• DOLAR 32.367
  • EURO 35.048
  • ALTIN 2326.05
  • ...
`HÜDA PAR Seçimin Gerçek Galibi`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

30 Mart yerel seçimleri sonrası HÜDA PAR`ın seçim stratejisi ve aldığı oy oranları üzerine yapılan değerlendirme yazılarına bir yenisi daha eklendi. Batman Gazetesi Yazarlarından Nizamettin İzgi, kaleme aldığı köşe yazısında "Başarı, halkla bütünleşmek, inandırmak, güven vermek olduğuna göre HÜDA PAR’ın buna daha da ağırlık vermesi gerekir. Bunu da yapacaklarına inanıyorum." dedi. İzgi`nin yazısının tamamı aşağıdaki gibi oldu...

"HÜDA PAR, Seçimlere Renk Kattı

Seçim bitti ama, yorum ve değerlendirmeleri devam ediyor. Kampanya sürecinde ilimizde 3 partinin yarıştığını herkes biliyordu. Barış ve Demokrasi Partisi, Adalet ve Kalkınma Partisi ile Hür Dava Partisi ellerinden gelen çabayı sarfederek başarılı olmaya çalıştılar. BDP.nin yorum ve değerlendirmesini gelecek günlere bırakarak, AKP.ye de şimdilik ara vererek HÜDA PAR’ı değerlendirmek istiyorum.

Geçen yıl kurulan ve ilk kez seçimlere giren HÜDA PAR Batmanda çok iddialıydı.

Çalışmalara başladıktan, seçim gününe kadar Belediye Başkanlığını kazanacaklarına inanan partililer, son ana kadar ellerinden geldiğince çaba harcayıp mücadele ettiler. Yerel seçimler onlar için çok önemliydi. Elde edilecek küçük başarılar bile onları güçlü kılacaktı.

Seçim öncesi görüştüğüm bazı HÜDA PAR’lılara, Batman merkezi için şanslarının olmadığını belirtmiş ve yapacakları en iyi şeyin beldelere veya küçük ilçelere odaklanmak olduğunu belirtmiştim.

Öyle ya, HÜDA PAR Batmanda bir belde veya bir ilçe Belediye Başkanlığını kazansaydı sükse yapacak ve kendisini kanıtlamış olacaktı. Yöneticiler, seçim genelinde başarılı olacaklarını zanettiklerinden genel anlamda seçime katıldılar ve görünen sonuçla seçimi bitirmiş oldular.

Yine seçim döneminde hiçbir HÜDA PAR’lıya alacakları oy tahmininde bulunmamıştım. Öyle bir hata da yapılmazdı!

Çoğunluğunun seçimi kazanacaklarına inandığı bir guruba “siz 10-15 bin arası oy alırsınız” demek, o kadar kişiyi karşınıza almak demekti.

Ama gerçekler ortadaydı ve siyaseti bilen herkes HÜDA-PAR’a 10-15 bin dışında bir rakam vermiyordu. Parti yöneticilerinin aslında bu sonuçtan ders çıkarmaları gerekir. İlk katıldığı seçimde bir partinin o kadar oy alması da küçümsenmemeliydi.

HÜDA PAR’dan en çok rahatsız olan parti de doğal olarak AK Partiydi.

Bu partinin kurmayları, HÜDA PAR’ın aldığı 13 bin oyu hep hanelerine kaydediyorlardı. “Eğer bu parti olmasa alınan oylar bize gelecekti ve bizim oy oranımız en az 4-5 puan daha artacaktı” diyen AKP.liler doğru söylüyorlardı.

Ancak, HÜDA PAR’ın geri atacak bir adımı yoktu. Onlar kararlarını çok önceden vermişlerdi.

Aday Aydın Gök, gerçekten de sevilen, dürüst bir kişiydi. Parti dışında Gök’ün kişiliğine oy verenler de oldu. Her birisi kendisini sorumlu hisseden HÜDA PAR’lılar ise beklenmedik bir sistemle inandıkları davaları için çabaladılar ama bu çaba yeterli olmadı.

HÜDA PAR bundan sonra ne yapar?
Bu partinin fertleri, bugünden itibaren, yarın yeni bir seçim yapılacakmış gibi çalışıp örgütlenmeyi sürdürecek. Tamamen gönüllülük esasına dayanan ve hizmeti kendilerine şiar edinen partililer dava uğruna da olsa siyasetten kopmayacak ve güçlenmek için yapılması gereken her şeyi yapacaklar.

Onların tek hatası, kendi aralarında yaptıkları değerlendirmelere inanmaları.
HÜDA PAR’ın Batman Belediyesini kazanabilmesi için gerçekten de sihirli bir değnek gerekir. 200 bin seçmeni bulunan İl merkezinde yüksek rakamlara ulaşmak şimdilerde pek mümkün görünmüyor.
BDP. faktörü hiçbir zaman unutulmamalı.

Bu parti, daha düzenli çalışarak alt yapıyı çok güzel kullanıyor. Geçmişte olduğu gibi, bir çok yönetici, şehrin Valisini de, Paşasını da, Emniyet müdürünü de kandırdılar. Yapılan miting, gösteri, Nevroz gibi günlerde meydanlara doluşan 40-50 bin kişiyi görmeyip “alandakilerin hepsi 12-15 yaşlarında çocuklardı” diyenler, aslında 12-15 yaş gurubunun gelecek seçim için yetiştirildiklerini hiçbir zaman anlayamadılar. Bu nedenle BDP. gelecek seçimlerin de şimdiden galibidir.

HÜDA PAR’ın yapması gereken, başta da belirttiğim gibi öncelikle ilçelere yönelecek, burada moral bulduktan sonra Batman merkezine odaklanacaktır. Ayrıca insanlara yaklaşım faktörü de unutulmamalıdır.

HÜDA PAR, “seçimler yapıldı, gelecek seçime kadar bekleyelim” anlayışını benimsemez. Onlar, yine yarın seçim olacakmış gibi çalışıp taraftar toplamaya ve halkı etkilemeye devam edecekler.
Bana sorarsanız, HÜDA PAR, yapılan seçimin gerçek galibidir.

İlk denemesinde 13 bin oy alabiliyor ve iktidar partisi olan AKP.nin belini büküyorsa bu büyük bir başarıdır.

Başarı, halkla bütünleşmek, inandırmak, güven vermek olduğuna göre HÜDA PAR’ın buna daha da ağırlık vermesi gerekir. Bunu da yapacaklarına inanıyorum."

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir