• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2498.11
  • ...
Sudan`da Taraflar Ortak Şartlarda Anlaştı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HARTUM - Sudan`da 20 muhalif partinin çatı kuruluşu Muhalif Partiler İttifakı Genel Konseyi ve ayrılıkçı dört silahlı hareketi bünyesinde barındıran Devrim Cephesi, "Devlet Başkanı Ömer el-Beşir`in diyalog çağrısının kabulü için ortaya konulan ortak şartlarda" anlaştıklarını açıkladı.

Konsey üyesi Sadık Yusuf, başkent Hartum`da düzenlediği basın toplantısında, "Konsey, Devrim Cephesi`yle yaptığı görüşmeler sırasında, rejimin diyalog çağrısı üzerine muhalefetin belirlediği şartlarda ve ortak tutum sergileme konusunda anlaştı" dedi.

Yusuf, "Devrim Cephesi ile `kapsamlı bir barışçıl çözüm için uygun atmosferin oluşturulması, savaşın durması, özgürlüğü kısıtlayan tüm kanunların kaldırılması, herkesin katılımıyla ülkedeki sorunların tartışılacağı anayasa ile ilgili toplantı düzenlenmesi, geçici hükümetin kurulması ve geçiş dönemi sonunda şeffaf seçimler yapılması gerektiği` konusunda anlaştık" diye konuştu.

Yusuf ayrıca Sudan halkının yararını gözeten siyasi çözüm için Devrim Cephesi`yle sürekli iletişim içinde olacaklarını ifade etti.

Arap Baas Partisi anlaşmaya itiraz etti

Öte yandan Konsey`de yer alan partilerden Arap Baas Partisi Temsilcisi Muhammed Dıyaeddin, yaptığı basın açıklamasında, partisinin Konsey ve Devrim Cephesi arasındaki bu anlaşmanın tarafı olmadığını, anlaşmanın ayrıntıları hakkında bilgilerinin bulunmadığını belirtti.

Dıyaeddin, "Devrim Cephesi`yle anlaşmaya karşı değiliz ancak anlaşma tüm partilerin katılımıyla düzenlenen bir toplantıda yapılmadı. Bu nedenle prosedür gereği bu duruma karşı çıkıyoruz" ifadesini kullandı.

Sudan Devlet Başkanı Beşir, ocak ayında, "İç savaşın durdurulması ve barışın sağlanması, özgür siyasi toplum oluşturulması, yoksullukla mücadele ve milli kimliğin güçlendirilmesi" gibi dört ana başlığın öne çıktığı reform planını açıklayarak, muhalif partilere diyalog çağrısında bulunmuştu.

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir