çeken eleştirileriniz şimdi destek buluyor mu?’ sorusuna, Tan şöyle cevap verdi; “Ben hâlâ bu sözlerimin arkasındayım. BDP’de bunu gören arkadaşlarımız var, bunu görmemekte ısrar eden arkadaşlarımız var. Onun için şunu söylüyorum; HDP’nin de BDP’nin de veya tek partide toplanılacaksa o partinin de yeniden inşa mecburiyeti var. Mesela Kürtlerde muhafazakarlık oranı çok daha yüksek. Biz Diyarbakır şehir merkezinde ilk defa bu kadar çok oy kaybettik, bu oyu zenginleşen orta sınıflardan değil yoksullardan da kaybettik. Dindar, muhafazakar kitleyle, samimi doğru bir ilişki kurmanız lazım. Ben vitrine bir tane Altan Tan koydum, gerisini bildiğim gibi doldurayım mantığıyla olmaz. İkincisi de kent yoksullarıyla ilgili de bir şeyler üretilmesi lazım. Diyarbakır’da yerinden dönüşüm ile varoşlarda oturanlara hizmet götürmemişsiniz. Sosyal olarak bu hizmetleri yeteri kadar yapamadıysanız, sınıfsal olarak da desteğiniz zayıflıyor.”

Tan: BDP belediyecilikte sınıfta kaldı
BDP’nin belediyecilik karnesini değerlendiren Altan Tan, “Başarılı bulmuyorum. Bismil, Cizre, Nusaybin, Kızıltepe birçok örneğe baktığımızda hâlâ birçok yerin doğru düzgün uygulanabilir imar planı yoktur. Van’ın imar planını bile depremden sonra bakanlık yaptı. Dolayısıyla siz bahanelerin arkasına sığınamazsınız. Savaş döneminin siyaseti ayrı barış döneminin siyaseti ayrı. PKK ve Kürt siyaseti 30 yıllık korkunç bir girdabın içinden geçti. Halk zaten uzun bir dönem bunlara bakmadı ama silahlar sustuktan sonra veya görece bir barış ortamına girildikten sonra halkın isteyeceği çok şey vardır. Birincisi de hizmet. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kürtçe kreşi sürdüremediyse bunun bir gerekçesi yok. İkincisi, halk güvenlik ister. Burada kasıt barışın siyaseti, yani çatışmalı dönemdeki taş, molotofkokteyli, eylemler yerine daha demokratik siyaset ister. Mesela Diyarbakır’ın Bağlar semti bizim siyasal eylemlerimize en fazla destek veren bir bölge, 357 bin nüfusu var. Oyumuz yüzde 73’ten yüzde 58’e düştü. Artık o eski eylemler, çatışmalı dönemin argümanları istenmiyor” diyerek BDP’nin belediyecilikte sınıfta kaldığını ifade etti.

Halk kepenk kapatmak istemiyor
BDP/Pkk’nin isteğiyle sık sık yaşanan kepenk kapatmalara da değinen Tan, halkın kepenk kapatmayı istemediğini belirterek BDP’nin çözüm süreci aşamasında bocaladığını ve bu işi geçmişteki kadrolarıyla yürütemeyeceğini ifade etti.

‘BDP’nin iç işleyiş tarzının değişmesi gerek’
BDP’nin iç işleyiş tarzının değişmesi gerektiğini vurgulayan Tan, Diyarbakır Milletvekili olduğu halde 17 ilçenin belediye meclis üyelerinin seçilmesinde tek bir kişi için bile kendi fikrinin alınmadığını söyleyerek şöyle konuştu; “Bir seçim komitesi oluşturuldu, Kürt siyasetinin kendi iç dinamikleri içinden geçmişteki yapılar belirledi. Hiçbir milletvekili arkadaşımın belirlemesi olmadı. Bu mekanizmayla bir siyasi partinin götürülmesi mümkün değil. Daha demokratik daha şeffaf, belirlenmiş ilkeler çerçevesinde çalışması lazım. Ya bunları başarırız, ya da daha geriye gideriz.”

Hüda Par ciddi bir başlangıç yaptı
Son olarak Hüda-Par’ın yerel seçimlerde aldığı oy oranını da değerlendiren Tan, Hüda Par’ın Diyarbakır ve Batman’da ciddi bir başlangıç yaptığını ancak siyasi iddiası olan bir hareketin bu oy oranıyla sınırlı kalamayacağını, diğer oluşumlarla arasını düzeltmesi gerektiğini ifade etti. Altan Tan’ın yeni kurulan Hüda Par’la ilgili “Geçmişiyle ilgili tüm iddialarla yüzleşmesi gerek” sözlerine yer verilen röportajda Tan, dindarların oylarının partiler arasında bölüştüğünü ifade etti.

 

 

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir