• DOLAR 32.554
  • EURO 35.051
  • ALTIN 2429.493
  • ...

DİYARBAKIR - Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odasının (DTSO) “Gençlerimize istihdam, firmalarımıza kalifiye eleman” şiarıyla kurduğu DTSO Özel Meslek Lisesi’nin temel atma töreni; Diyarbakır’ın sivil toplum kuruluşları, iş çevreleri, bürokrasi, belediye, valilik, milletvekilleri ile TOBB’un buluşmasına ev sahipliği yaptı.

 

DTSO  Başkanı Ahmet Sayar’ın bir konuşma yaptığı açılış programında ayrıca, Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi Başkan Vekili Abdulkadir Karavil,  TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Şahin Bilgiç, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat, Diyarbakır Vali Vekili Mehmet Demir birer konuşma yaptılar.

 

“Dinamik ve genç nüfus potansiyeli ilimizin en önemli yatırım avantajlarından biridir”

DTSO adına sunuş konuşmasını yapan başkan Ahmet Sayar, yeni dönemde önlerine koydukları stratejilerinin başında Diyarbakır’da istihdamı arttırmak ve işletmelerin nitelikli eleman ihtiyacının karşılamak olduğunu söyledi.

 

Mesleki eğitimin tüm Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri olduğunu ifade eden Sayar, “ İşletmelerimiz kalifiye eleman bulmakta güçlük çekmekte, gençlerimiz eğitim sonrası istihdama katılmakta zorlanmaktadır. Bölgemizin genç nüfus potansiyeli, yüksek işsizlik oranları ve düşük işgücüne katılım oranları durumun bölgemizde daha kötü olduğunu göstermektedir. 2013 yılında Türkiye’de işsizlik oranı  yüzde 9,7 iken, Diyarbakır ve Şanlıurfa’da  yüzde 17,5’dir. Güneydoğu Anadolu bölgesi  yüzde 12,4 işsizlik oranı ile en yüksek işsizlik oranına sahip bölge olmuştur.  Dinamik ve genç nüfus potansiyeli ilimizin ve bölgemizin en önemli yatırım avantajlarından biridir. Ancak bu genç nüfusun mesleki ve teknik eğitimi ile işgücüne katılımının sağlaması gerekmektedir.” diyerek bölgenin kalifiye eleman sıkıntısında doğan işsizlik problemine işaret etti.

 

“8 alanda ve 16 farklı dalda eğitim – öğretim yapmayı planlıyoruz”

Organize sanayi bölgesinde 2017 yılına kadar 15 milyon TL’lik bir yatırım ile toplam 13 bin 330 metrekarelik kapalı eğitim alanı oluşturmayı planladıklarını ifade eden Sayar, programları kapsamında Organize Sanayi Bölgesi’nden 14 bin 465 metrekarelik yer tahsis ettiklerini söyledi.

 

Sayar, “ Meslek lisesi bünyesinde ilimizin en çok ihtiyaç duyduğu alanlarda; makine, metal, tekstil, gıda, motorlu araçlar, elektrik - elektronik teknolojileri, tesisat teknolojisi ve iklimlendirme olmak üzere toplam 8 alanda ve 16 farklı dalda eğitim – öğretim yapmayı planlıyoruz.

 

Bunun için tahsis edilen alanda 2 okul ana binası ve 4 adet prefabrik atölye alanı inşa edeceğiz. Aynı şekilde Karacadağ Kalkınma Ajansımızın desteği ile metal ve makine teknolojileri alanları için iki adet prefabrik atölye alanı inşa ediyoruz. Hedefimiz 2014-2015 eğitim öğretim dönemine 650 öğrenci kapasitesi ile başlamak.” bilgilerini paylaştı.  (Ali Adiyaman/ Yusuf Aslan-İLKHA)