• DOLAR 32.493
  • EURO 34.916
  • ALTIN 2435.684
  • ...
Tarsus`taki afet Meclis`e taşındı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MERSİN- Mersin Milletvekili Vahap Seçer, Tarsus’taki afeti Meclis gündemine taşıdı. Seçer, Mart ayının son günlerinde etkili olan soğuğun ve şiddetli rüzgarın turfanda ürünü karpuz fideleri başta olmak üzere kabak, fasulye ve diğer alçak örtü altındaki birçok tarımsal ürüne zarar verdiğini söyledi. 

Seçer, "Üreticiler, afetten korunmak için sigorta yaptırıyor, ama yine mağduriyetleri giderilemiyor. Çiftçimizin mağduriyeti zaman yitirilmeden giderilmelidir." dedi.

Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker`in yazılı olarak yanıtlanması talebiyle soru önergesi hazırlayan Seçer, etkili olan fırtınanın, sadece Tarsus ve beldeleri ile sınırlı kalmadığını ve yaklaşık 70-80 bin dekar alana yayıldığını vurguladı.

Ürünlerini sigortalatan pek çok üreticinin, yaşanan olayı eksperlerin kayıtlara "don" olarak geçirmek istediğinden yakındığını ifade eden Seçer, “Eksperlerin ürünleri don vurmasının nedenini çiftçilerin seraların üzerini açmalarından kaynaklandığını, bu nedenle zararları karşılamaya yanaşmadıkları zarar gören üreticilerimiz tarafından dile getiriliyor. Üreticilerimiz, afetlerden korunmak için ürünlerini sigortalatıyorlar. Ancak sorunları hala devam ediyor. Zaten borçla yaşayan üreticilerimiz mahsulünü de kaybetti. Bir yıldır biriken borcunu nasıl ödeyecek? Devletin bu üreticilerimize mutlaka sahip çıkması gerekiyor” diye konuştu. 

Neden afet kapsamına alınmadı?

TARSİM’in hasar tespitinde dikkate aldığı konuların neler olduğunu soran Seçer, şu soruları yöneltti:

“-Hasar tespit çalışmasına TARSİM`den gelen keşif ekiplerinin sadece kendi menfaatlerine göre rapor çıkarttıkları iddiası doğru mudur?

-Son bir yıl içinde özelde Mersin, genelde Türkiye`de "yanlış", "hileli", "geçersiz" rapor tutulduğu iddiasıyla hasar tespit raporlarına yönelik itiraz var mıdır? Var ise bu itirazların sayısı ve sonuçları ne olmuştur?

-Afet nedeniyle mağdur olan çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatifi, Ziraat Bankası, sulama elektrik borçlarının ertelenmesi yönünde hükümetinizin bir çalışması var mıdır/olacak mıdır?

-Türkiye, önergenin verildiği tarihten yanıtlandığı tarihe kadar olan dönemde karpuz ithalatı gerçekleştirmiş midir? Yapmış ise hangi ülkeden yapmış, ithalatın miktar ve parasal karşılığı nedir?” (A. Hakim Kurt-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir