• DOLAR 32.574
  • EURO 34.834
  • ALTIN 2435.002
  • ...
Muş Valisi sulama projesini yerinde inceledi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MUŞ - Muş Valisi Vedat Büyükersoy, merkeze bağlı  ‘Akpınar Köyü Kapalı Sistem Sulama Projesi’ çalışmalarını denetledi. Vali Büyükersoy’a,  İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şeyhmus Yentür eşlik ederek çalışmalar hakkında bilgi verdi.

 

Murat Köprüsü etrafındaki ağaçlandırma çalışmalarını yerinde gören Büyükersoy, buradan Muş Merkez Akpınar Köyü Kapalı Sistem Sulama Projesi ve Göçmenler Köyü eski yerleşim yerine gitti.

 

Büyükersoy, tesis, enerji iletim hattı, biriktirme havuzu, terfili isale hattı, depo ve şebeke hattından oluşan çalışmaları inceledi. Özellikle meyve ağaçlarının yoğun bir şekilde yetiştirildiği köylerdeki sulama sistemini inceleyen Büyükersoy, Akpınar Köyü civarının meyvesinin bol olduğu bir bölge olduğunu belirterek;  “Akpınar Kapalı Sistem Sulama Projesi” 2013 yılında Kalkınma Bakanlığı, DAP Bölge Başkanlığı’nın finansal desteği ile başladığını kaydetti.

 

 Akpınar Köyü’nün üst kısımlarında bulunan Pamuk Deresinde yapılan su alım bendi ile alınan suyun, dinlendirme havuzuna, oradan yükleme havuzuna alınarak, borular vasıtası ile şebekeye verileceğini belirten Büyükersoy; “Yaklaşık bin 750 dekar sulama alanına 12 bin 500 metre kapalı sistem boru hattı döşenmiştir. Tarla başlarına yapılan, vanalı su alım rögarları, çiftçilerimizin sulama sistemine göre tarla-bahçe içi borularını döşemek suretiyle herhangi bir ekstra enerji harcamadan, sulamalarını yapacaklardır. Söz konusu tesis, geçmiş yıllarda açık kanal şeklinde yapılmış ancak ekonomik ömrünü tamamlamış ve iş göremez hale gelmişti. Tarla ve bahçe başına gelinceye kadar suyun büyük çoğunluğu kaybolmakta ve sağlıklı bir sulu tarım yapılamamaktaydı. Ancak bu proje sayesinde fazla bir enerji ve emek harcanmadan etkin bir sulama yapılabilecektir. Proje 2014 yılı sulama sezonuna yetiştirilmesi planlanmakta olup, tamamlandığı takdirde ilimiz modern bir sulama tesisine kavuşmuş olacaktır.” dedi. (M. Şirin Çağlayan-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir