• DOLAR 32.383
  • EURO 35.091
  • ALTIN 2326.314
  • ...

KONYA - Faslı işadamları heyeti Konya Ticaret Odası’nı (KTO) ziyaret etti. Rashidiya Milletvekili El Alaoui El Mehdi, Rashidiya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Zaim Abdelaziz ve beraberindeki heyet Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk ile görüştü.

 

 

İslam ülkelerinin birbirleri ile ticaretlerini geliştirmelerinin önemine vurgu yapan Öztürk, Müslüman ülkelerin toplam ticaretleri içerisinde sadece yüzde 18’lik kısmını kendi aralarında yaptıklarını hatırlatarak, petrol ve doğalgaz çıkarıldığında bu oranın yüzde 9’a indiğini kaydetti.

 

 

“Ya beraber güçlü ya da beraber zayıf olacağız”

İslam ülkelerinin birbirleri ile ticaretini yetersiz gördüğünü söyleyen Öztürk, “ABD, Avrupa Birliği ve Asya-Pasifik bölgesi gelecekte dünya ticaretinin yüzde 72’sini kendi aralarında yapacak. Bu durumda Müslüman ülkelerin birbirileri ile olan ticari ilişkilerini artırmaları bir zorunluluktur. İslam ülkeleri olarak gelecekte ya beraber güçlü olacağız ya da beraber zayıf olacağız. İslam ülkelerinin ihracatında ilk üç ülke arasında Müslüman ülke olmadığı müddetçe gelecekte zayıf olmaya mahkûmuz.” ifadelerini kulandı.

 

 

Geçen yıllarda Fas ticaret heyetini odalarında misafir ederek Konyalı işadamları ile ikili iş görüşmeleri organizasyonu düzenlediklerini hatırlatan Öztürk, “Aynı organizasyon kapsamında Fas Ticaret ve Sanayi Odası ile ticari işbirliği anlaşması imzaladık. Ayrıca Fas’ın ticari başkenti Kazablanka’da Konyalı tarım makine imalatçılarının katıldığı B2B organizasyonu düzenledik. İki ülke arasında işbirliğini artırmak için Rashidiya Ticaret ve Sanayi Odası ile her türlü işbirliğine açığız.” şeklinde konuştu.  

 

 

Rashidiya Milletvekili El Alaoui El Mehdi de Türkiye sağladığı istikrar ve güven ortamı ile İslam ülkelerine örnek olduğunu söyleyerek, “Fas olarak Türkiye ile ekonomik ilişkilerimizi daha iyi seviyelere getirmek istiyoruz. Türkiye programımızda Konya’yı da görme fırsatımız oldu. Bu tanışma vesilesi ile ileride Konya ile daha fazla işbirliği içerisinde olabileceğimizi gördük.” dedi.

 

 

Rashidiya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Zaim Abdelaziz ise yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi,“Oda olarak Konya Ticaret Odası ile kuracağımız işbirliği ortamında hem iki şehir hem de iki ülke arasında ticari ilişkilere katkı sağlayacağız. Ziyaret vesilesi ile Konya ile ticari işbirliğini geliştirecek adımları atmak istiyoruz”  (İlyas Yavuz-İLKHA)