• DOLAR 32.314
  • EURO 35.064
  • ALTIN 2279.904
  • ...
Mısır`daki idam kararlarına protestolar sürüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Memur-Sen üyeleri, Mısır`da 528 kişiye verilen idam kararlarını protesto etmek için Ankara Demokrasi Parkı`nda buluşarak, meşalelerle BM Temsilciliği önüne yürüdü.

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, burada yaptığı açıklamada, Mısır`ın darbeyle başa gelmiş illegal, gayri insani bir yönetim tarafından yönetildiğini belirtti.

Mısır halkına yönelik zulümlerin her geçen gün daha da arttığına dikkati çeken Gündoğdu, "Demokrasiye darbe suçuna yeni insanlık suçları ekleniyor. Yaşanan darbe sürecinin ardından Mısır`ın istiklal mahkemeleri darbeyi reddeden ve darbecilere direnen 529 masum insanı, şiddete teşvik ve karakollara saldırı gibi uydurma suçlarla 25 Mart`ta idama mahkum etti" diye konuştu.

Gündoğdu, "Evrensel hukuk ölçütlerine, insanlık kriterlerine, İslami hükümlere her yönüyle aykırı olan bu karar uygulanır ve 529 idam kararı infaz edilirse, insanlık tarihi büyük bir kara lekeye daha sahip olacaktır" dedi.

"Rabia" işareti yapan ve sloganlar atan grup, BM önünde darağacı kurarak yaktı.

Mısır`ın Ankara Büyükelçiliği`nde protesto

Anadolu Gençlik Derneği Ankara Şubesi üyeleri de Mısır`ın Ankara Büyükelçiliği önünde, Mısır`da 528 kişi hakkında verilen idam kararını protesto etti.

Şube başkanı Hakan Karaman, idam kararının bu coğrafyanın insanlarının bağımsızlığını hedef aldığını belirtti.

Mısır`da yaşanan sürecin daha da kötüye gitmemesi için idam kararlarının mutlaka durdurulması, ülkedeki tepkilerin uluslararası platformlara taşınması gerektiğine işaret eden Karaman, "İnsan hak ve özgürlükleri noktasında duyarlılık sahibi uluslararası tüm kuruluşlar bu idam kararına karşı en sert tepkiyi göstermelidirler. Uluslararası toplum Mısır`a baskı yapmamalı, İslam ülkeleri bu kararla ilgili net bir diplomasi izlemelidir" diye konuştu.

Saadet Partisi Ankara Gençlik Kolları da gruba destek verdi.

İSTANBUL

Anadolu Gençlik Derneği öncülüğünde Ayasofya Meydanı`nda toplanan kalabalık bir grup, Mısır`da darbe karşıtı 528 kişinin idama mahkum edilmesini protesto etti.

Üzerlerinde kefeni temsil eden beyaz bezler bulunan gruba, İMÇ Blokları Camisi İmamı Necat Bakır yağmur altında akşam namazı kıldırdı. Bakır, namazın ardından Kur`an-ı Kerim okudu.

Ellerinde MIsır bayrakları ve çeşitli afişler bulunan gruptakiler, Mısır`daki darbe yönetimi aleyhine sloganlar atarak, devrik cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve arkadaşları için dua etti. Daha sonra Mısırlı bir çocuk, "Kardeşim Sen Özgürsün" ezgisini seslendirdi. Ahmet Hakan Karagül ise "Ayasofya" ezgisini okudu.

Kalabalığa Arapça seslenen Mısır`daki Müslüman Kardeşler Teşkilatı üyesi eski milletvekili Adil Raşid, ayet ve hadisler okudu. Raşid`in okuduklarını Cansuyu Derneği Dış İlişkiler Koordinatörü Şerafettin Mollaoğlu Türkçe`ye tercüme etti.

Anadolu Gençlik Derneği İstanbul Şube Başkanı Ali Uğur Bulut, burada yaptığı konuşmada, Mısır`da idamlara karar veren mahkemenin adil olmadığını vurgulayarak, uluslararası kamuoyunun sessiz kalmasına tepki gösterdi.

Kalabalık, konuşmaların ardından dağıldı.

Konuşmaların yapıldığı platformun önünde kurulan temsili iki darağacı dikkati çekti.

KÜTAHYA

Kütahya`da, Anadolu Gençlik Derneği (AGD) üyesi bir grup, Mısır`da darbe karşıtı 528 kişiye verilen idam kararını protesto etmek için beyaz gömlek giydi.

Cumhuriyet Caddesi`ndeki Karagöz Camisi önünde toplanan grup adına açıklama yapan dernek üyesi Sadullah Kabakçı, Mısır`da halkın hür iradesiyle seçilen ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi`nin, geçen yıl ABD destekli işbirlikçi Sisi tarafından görevinden uzaklaştırıldığını söyledi.

Grup, giydikleri beyaz gömleklerle temsili idam sehpalarının üzerine çıkıp, ipleri boyunlarına geçirdi ve ardından dua edildi.

HATAY

Saadet Partisi Hatay Gençlik Kolları üyesi bir grup, Vali Ürgen Alanı`nda toplanarak kararı protesto etti.

Saadet Partisi Gençlik Kolları Teşkilat Başkanı Galip Çakmak, burada yaptığı konuşmada, herkesi hukuk adına işlenen bu rezaleti kınamaya davet ettiklerini kaydetti.

KARABÜK

Safranbolu ilçesinde bir grup, Mısır`da darbe karşıtı 528 kişiye verilen idam kararına kefen giyerek tepki gösterdi. Misak-ı Milli Meydanı`nda toplanan Kent Konseyi Gençlik Meclisi üyesi grup, "Rabia" işareti yaparak, darbeciler aleyhine slogan attı.

Kent Konseyi Gençlik Meclisi Başkanı Hasbi Ünal, grup adına yaptığı açıklamada, Müslümanlara doğuştan elde ettikleri temel hak ve özgürlükleri kullandırılmayarak zulüm ve işkence edildiğini söyledi.

Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy da insanlık onuru için dik duruşunu göstermek adına eyleme katıldığını vurguladı.

Mısır`da idama mahkum edilenlerin yalnız olmadığını belirten Aksoy, "Kardeşlerimiz belki kendilerini Mısır`da yalnız hissedebilirler ancak şunu bilsinler ki Safranbolu`da bizler olduğumuz müddetçe, Türkiye`de bizim gibi düşünen, bizim gibi Müslüman kardeşleri için sokağa çıkan insanlar olduğu müddetçe insanlık onuru yaşatılmaya devam edecektir" dedi.

Konuşmaların ardından gruptakiler kefen giydi ve dua edildi.

MANİSA

Salihli ilçesinde Demokrasi Meydanı`nda toplanan AK Parti Gençlik Kolları üyeleri ve bazı sivil toplum kuruluşları da idam kararını protesto etti.

Grup adına basın açıklamasını okuyan Anadolu Gençlik Dergisi Salihli Temsilcisi Fikri Coşkunsu, halkın, haksızlık karşısında susan, dilsiz şeytan olmamaya, zalimin zulmünden değil, Allah`tan korkmaya ve seslerini bir şekilde yükseltmeye çağırdıklarını söyledi.

KONYA

Şerafettin Camisi önünde toplanan AGD üyesi bir grup, "Rabia" işaretinin yanı sıra darbe ve idam karşıtı pankartlar taşıyarak, "Zulme sessiz kalmayacağız", "Defol Sisi, seninleyiz Mursi", "Allah`ın gazabı zalimleri bulacak" şeklinde sloganlar attı.

Grup adına açıklama yapan derneğin Konya Şube Başkanı Mehmet Parlak, Mısır`da verilen idam kararının insanlık suçu olduğunu söyledi. Kararı veren mahkemenin, darbe yönetiminin emrinde olduğunu belirten Parlak, "Haklarında idam kararı çıkan kişilerin tek suçu, o gün seçilmiş hükümete karşı yapılan darbeyi protesto etmekti. Bu idam kararının hiçbir şekilde insan hakları, adalet ve özgürlüklerle ilgisi yoktur. Temel hak ve hürriyetlerin ayaklar altına alındığı bir karardır" dedi.

Konuşmaların ardından kefen giyen grup üyeleri, Sisi`nin temsili idam sehpasına asılan maketini ateşe verdi.

KOCAELİ

İzmit ilçesinde Sabri Yalım Parkı`nda toplanan bir grup, "Rabia" işareti yaparak, darbeciler aleyhine slogan attı.

Memur-Sen Kocaeli İl Temsilcisi Halil İbrahim Keleşoğlu, grup adına yaptığı açıklamada, Batı`nın, Mısır`daki darbelere ses çıkarmamanın ötesinde darbecilere destek verdiğini savundu.

Mısır`da idam sehpalarının kurulmaması gerektiğine işaret eden Keleşoğlu, "Zalimler tarafından ezilen ve susturulmak istenen bütün masum ve mazlum insanların yanında olduğumuzu bir kez daha haykırıyoruz. Memur-Sen olarak bir kez daha darbeleri, muhtıraları kınıyor, darbe ve başka kılıklara bürünmüş bütün anti-demokratik müdahaleleri reddediyoruz" diye konuştu.

Kaynak: AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir