• DOLAR 32.602
  • EURO 34.791
  • ALTIN 2496.241
  • ...
DEDAŞ çalışanları eylemlerinin 4. gününde
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - 4 gündür aralıksız bir şekilde eylem yapan Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş (DEDAŞ) arıza onarım bakım işçileri,  iş güvenliklerinin olmadığını iddia ederek,  yetkilileri sorunlarını çözmeleri için masaya oturması çağrısında bulundular. 

Basın açıklamasını okumadan önce kısa bir konuşma yapan arıza onarım bakım işçisi Ali Duman, “Biz haklarımızı almadan bir dakika bile çalışmayacağız. Bizim haklarımız verilmeden, protokol altına alınmadan biz buradan hiçbir yere gitmeyeceğiz ve hiçbir iş yapmayacağız.” dedi. 

“Verdiğimiz 5 tane talebi gelin oturup çözelim”
DEDAŞ’ın yetkililerine seslenen Duman, “Daha dün sendika çalışanlarını gözaltına almaya çalışan ve sözlerinin ne kadar yalan olduğunu ve samimiyetsiz olduğunu bu şekilde ispatlayan müdürlere buradan sesleniyoruz. Biz size bir el uzatıyoruz. Gelin bu eylemden sonra oturup bu sorunu çözüp ve talepleri konuşalım. Sabah yazılı olarak verdiğimiz 5 tane talebi gelin oturup bu sorunları konuşup çözelim. Eğer bu sorunu çözmeyecekseniz bizlerde eyleme devam edeceğiz.” ifadelerini kulandı. 

“Taşeronlar bizlere ölümü dayatmaktadırlar”
Basın açıklamasını okuyan Adem Demiral,  yetkilileri çalışanların sorunlarını çözmeleri çağrısında bulunarak, “DEDAŞ Diyarbakır İl Müdürlüğü bünyesinde çalışan arıza onarım bakım işçileri olarak bugün buraya sesimizi duyurmaya geldik. Yıllardır DEDAŞ Diyarbakır`ın kendi asıl işi olan arıza onarım bakım işi hukuksuz bir şekilde taşeronlar üzerinden yürütülmekte ve bizler taşeron firmalarda çalışmaktayız. Taşeron sistemi enerji gibi çok tehlikeli bir işkolunda bizlere güvencesizliği, yoksulluğu ve ölümü dayatmaktadır.” Açıklamada bulundu.

“Hep tehdit ediliyoruz”
Köle gibi çalıştıklarını ve işten çıkarılmak ile tehdit edildiklerini dile getiren Demiral, “1 -2 yılda bir tekrarlanan ihaleler sonucunda her defasında işten çıkarılmakla tehdit ediliyor, her defasında hukuksuz sözleşmelere imza attırılıyor, her defasında senetler ve ibranameler imzalatılıyoruz. Her defasında giden şirketler de, yeni gelen şirketlerde yıllık izin hakkımızı, fazla mesai ve bayram ücretlerimizi iç etmenin hesabını yapıyor. Köle gibi çalıştığımız işimizde tehdit edilerek yıllardır zamsız, fazla mesai ücreti almadan, bayram mesaisi ücreti almadan, yol yemek parası almadan çalışmaktayız.” şeklinde konuştu. 

“Polis ve işverenler tarafından tehdit ediliyoruz”
Eylemleri sırasından polisten ve işverenler tarafından defalarca tehdit edildiklerini söyleyen Demiral, “Bugün direnişimizin 4. günü. Geçtiğimiz 3 gün içerisinde işveren ve polis tarafında defalarca tehdit edildik. Sendika yöneticilerimiz gözaltına alındı. İşyerimize giriş çıkışımız engellendi. Canımız pahasına ve 3 kuruşa çalıştığımız işimizi, taleplerimiz kabul edilene kadar durduruyoruz. Bugün sesimizi yükseltiyor ve taleplerimizi yineliyoruz.” İfadelerine yer verdi. 

“İhale usulüyle çalıştırılmaya son verilsin”
Demiral son olarak, işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirleri alınmasını ve kişisel koruyucu donanımlar tedarik edilmesini isteyerek, “İşten çıkarmalar yasaklansın. Maaşlarımıza zam yapılsın. Maaşlarımız zamanında yatırılsın. Önceki yıllardan kalan fazla mesai ve bayram mesaisi ücretlerimiz ödensin, bundan sonra da fazla mesai ücretlerimiz iş kanununa göre ödensin. İhale usulüyle çalıştırılmaya son verilsin.” Şeklinde taleplerini dile getirdi. (Ali Adiyaman - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir