• DOLAR 32.575
  • EURO 35.028
  • ALTIN 2420.05
  • ...
Van'da '8-14 Nisan Sağlık Haftası' kutlanıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN- Sağlık çadırında açıklamalarda bulunan İl Sağlık Müdürü Dr. Bilal Acar, sağlığın sadece bedenle kısıtlı olmadığını, huzurlu bir çevrede ruhen mutlu olmanın da sağlığın içinde olduğunu vurguladı.

 

Dr. Acar, insan sağlığının önemine değinerek, “Sağlık, genel olan anlamı olarak sadece bireyin vücudunda hastalık ve sakatlığın olmayışını değil, aynı zamanda da kişinin bedenen, ruhen ve sosyal yönden huzur ve mutluluk halinde olmasını da içermektedir. İnsan sağlığı ve insanı maddi manevi etkileyen çevre faktörlerinin düzenlenmesi, sağlıklı yaşam hakkının korunması, insan sağlığının önemi ve bu konuda bilincin artırılması amacıyla, ülkemizde olduğu gibi ilimizde de 8 Nisan Sağlık haftası" olarak kutlanmaktadır” dedi.

 

“Sağlıklı bir hayat için alınan enerji ile harcanan enerjinin dengede tutulmalı”
En önemli sağlık sorunları arasında yer alan Obezite’nin genel olarak, bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması sonucu boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının arzu edilen düzeyin üstüne çıkması olarak nitelendiren Dr. Acar, “Normal şartlarda, yetişkin erkeklerde vücut ağırlığının yüzde15-18'ini, kadınlarda ise yüzde 20-25'ini yağ dokusu oluşturmaktadır. Bu oranın erkeklerde yüzde 25, kadınlarda ise yüzde30'un üstüne çıkması obezite olarak tanımlanmaktadır. Sağlıklı bir hayat sürdürmek için, besinlerle alınan enerji ile harcanan enerjinin dengede tutulması gerekmektedir. Besinlerle günlük alınan enerjinin harcanan enerjiden fazla olması durumunda, harcanamayan enerjinin vücutta yağ olarak depolanması suretiyle obezite oluşmakta ve bu durum kişinin yaşam kalitesini ve yaşam süresini olumsuz yönde etkilemektedir. Sonuç itibari ile obezite bir hastalıktır” şeklinde konuştu.

 

“Sağlık İçin Hareket Edin”
Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu’nun mesajına da değinen Dr. Acar, “Halk sağlığı açısından en önemli amacımız, vatandaşlarımızın sağlığını hastalanmadan önce koruyabilmek, basit tedbirler ve önlemlerle doktora, ilaca gereksinim duymadan sağlık sorunlarını atlatabilmesini sağlamaktır. Bu sebeple vatandaşlarımızın kendi sağlıkları ile ilgili gerekli bilinci oluşturmak olarak tanımladığımız sağlık okuryazarlığını geliştirmeyi istiyor ve sağlıklı hayat tarzını teşvik ediyoruz. Çünkü biliyoruz ki, risk faktörlerinin azaltılması, erken tanı ve zamanında tedavi ile binlerce insanımızın hayatının kurtarılması ve büyük acıların önüne geçilmesi mümkündür. Çocuklarımızın sağlıklı ve düzenli beslenmesi, bilgisayar ve televizyon başında geçen sürelerin kısaltılarak, spor ve fiziksel aktivite saatlerinin uzatılması konusunda sizlere büyük görev düşmektedir. Sizler de evlatlarınıza örnek olacak şekilde ‘Sağlık İçin Hareket Edin’ dedi.
Acar, konuşmasının sonunda Yüksek Tansiyon ile başa çıkmak için dikkat edilecek hususlara değinerek, şu tavsiyelerde bulundu:

 

“Tuz tüketimi kısıtlanmalıdır. Alkol tüketiminden kaçınılmalıdır. Meyve ve sebze tüketimi artırılmalı, doymuş ve total yağ tüketimi azaltılmalıdır. İlaçlar düzenli alınmalıdır. Sigaradan kullanımına son verilmelidir. Düzenli fiziksel aktivite ve egzersiz yapılmalıdır. 8-14 Nisan tarihleri arası da Sağlık Haftası olarak kutlanmaktadır. Bu çerçevede İl Sağlık Müdürlüğü ve Halk Sağlığı Müdürlüğü, Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği olmak özere bu konuda çalışmalar yürütmektedir.  Bu vesile ile şahsım ve sağlık camiası adına Sağlık Haftasını kutlar; görevleri başında olan sağlık personelimize çalışmalarında başarılar, halkımıza da sağlıklı bir ömür geçirmelerini dilerim.”

 

Öte yandan ‘8-14 Nisan Sağlık Haftası’ kapsamında Van Valiliği bahçesinde açılan çadırın14 Nisan tarihine kadar hizmet vereceği belirtildi. (Cihad Coşar-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir