• DOLAR 32.511
  • EURO 34.854
  • ALTIN 2478.012
  • ...
`Felsefe, Sanat ve Siyaset` konulu çalıştay
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR- Dicle Üniversitesi Edebiyat Fakültesi tarafından düzenlenen ‘Felsefe, Sanat ve Siyaset’ konulu çalıştayda, adalet kuramları ile sanat ve felsefe ilişkisi konuları konuşuldu.

Çalıştaya konuşmacı olarak, Yrd. Doç. Dr. Aysel Demir ile Yrd. Doç. Dr. Şule Çelikkan katıldı. 

Türkiye’de adalet kavramının herkesin ihtiyacı olan bir alan olduğuna dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Aysel Demir, “Adalet kavramı hepimizin ihtiyaç duyduğu bir kavramdır. Son dönemlerde hepimiz bu kavramla karşı karşıya kalıyoruz. Bazı zamanlarda da adaletsizliklerle karşı karşıya kalabiliyoruz. Adalet, bazen o kadar işimize yarıyor ki hayatımızı kurtaracak nitelikte oluyor. Ama adaletin içeriği zaman zaman değiştiği için, yani değerler değersiz hale geldiği için, bize zararı dahi dokunabiliyor. Yani adaletli olmanın içeriği değişebiliyor. Dolayısıyla günümüz Türkiye’sinde de bunu fazlasıyla görmekteyiz. Özellikle son dönemlerde bu kavramın herkesin ihtiyacı olan bir alan olduğunu görüyoruz.” dedi. 

Adaletin hem teorik bağlamda hem de pratik bağlamda uygulandığına dikkat çeken Demir, “Genel olarak teorik adalet, normatif adalet olarak karşımıza çıkıyor. Normatif adalette neler var? Özellikle kurallar var. Bir takım soyut kurallarla karşı karşıya kalıyoruz normatif adalette. Mesela yasalar, hayatımızı bir anlamda doğrudan etkilerken bir anlamda da dolaylı yoldan etkiliyor.” dedi 

Konuşmasına, sanat ve felsefe ilişkisi ile giriş yapan Yrd. Doç. Dr. Şule Çelikkan ise, sanat ve felsefenin, insani araştırmaların en derin alanlarından olduğuna dikkat çekti. Çelikkan, “Sanat ve felsefenin içinde insan gerçeği var. Dolayısıyla sanat ve felsefe, insana insanı tanıtan, onun duygu ve düşüncelerini yansıtan en önemli alanlardan ikisidir. Bu iki alan, zorunlu alçakgönüllülük ile insanla ilgili bir takım bilgiler ortaya koyarken daha başka olasılıklar da olabileceğini göz önünde bulundurur. Sanat ve felsefeyi, her şeyin bir akış ve bir değişmeden ibaret olduğu şekilde değerlendirirsek, felsefe ve sanat alanında, kesinlikler ve tamamlanmışlıklar değil de yolculuklar ve sorular olduğu görülecektir.” ifadelerini kullandı.

Çalıştay, öğrencilerin sorularının cevaplandırılması ile sona erdi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir