• DOLAR 32.371
  • EURO 35.011
  • ALTIN 2325.545
  • ...
Ashab-ı Kehf-i Zaman…
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Yusuf Akyüz / İnzar Dergisi
 
“Kim Allah’tan hakkıyla ittika eder (emir ve nehiylerine uyarsa) O da o kimsenin kabahatlerini örter ve onun için büyük ecir hazırlar.” (65/5)

“Vakta ki o genç yiğitler mağaraya sığınıp; ‘Ey Rabbimiz! Bize katından bir rahmet ver ve bize şu işimizden bir kurtuluş yolu hazırla!”! demişlerdi. Bunun üzerine mağarada nice yıllar onların kulaklarına (perde) vurduk (derin uykuya daldırdık)”(Kehf: 10-11)

“İnsanlar deccalden kaçıp dağlara sığınırlar.”(Müslim, Fiten, 125; R.S. 1817)

Kur`an kıssalarında bütün nesillere ve çağlara ışık tutan ve mesajlar sunan izler, ibretler ve işaretler vardır… İnsanın hayatı boyunca karşılaşabileceği muhtelif hadiseler içinde imtihan noktalarının gösteren ve hidayete kılavuzluk eden ipuçları ve uyarı levhalarıdır Kur`an kıssaları, hakkıyla okuyup anlayanlara nice ufuklar açmakta, hayatın her safhasında yaşanabilecek imtihanlara ve cevaplara ışık tutmaktadır… Kıssaların akışında ve serencamında imtihanların cevap anahtarları vardır… Zaman ve mekân değişse de insan yine aynı insandır ve her an bir imtihanla karşı karşıyadır… Nesiller gelip geçse de imtihan gerçeği hiç değişmez ve tarihin tekerrürü gibi imtihanlar esasta birdir ve icabı da bellidir ve gayet sadedir… “Emrolunduğun gibi dosdoğru ol!” (Hud, 112) ayet-i kerimesinde işaret buyurulduğu üzere hidayet ve istikamet üzere sebat etmektir.

Ashab-ı Kehf, âlemlerin rabbine iman etmiş ve imanları uğruna dünya varını ve itibarını terk edip mağaraya hicret etmiş bir grup mümin gencin mucizevi hikayesidir. Gelecek nesillere yol gösteren Kur`an kıssalarından biri olan Ashab-ı Kehf, belki daha ziyade bu zamanın “Ashab-ı Zindan” çile dostlarına ışık tutmakta; yollarını aydınlatan ve gönül ferahlığına vesile olan maverai mesajlar sunmakta, vaaz-u irşat da bulunmaktadır…

Aynı zamanda yaşayan mal-makam ve itibar sahibi yüzbinlerce insan, mahşerde Ashab-ı Kehf’in makamını görünce belki de Ashab-ı Kehf’in kapısında bekleyen Kıtmir’in yerinde olmayı yüzbinlerce defa arzu edeceklerdir! Ama dünyada yaşarken çoğu insan onların tercihine bir anlam verememiş, belki de onları deli zannedip alay da etmiştir! Bu meyanda şu rivayet dikkat-i şayandır: “Fedale İbn-i Ubeyd (r.a) şöyle dedi: ‘Hz. Resulullah sallallahu aleyhi vesellem, ashaba namaz kıldırırken, onlardan bazıları açlığın verdiği takatsizlikten dolayı ayakta duramaz, düşüp bayılırdı. Bunlar Suffe ashabı idi. Çölden gelen bedeviler: ‘Bunlar delidir!’ derdi. Hz. Resulullah sallallahu aleyhi vesellem namazı bitirince açlıktan bayılanların yanına gider ve onlara: “Eğer siz Allahu Teâlâ’nın katında sizin için neler hazırlandığını bilseydiniz, daha fazla yoksul ve muhtaç olmayı isterdiniz!” buyururdu. (R.S. 516) (Tirmizi, zühd: 39)

Her zamanın bir imtihanı ve ashabı vardır; imtihanın şekli farklı olsa da, esasta aynıdır; sabır ve şükür imtihanıdır… Nefsin peşin arzularına karşı sabır; hidayet ve istikamet üzere yürümekte sabır; sıkıntı ve ıstıraplara, karşılaşılan zorluklara karşı sabır… Nimetle imtihan karşısında şükür; fani dünyanın aldatıcı cazibelerine kapılıp gitmemek için her an muhasebe ve tashihi istikamet, cehd ve azimet üzere yürümek… Gözleri, dünyadan çevirip ahirete yöneltmek… Ölümü, akıbeti, kabri, mahşeri, hesap verişi, sırattan geçişi, cenneti ve cehennemi düşünmek… Dünyada yaşarken ahireti düşünmek müminlerin kârıdır. Nebevi beyanın mesajı gayet açıktır; “Her gelecek yakındır!”

İçinde yaşadığımız bu zamanın belki de en çetin imtihanlarından birisi zindan imtihanıdır… ashab-ı Kehf’i zaman, nam-ı diğer ehl-i zindan veya yaran-ı zindandır. Çoğu ömrünün baharında en genç çağlarında dünyadan tecrid edilip hayalle ölüm arasında bir fasılada yaşamaya mahkûm edilmiş işte bu vaktin çile dostlarıdır…

Zindanlar, Ashab-ı Kehf’i Zamanın imtihan mekânı, sabır dergâhı, metanet ve mukavemet ocağıdır…

Ashab-ı Kehf’in şahsında yaşanmış ve Hakk’ın inayetiyle kazanılmış bir imtihanın numune-i imtisali ve bütün çağlara şamil hidayet kervanı için zaman ve mekân koordinatları, vardır… Ashab-ı Kehf kıssasında hidayet ve istikamet yolcularının karşılaşabileceği imtihanın bir veçhesi anlatılmış; Buruc Suresinde imanın ateşle imtihanı, Yusuf suresinde zindanla imtihan yer almıştır. İmtihan aynı, fakat veçheleri ve...
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir