• DOLAR 32.502
  • EURO 34.968
  • ALTIN 2429.585
  • ...
Orta Afrika Cumhuriyeti Ruanda olma yolunda
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Orta Afrika Cumhuriyeti`nde çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu Seleka`nın generallerinden Abdülkadir Halil, yaptığı açıklamada, uluslarası güçlerin başkent Bangui`yi korumakta yetersiz kaldığını ifade etti.

Söz konusu güçlerin, ülkenin diğer kentlerini de koruyamayacağına işaret eden Halil, "Orta Afrika Cumhuriyeti, Ruanda olma yolunda`` dedi.

Halil, Fransa`nın Sangaris operasyonuna katılan askerler ile Afrika ülkeleri öncülüğündeki barış gücünün (MISCA) Bangui`deki Müslümanların yaşadığı PK5 mahallesini koruyamadığını anlattı.

Bangui`ye 500 kilometre uzaklıktaki Bria kentinde onlarca göstericinin cuma günü, silahsızlandırma operasyonu için gelen Sangaris`i protesto ettiğini hatırlatan Halil, gösterilerin Fransız güçlerine karşı çıkan Müslümanlar ile Hıristiyanları birleştirdiğini kaydetti.

Sangaris askerleri bir kasaba ya da bölgeye geldiğinde ortamın kötüleştiğini savunan Halil, ``Biz, Müslümanlar ve Hıristiyanlar, barış istiyoruz. 2 bin ev ve 75 cami yıkıldı ancak hiçbir kilise zarar görmedi. Uluslararası kurumlar ne yapıyor? Afrika güçleri bunları engellemek için ne yapıyor? Sangaris ne yapıyor?`` diye konuştu.

BM`nin, ülkeye 12 bine yakın asker ve polis gönderme kararını almakta geç kaldığını vurgulayan Halil, söz konusu barış gücünün çözüm sağlamayacağını savundu.

Barış gücünün 5 ay içinde konuşlandırılacağını belirten Halil, ``5 ayda kim güvenliği sağlayacak. Bu süreçte barış düşmanları tüm Müslümanları yok edecek. Bence BM, misyonundan geri adım atmalı ve çözümü bize bırakmalı`` dedi.

Ruanda`da 1994 yılında 100 gün süren soykırımda yarım milyondan fazla Tutsi ile ılımlı Hutu ölmüştü.

Soykırım, Hutu soyundan gelen Ruanda Devlet Başkanı Juvenal Habyarimana`yı taşıyan uçağın, 1994 yılı nisan ayında Ruanda`nın başkenti Kigali`ye inerken pist kenarından atılan roketle düşürülmesiyle başladı.

Saldırı sonrasında soykırıma girişen Hutu soyuna bağlı ordu, Tutsileri katletmeye başladı. Katliamda ılımlı Hutular da öldürüldü.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir