• DOLAR 32.367
  • EURO 34.961
  • ALTIN 2325.211
  • ...
israil`in Irkçılık Uygulamaları, Danimarkalı Vekili `Şoke Etti`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

KOPENHAG - Engel-Schmidt, 5 günlük Batı Şeria gezisinin ardından Danimarka`ya döndükten sonra izlenimlerini Danimarka`nın önde gelen gazetelerinden Politiken`e "israil apartheid`ini durdurun" başlığıyla yazdı.

Yazı üzerine başlayan tartışma sonrasında konuşan Jakob Engel-Schmidt, Batı Şeria`da gördükleri karşısında şaşkınlığını gizleyemeyerek "Batı Kudüs, Beytüllahim ve diğer yerlerde gezerken, modern ve demokratik bir ülke olan israil`de, bazı otobüslerin sadece israillilere ayrılması ve Filistinlilerin bunlara binememesi tuhaf bir durum oluşturdu" dedi.

Danimarkalı milletvekili, israil`de çalışan 4 bin Filistinlinin her gün 4 saat boyunca israil`e geçmeyi beklemesi sorununa da değindi ve "Bizim müttefik olarak kabul ettiğimiz bir ülkenin, askeri olarak kontrol altında tuttuğu bölgedeki insanlara bu şekilde kötü davranması can sıkıcı ve çok büyük şanssızlık" ifadelerini kullandı.

israil`in bir müttefiki olarak bu ülkeden beklentilerini daha cesurca söylemeleri gerektiğini vurgulayan Jakob Engel-Schmidt, partisinin israil konusundaki eleştirileri anlayışla karşılamadığının kendisine hatırlatılması üzerine ise 5 gün açıklamalarının 5 gün boyunca gördükleri ve yaşadıklarına dayandığının düşünülerek kabul görmesini umduğunu ve parti içinde konuyla ilgili tartışma başlatmak istediğini dile getirdi.

Öte yandan Jakob Engel-Scmidt`in israil`e eleştirisi parti içinde hoş karşılanmadı. Venstre`nin politik sözcüsü Inger Stöjberg, Güney Afrika ile israil`in birbirine benzetilemeyeceğini ve israil`in Filistinlilere davranışını anlatmak için "apartheid" kelimesinin kullanılamayacağını söyledi. Stöjberg, Engel-Scmidt`in açıklamalarının partinin görüşü olmadığını da belirtti.

Bunun üzerine bir açıklama yapan Jakob Engel-Scmidt, israil`in yaptıkları için seçtiği kelimenin, oluşturmak istediği tartışmanın önüne geçmesine üzüldüğünü belirterek "Seçtiğim kelimenin aslında oluşturmak istediğim tartışmayı bloke etmesinden dolayı biraz üzgünüm ama verdiğim örneklerin de arkasındayım" şeklinde konuştu.

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir