• DOLAR 32.6
  • EURO 34.851
  • ALTIN 2496.944
  • ...

VAN- Konuyla ilgili olarak İlke Haber Ajansı (İLKHA)’ya değerlendirmelerde bulunan Faruk Alpaslan Van’da alım satım gücünde durgunluk yaşandığını belirterek, özellikle İmar planının belirsizliğinden kaynaklanan sıkıntıların Van esnafına ciddi zararlar verdiğini belirtti.

 

Alpaslan, Siyasi partilerin biran evvel zafer meydanlarını ve buradaki yenilgi iniltilerini bir kenara itip burada gerçek manada büyükşehir olan Van esnafını kalkındıracak iş ve işlemlerini hayata geçirilmesi, kamu kurum ve kuruluşlarının onay istinadı, görev bölümü, görev dağılımı ve hayata tekrardan adapte olmaları gerektiğini söyledi.

 

Başkan Alpaslan küçük sermayeli birikintilerin çok büyük holdinglerden daha fazla istihdam ürettiği belirterek, “Küçük esnafın ilin büyükşehir oluşundan dolayı dezavantajlarını tamamen bir kenara bırakarak avantajlarından yararlanacak şekilde esnafımızı bilinçlendirmemiz, halkımızı bilinçlendirmemiz gerekir” dedi.

 

“Van esnafı hak ettiği desteği alamadı”

Van’ın esnafını kalkındıracak iş ve işlemlerin biran önce hayata geçirilmesi gerektiğini söyleyen Alpaslan, “Bütün Türkiye’de olduğu gibi, Van’daki seçim heyecanı ile ilgili belirsizlikler ve esnafın da alım satım gücü ile ilgili bir takım beklentiler içerisinde olan Van esnafı, seçim sonrasında henüz bunun beklentilerin cevabını ya da karşılayabilecek bir ortamının oluşmadığını diyebiliriz. Büyük bir deprem yaşamış ve yeniden ayağa kalkmış ve her türlü beklentilerde hakkı olan Van esnafının, vergilerin ertelenmesinde, tamamen buradaki yeniden yapılandırma adına ve yeniden kredi limitlerinin yükseltilmesi yanı sıra, yeni oluşumlar destek paketlerinin açılmasını bekleyen esnaf ve sanatkâr ve buradaki halk bu doğrultuda tam manasıyla bir şey alamadığını söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.

 

“Esnafı kalkındıracak iş ve işlemler hayata geçirilmeli”

Van esnafını kalkındıracak iş ve işlemlerini biran önce hayata geçirilmesi gerektiğini söyleyen Alpaslan, “Van’daki esnaf ve sanatkârın, bütün Türkiye’de olduğu gibi alım ve satım ile ilgili olan kısımda ise sektörel olarak bir birlerini tamamlayıcı unsurlara bağlı daha imar planının olmayışı, yeni ilçelerin oluşu ve belediyelerdeki yetki karmaşasının henüz kurulmayan, belediyelerdeki komisyon kararları,  imar planları, inşaat sektörünün kilitlediği için buradaki inşaat sektörünün de malzemelerden tutun, iş gücüne kadar, insan gücüne kadar buradaki iş makinalarına kadar, tamamen bu sektörler şu anda durmuş durumda. Arsa ve ilgili olarak bunlardaki işsizlik oranı istihdam yaratmayan ve piyasa ekonomisi sıcak paranın girmediği için burayı dehada tetiklemektedir. Bu belirsizlik bir dönem daha belediyelerin yerine oturuluncaya kadar birimleri kuruluncaya kadar, birimlerin tam anlamıyla işlev hale gelmesiyle ilgili bu çalışma esasları, çalışma faaliyetleri hayata geçince ekonomi o zaman kalkınır. Bu durumun bekleyecek tahammülün var mı yok mu esnaf gerçekten büyük travma içinde. Bunun bir an önce hayata geçirilmesi en büyük arzumuz. Bunun yanı sıra bizim buradaki alım satım gücümüz ile ilgili olacak mal alımlarında mal satımlarında gayrimenkuller üzerinde de çok büyük durgunluk yaşamaktadır. Buda sektörel olarak bütün sektörleri engellemektedir. Bizim biran evvel bu zafer meydanlarını artık buradaki yenilgi iniltilerini bir kenara itip burada gerçek manada büyükşehir olan ilimizin esnafını kalkındıracak iş ve işlemlerini biran önce hayata geçirilmesi, kamu kurum ve kuruluşlarının onay istinadı, görev bölümü, görev dağılımı ve hayata tekrardan adapte olmaları gerekmektedir” dedi.

 

“Artık herkes kendi alanına dönmeli”

Seçimlerin gelip geçtiğini söyleyen Alpaslan herkesin kendi görev alanına dönmesi gerektiğini söyleyerek, “Seçimler gelip geçti. Tamamen şuanda herkes kendi alanına geri dönmeli ve alanlar oluşturmalı. Bu memlekette, zamana çok büyük ihtiyaç vardır. İlkbaharda ummadığımız anda bu hazırlıklar içerisinde kış önümüze gelecek. Yine bu inşaat sezonu sektörler olarak diğer sektörlerin önünü kapatabilir. Onun için bu ilkbaharı hiç kaçırmadan hemen en avantajlı olabilecek şekle dönüştürmemiz gerekir. Bunun yanı sıra esnafın elinin güçlü olabilmesi, ilin ekonomisini yükselmesi anlamına geliyor. Küçük sermayeli birikintilerin çok büyük holdinglerden daha fazla istihdam yarattığını biz biliyoruz. Bunun için küçük esnafının destekleyici unsurlarında muhakkak ortada koşuların iyileştirilmesi adına kredilerin ve vergilerin bunun yanı sıra buradaki küçük esnafın yeni oluşan bir ilin büyükşehir oluşundan dolayı dezavantajlarını tamamen bir kenara bırakarak avantajlarından yararlanacak şekilde esnafımızı bilinçlendirmemiz, halkımızı bilinçlendirmemiz gerekir” ifadelerini kullandı.

 

“Esnaflarımız için bankalarla irtibat halindeyiz”

Gerekli çalışmaların yapılması halinde Van ekonomisinin iyiye gideceğini aktaran VESOB Başkanı Faruk Alpaslan, Esnaf kefalet kooperatifleri içerisinde en olumlusu bankalar ile olan görüşmelerimiz. Kredi limitlerimizin faiz oranlarının en düşük oranda çalışma esasları ile ilgili biz bankalar ile görüşüyoruz. Kredi Kefalet Kooperatifleri de zaten Halk Bankası aracılığıyla devletin vermiş olduğu kredilerle faiz oranları en düşük olan en avantajlı olan kredilerdir. Bunun yanı sıra tabi ki KOSGEB, Dünya Bankası burada çeşitli projeler içerisinde projesini tamamlayıp işini geliştirecek gerçek manada işine yatırım yaptıracak sektörler anlamdaki projeler üzerinde yoğunlaşıyor. Ama genel anlamda bakıldığı zaman şu anda onları tam anlamıyla yapabilecek prosedüre çok az esnafımız münasip. Onun koşulları inşallah iyileştirip daha da güzel krediler çekebilecek şekle dönüştürmemiz yakın zamanda bizim bakanlıklarla olan görüşmelerimiz esasında böyle bir çalışmanın Türkiye’nin Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyon Genel Başkanı tarafından bize müjdelendi. Ama daha netleşmediği için inşallah yakında genel başkanımız tarafından açıklanacak” şeklinde konuştu. (Murat Dalgın-İLKHA)