• DOLAR 32.577
  • EURO 35.045
  • ALTIN 2438.444
  • ...
Vanlı yazarlardan seçim yorumu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN- 30 Mart Yerel seçimlerin üzerinden bir hafta geçti. Henüz resmi sonuçlar ortaya konulmazken, Ağrı başta olmak üzere birçok ilçede seçimlerin iptal edildiği haberleri de gelmeye devam ediyor.

 Vanlı yazarlardan Bişar Ulutaş, Abdulhelim Almalı ve Baki Karaca, seçim süreci ve sonrasını İLKHA’ya değerlendirdi. 

 “Halk partizanlaştırılıyor”
Türkiye geneline bakıldığında son yılların en yoğun katılımlı yerel seçiminin yapıldığına işaret eden Bölge Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Gazeteci yazar Bişar Ulutaş, İstatistiklerin bunu ortaya koyduğunu belirterek, “Bunun siyasi liderlerin ses üslubundan kaynaklandığını düşünüyorum.  Özellikle Mecliste bulunan CHP, AKP, MHP ve BDP liderleri seçim meydanlarında bir birlerine oldukça sert üslup kullandılar. Bu sert üslup, kendisini bir partiye yakın hisseden kişilerin o partiye daha fazla bağlanmasına yol açtı. Son yıllarda İnsanlar daha çok partizanca düşünüyor. Demokrasi açısından insanlar sandıklara gitmesi çok güzel fakat her geçen gün insanların birazda radikalleşmesi dezavantajdır” dedi.

 “Muhtarlık kavgaları seçime damga vurdu”
Bu seçime özellikle kanlı biten muhtarlık kavgalarının damga vurduğunu aktaran Ulutaş, Türkiye’nin farklı şehirlerinde çok büyük kavgalar olduğunu belirterek, yaşanan olayların üzücü olduğunu söyledi.

 BDP’nin geçmiş yıllara oranla bölgede oylarını artıramadığını ifade eden Ulutaş, ancak buna rağmen birçok belediyeyi aldığını belirterek, “Eskiden BDP yüzde 7,5 oranında oy alırken bu seçimlerde yüzde 4’de düştü. Bunun bir sebebi batıda HDP’eyle seçimlere gitmesidir. Ancak HDP de istenilen oy oranına ulaşamadı” şeklinde konuştu. 

 Seçim sonuçlarının resmi olarak açıklanamamasına da değinen Ulutaş sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Ak partinin son seçimlerde özellikle başbakan Erdoğan’ın emniyete yönelik tedbir veya uygulamaları çok çok eleştirilmişti. Belki Türkiye’nin her bölgesinde polisler görevden alınmış ya da görev yerleri değiştirilmişti. Karşıda cemaat vardı cemaate yönelik sert üslup kullanmıştı. Aşırı eleştiriler yapmıştı. Tabii ki Türkiye’nin ulusal güvenliği açısından buna rağmen birçok insan Ak Parti’nin oyunu düşeceğini düşünüyordu. Çeşitli anketler vardı öyle olmadı. Cemaate (Gülen Grubu) yakın gazeteler ak partinin yüzde 30-32 oranında oy alacağını düşünüyordu. Bu böyle olmadı Ak Parti oy oranını yüzde 45’lere kadar yükseltti. Bunun yanında oy sayımının zamanında bitirilmemesi ve resmi seçim sonuçlarının ortaya konulmaması da insanların aklını bulandırıyor” diye konuştu.

 Van Siyaseti sitesinin imtiyaz sahibi ve Gazeteci Yazar Baki Karaca ise Seçim sonuçlarının halka fayda getirmesi temennisinde bulundu.

 “Kürt sorunu faşizan ırkçılığa dönüştürülmemeli”
BDP’nin seçim süreci ve sonrasındaki tavrını da eleştiren Baki Karaca, şu ifadelere yer verdi:“BDP’nin hala gerilim siyaseti yapmasına zaman zaman tanıklık ettik ve sevindirici olan kötü sonuçlar doğurmadan seçimin bitmesidir. BDP’lilerin dikkat etmesi gereken önemli bir konuyu hatırlatmakta fayda görüyorum. Bir insanlık sorunu olan Kürt sorununu bir faşizan ırkçılığa dönüştürmemeleri gerekir”

 “Türkiye 5 Yıllık yöneticilerini belirledi”
Gazeteci Yazar Abdulhelim Almalı ise Türkiye’nin 5 yıllık yerel yöneticilerini belirlemek üzere geçen hafta sandık başına gittiğini hatırlatarak, seçimin CHP, MHP ve paralelciler açısından hüsranla sonuçlandığını hatırlatarak, “Bu sürecin iki aktörü AK Parti ve BDP bu koalisyona geçit vermedi, darbeci anlayışa dur dedi” şeklinde yorumladı.

 “Van’da yapılması gerekenler”
Almalı, ayrıca halkın artık ilgi beklediğini belirterek, “Van halkı artık ilgi bekliyor, daha fazla, daha iyi hizmet bekliyor. Aksayan veya aksatılan işlerinin bir an evvel hayata geçirilmesini bekliyor. İmar rezaletinin bir an evvel çözülüp vatandaşın rahatlatılması cadde ve sokaklarının modern şehircilik anlayışına göre yeniden yapılandırılmasını bekliyor.  Van`daki çarpık yapılaşmaya bir son verilmesini, imar planının tamamlanması ve evlerini yapmakta olan vatandaşlar ruhsat almaları konusunda bir takım kolaylıklar getirilmesini bekliyor. Bütün bunları yapmak herhalde fazla zor olmasa gerek.” İfadelerini kullandı. (Murat Dalgın-İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir