• DOLAR 32.49
  • EURO 34.999
  • ALTIN 2434.519
  • ...

HABER MRK - Avrupa Birliği’nin önemli hazırgiyim ürünleri tedarikçisi konumunda olan Polonya’ya Türkiye’nin tekstil ve hammaddeleri ihracatını arttırmak isteyen Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği, 26-28 Mayıs 2014 tarihleri arasında Polonya’nın Varşova kentinde, Ekonomi Bakanlığı Koordinasyonu’nda “Sektörel Ticaret Heyeti Organizasyonu” gerçekleştirecek. Türk tekstil ve hammaddeleri ihracatçıları, Polonyalı hazırgiyim, kumaş ithalatçıları ve toptancı firmaları ile ikili iş görüşmesi yapacak. 

Polonya’nın, Sovyetler Birliği döneminde tüm Doğu Bloku ülkeleri özellikle de Rusya’nın hazır giyim ürünleri tedarikçisi olduğunu vurgulayan Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ünlütürk, Polonya’nın bu geleneği sürdürdüğünü, günümüzde de Avrupa Birliği ülkelerinin önemli hazırgiyim tedarikçilerinden birisi konumunda olduğunu kaydetti. 

Hazırgiyim ihracatçısı olan Polonya’nın buna paralel olarak, önemli bir tekstil ve hammaddeleri ithalatıçısı olduğuna işaret eden Ünlütürk, “Polonya, 2012 yılında gerçekleştirdiği 1,12 milyar dolar tutarındaki tekstil ve hammaddeleri ihracatına karşılık olarak; 3,31 milyar dolar  tutarında tekstil ve hammaddeleri ithalatı gerçekleştirdi. Polonya’nın tekstil ve hammaddeleri ithalatı 2009’dan 2012 yılı sonuna kadar yüzde 20 oranında artış gösterdi önümüzdeki dönemde bu artışın devam etmesini bekliyoruz. Ege Bölgesinin bu artışa katkısı istenilen düzeyde değil,  Polonya bizler için hedef Pazar konumunda” şeklinde konuştu. 

Polonya’ya ihracat 275 milyon dolar
Türkiye’nin Polonya’ya 2013 yılında 275 milyon dolar tutarında tekstil ve hammaddeleri gerçekleştirdiğine dikkati çeken Ünlütürk şöyle devam etti: “Türkiye’nin bu pazardaki payı yüzde 8 sürekli kaliteli ve hızlı hammadde temini ihtiyacı olan Polonya’da ülkemizin pazar payının gerçekleştirilecek doğru bağlantılarla önümüzdeki dönemde artabileceğini düşünüyoruz. Türkiye, Polonya’nın tekstil ve hammaddeleri ithalatında Almanya, Çin ve İtalya’nın ardından dördüncü sırada bulunuyor. Avro bölgesinde sürmekte olan ekonomik krize rağmen, Polonya pazarındaki pazar payımız her yıl artmakta ve önümüzdeki dönemde de bu artışın hızlanacağını öngörüyoruz.” 

İkili görüşmeler Polonya’nın tekstil merkezi Lodz’da yapılacak
Organizasyon kapsamında Polonya’nın tekstil merkezi olan Lodz’da gerçekleştirilecek ikili iş görüşmeleri ile Türk tekstil ve hammaddeleri ihracatçısı firmalarının,  Polonya’nın önde gelen ithalatçıları ve hazır giyim üreticileri ile bir araya getirilmesi hedefleniyor. Organizasyonun verimli geçmesi için profesyonel bir danışman ile çalışılacak. Organizasyon esnasında firmaların ürünlerini sergilemelerine de imkân sağlanacak.  (İLKHA)