• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...

VAN- Van merkezde şehirciliğin beraberinde getirdiği beton yığınından dolayı bahçeli evlerin sayısında oldukça düşüş yaşandığını ifade eden Tohum satıcıları sadece köy halkının tohum ve soğan fidesi aldığını ifade ettiler.

 

“Betonlaşma tohum ve fide satışlarını olumsuz etkiliyor”

Van’da ekilecek alanların azaldığına dikkat çeken Aydın Aslaner, “Her yer beton olmuş. Eskiye nazaran her taraf betonlaştı. Bahçeler bitti.  Köylerde ve kırsal bölgelerde yaşayan insanların bahçeleri var. Şehirde ekilecek yer kalmadı.  O yüzden tohum satışları düşmüş.  Merkezde iş olmayınca kırsal bölgelerde gelen insanlar tek kalıyor. Tohum satan esnaf da fazladır Baharatçılar, seyyar satıcılar o yüzden ister istemez işler düşmüş” şeklinde konuştu.

 

“Geçmiş yıllara göre işlerimiz durgundur”

Tohum satışlarının durgun olduğunu ve işlerinin açılmasını beklediklerini ifade eden fide ve sebze tohumu satıcılarından Burhan Karadoğan, “Geçmiş yıllara göre işlerimiz durgundur. Eskiden daha iyi satış yapıyorduk. İnsanlar çoğu depremden dolayı bahçesini bozarak ev yaptırdı. İnsanlar ekim yapacakları yer bulamıyorlar ne yazık ki Şehir geliştikçe eski bahçeli önlerinde bostan olan evler de yok oldu.

 

Tohum satıcıları: “İşler Kesat”

İşlerinin en yoğun olduğu sezonda bulunmalarına rağmen iş yapamadıklarını söyleyen Karadoğan, “Tohum sezonu bir haftadır önce falan başladı yaklaşık olarak Mayıs ayının ortasına kadar bu devam ediyor. Fakat işler ne yazık ki kesattır” diye konuştu.

Bu arada özellikle yonca tohumu satan esnaf da devletin esnafa verdiği desteklemeyi kestiğinden dolayı iş yapamamaktan dert yanıyor.

 

“Yonca tohumu satıcıları desteklemelerin kesilmesi işlerimizi bitirdi”

İşlerinin durgun olduğunu söyleyen Selami Yeşilbaş, devletin daha önce esnafa yaptığı desteklemeyi kestiğini öne sürerek, “Devlet her sene 200 TL destekleme veriyordu. Bu sene 50 TL’ye düşürmüş. Ne mazotunu karşılayabiliyor. Ve elinde hiçbir şey kalıyor. Köylüler desteklemeden dolayı yonca tohumu alıp ekiyordu. Ama şimdi zahmetini karşılayamıyor. Çimen ve yonca tohumu satıyoruz. Fiyatlarımız geçen seneye oranla daha düşük olmasına rağmen satışlarımız durgundur. Geçen sene 12 liraya sattığımız tohumu bu yıl 8-9 liraya satamıyoruz” diye konuştu.

 

Ayrıca tohum almaya gelen kimi vatandaşlar ise Gübrenin 55 TL ve mazotun litresinin 5 TL’ye yükseldiğini belirterek, “Çiftçiler hepsi zarar ediyor. Devlet desteklemede vermiyor” diye konuştu. (Murat Dalgın-İLKHA)