• DOLAR 32.595
  • EURO 34.826
  • ALTIN 2509.406
  • ...
Herne`den Hz. Peygambere bin selam
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BERLİN - Avrupa Peygamber Sevdalıları insiyatifinin Avrupa’nın birçok yerinde organize ettiği Kutlu Etkinlikleri’nin bu haftaki adresleri arasında yer alan Belçika Beringen ve Avusturya Wels Kutlu Doğum etkinlikleri Cumartesi günü gerçekleşmişti. Bu haftaki etkinliklerin diğer bir adresi de Pazar günü Almanya’nın Herne Şehri oldu. Essen Selam, Köln Faqi ve Herne İiqra İslam Kültür Dernekleriyle birlikte organize ettiği ‘Alemlere Rahmet Hz. Muhammed’ başlıklı Kutlu Doğum Etkinliği Muhammed Ayaz’ın okuduğu Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. 

Sunuculuğunu Bilal Seyyitoğlu’nun yaptığı etkinliğin selamlama konuşmaları programı organize eden dernek temsilcileri tarafından yapıldı. 4 ayrı dilde gerçekleşen selamlama konuşmaları Köln FAQİ e.V adına Kürtçe Tevfik Mert, Essen Selam e.V adına Zazaca dilinde Yavuz Bor, Herne İQRA e.V adına Türkçe dilinde Ahmet Elçiçek tarafından gerçekleşti. 

Programa iştirak eden misafirlere Almanca selamlama konuşması Rıdvan Çınar tarafından gerçekleştirildi. Çınar, Hz. Muhammed’in (s.a.v) veladetleri münasebetiyle organize ettikleri Kutlu Doğum programına iştirak eden herkese teşekkürde bulunarak,  Peygamber Efendimizin hayatından kesitlere yer verdi.

Selamlama konuşmalarının ardından Mevlid-i Şerif okundu. Türkçe Mevlid Ahmet Elçiçek ve Kürkçe Mevlid Bilal Seyyitoğlu tarafından okundu. 

‘Avrupa’da yaşayan Müslümanlar İslami yaşantıya daha çok dikkat etmeli’
Susa İlahi Grubunun Peygamber Efendimiz üzerine bestelenen ilahileri seslendirdiği programın konuşmacılarından Avrupa Alimler Birliği Başkanı Molla Abdulkadir Aydın,  Hz. Muhammed’in (sav) en büyük görevlerinden birisinin de güzel ahlakı tamamlamak olduğunu ve bu görevin Allah (cc) tarafından kendisine verildiğini söyledi.

Müslümanların gerek bireysel gerekse toplumsal hayatta güzel ahlak örneği olmaları gerektiğine vurgu yapan Aydın, özellikle Avrupa’da yaşayan Müslümanların yaşantılarında çok daha dikkat etmek zorunda olduklarını ve birbirlerine örnek olmaları gerektiğini belirtti. 

"Hz. Muhammed insanlık erdemlerini öğütledi"
Peygamber Efendimizin veladeti dönemlerinde Arap yarımadasında insanlık değerlerinin yitirildiği, cehaletin, inkarın ve küfrün gelmiş olduğu noktada insanların kendi elleriyle putlar yapıp taptıkları ve kız çocuklarını diri diri toprağa gömdükleri bilgisini aktaran Aydın, “Hz. Muhammed (s.a.v.) risaletle görevlendirildikten sonra tebliğ vazifesine başlamış ve insanlara güzel ahlakı öğütleyerek İslam’ı, insanlık erdemlerini anlatıyordu.” ifadelerini kullandı.

Aydın, “İnsanlık, Hira dağından yükselen vahiyden uzaklaştıkça, Hz. Muhammed’in örnekliğine ve önderliğine kör kaldığı sürece bedbaht kalacak ve huzuru yakalayamayacaktır. Bugün insanoğlunun içinde bulunduğu sıkıntıların çözüm yolları ancak ve ancak Kur’an-ı bir yaşam ve peygamberi bir ahlakı kuşanmakla aşılabilir.” dedi.

Avrupa Alimler Birliği Başkanı Molla Abdulkadir Aydın’ın konuşmasının ardından İQRA Çocuk ilahi grubu mikrofona gelerek Peygamber Efendimizi konu edinen ilahileri seslendirdiler. 

"Ya Resulallah beni de sever misin?"
Küçük çocukların okuduğu ilahilerin ardından 8 yaşındaki Sümeyye isimli kız çocuğu Peygamber Efendimize hitaben kendi yazdığı mektubu okudu. Sümeyye’nin mektubunu okuduğu anlarda salonda duygusal bir atmosferin yaşandığı gözlendi. Mektupta Peygamberimize hitaben, “Sevgili peygamberim bu mektubum sana, benim adım Sümeyye ve ben 8 yaşındayım. Ya Reslallah, doğduğun gece neler olmuş öyle. Öğrenince çok şaşırdım. Hele o bin yıllık ateşin söndüğünü duyunca şok oldum, bir de Kabe`deki putlar var onlar nasıl devrilmişti öyle? Sadece bunlar bile ne kadar değerli biri olduğunu gösteriyordu bana... Sen çocuklarınızla çocuklaşın diye buyurmuşsun. Keşke şimdi burada olsaydın benimle de çocuklaşsaydın. Kim bilir ne oyunlar oynardık. Bana ne güzel şeyler anlatırdın…

Ya Resulallah sen birini sevince Allah da onu severmiş diye camideki hocamız söyledi. Ne olur beni de sever misin? Sen burada olsaydın, okuldaki arkadaşlarım da seni tanısaydılar eminim ki onlar da Müslüman olurlardı. Sen burada olsaydın ümmetini bir araya toplardın. Bebeklerin ve çocukların öldürülmesine izin vermezdin. Ya Resulallah gel, gel ki dünyaya bağlanan büyüklerimizin kalplerini kurtar…” ibareleri yer aldı. 

‘O (sav) doğumunda ve vefatında ümmetinin derdindeydi’
Programın diğer bir konuşmacısı Avrupa Alimler Birliği Üyesi Molla Süleyman İlhan oldu. Peygamber efendimizin ümmetine düşkün olduğunu doğumunda da vefatında da Ümmeti’nin derdinde olduğunu söyleyen İlhan, Bizler ümmetine düşkün olan, ümmetine karşı merhamet eden, kıyamet günü hak edene şefaat eden bir peygamberin ümmetiyiz.” dedi. 

İlhan, “Kutlu Doğum programlarını düzenlerken, Muhammed aleyhisselam için bir araya gelerek ona karşı sevgimizi izhar edip onun dinine tabi olarak Müslüman`ca bir hayat yaşayacağımızı bu yol üzere olduğumuzu göstermeye çalışıyoruz. Bizler onun için bir araya geldik, duruşumuz, yaşantımız, hareketlerimiz ve davranışlarımız Hz. Muhammed aleyhisselam gibi olmalıdır. Bu gün de onu sevdiğimiz için, ona aşık olduğumuz için burada bir araya geldik. Onu anmakla kalmayıp anlamaya ve yaşantımıza ortak etmeye çalışıyoruz.” şeklinde konuştu. 

Irak Kürdistan`ı İslami partisi Yekgırto’dan da katılımın olduğu program’da Avrupa Yetim-Der tanıtım standı açarak kurum hakkında bilgilendirmede bulundu. Kutlu Doğum Programı yapılan Vahdet Duasıyla sona erdi.

(Hüseyin Elçiçek, Mehmet Kurt, Ramazan Mert - İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir