• DOLAR 32.607
  • EURO 34.769
  • ALTIN 2497.003
  • ...
Fransa`da  Muhammed`i Sevda
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

FRANSA – Avrupa Peygamber Sevdalıları İnsiyatifi’nin İsviçre Basel şehri yakınlarındaki Fransa`nın Mulhouse kentinde düzenlediği etkinlik, Edip Aksoy’un  Kur`an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Sunuculuğunu Murat Korkut’un yaptığı programa Fransa’da yaşayan Peygamber âşıklarının yanı sıra İsviçre’nin Basel şehri ve Almanya’dan da katılımın olduğu gözlemlenirken Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’i tanımak isteyen Fransız Hıristiyanların da programa iştirak ettikleri gözlemlendi.

 Peygamber Efendimiz üzerine bestelenen ilahi ve ezgilerini seslendirmek için Vuslat ilahi grubu’nun sahne aldığı programda Türkçe Mevlid-i Şerifi Lokman Genç, Kürtçe Mevlid-i Şerifi ise Afiyet Zerey okudu. Mevlid-i Şerifin salavat kısmına salondaki Peygamber âşıklarının da salavat-ı Şerifeler okuyarak eşlik etmeleri ve Merhaba bölümünde tüm salonun ayağa kalkarak eşlik etmesi güzel görüntüler oluşturdu. Okunan Mevlid’in ardından Mulhouse Küçük Kız İlahi Grubu ‘Sevdalıyız Muhammed’e ilahisini seslendirdi.

 “Hz. Muhammed’in hayat öğretileri yaşam rehberi olmalı”
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in hayatından kesitler sunmak üzere mikrofona davet edilen araştırmacı yazar Mehmet Ali Gönül, Hz. Peygamber’in hayatından örneklikler sunarak, Peygamber aşığı oldukları Hz. Muhammed’in hayat öğretilerini kendi hayatlarında tatbik etmek için Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri düzenlediklerini belirtti.

 Gönül yaptığı konuşmada Hz. Muhammed’in sadece ahlakı güzel bir peygamber olmadığını “O  Sadece ahlaki inkılap önderi değildir. O (s.a.v) hayatın her döneminde ve an’ında bizlere rehber olan bir Peygamberdir. Hayatımız için, ibadetimiz için ölümümüz için en güzel örnek oysa o halde bizler hayatımızda onu örnek almalıyız.” diyen Gönül,  “Hz. Peygamberin eşlerinin ona nasıl eş olduğuna, onun kendi hanımlarına nasıl örnek bir eş olduğuna bakmalıyız. Onun ocağında yetişen çocukların nasıl yetiştiğine bakmalıyız. Onun doğruluğuna, eminliğine, komşusuyla nasıl geçindiğine, iffetine ve nezaketine bakmalıyız. Onun emanete karşı olan güvenirliliğine bakmalıyız.” Dedi.

 "Peygamber sevgimiz dilde kalmayarak tüm hayatımıza sirayet etmelidir"
Muhammed’in ailevi yaşantısının Müslümanlar için model olması gerektiğine vurgu yapan Gönül, Peygamber Efendimizin nefsini değil, ümmetini düşünen yüce erdemliklere sahip olduğunu anlattı.

 14 asırdan bu güne Peygamber sevgisinin süregeldiğini ve ebede kadar bunun devam edeceğini sözlerine ekleyen Gönül, “Bizler Hz. Peygambere olan sevgi ve muhabbetimizi somut fiiliyatlara dökmeliyiz. Ona karşı olan sevgimiz sadece dilden ibaret olmayıp hayatımızın her alanında görünmelidir. Bunu somutlaştırmanın yolu inandığımız gibi yaşamaktır. Eğer biz ona inanır ona itaat eder, ihlastan ve takvadan ödün vermeden gayret etmeye çalışırsak işte o zaman biz Allah’ı ve Resulünü sevmiş oluruz. Sevgi sadece soyut sözcüklerle ifade edilemez. Sevgi inandığı gibi yaşamaktır.” şeklinde konuştu.

 Peygamber Efendimizin ahlaki öğretilerine de vurgu yapan Gönül, “O bize doğruluğu, emanete ihanet etmemeyi, yalan konuşmamayı, insanlara yardımcı olmayı öğretti, komşuya eziyet etmemek, akrabayla ilişkiyi kesmemek, gıybet yapmamayı öğretti. Bizler bu gün haset etmemeye, inandığımız gibi yaşamaya, Resulullah’a çok muhtacız. Muhtacız ama samimi olmalıyız. Bu gün evimize Peygamber aleyhisselam gelirse ona karşı çıkabilecek yüzümüzün olup olmadığını iyice düşünmeliyiz.  Evlerimiz, çocuklarımız, eşlerimiz kadını erkeği fark etmeksizin uzaklaşmasını istemiyorsak, aile meclislerimizde Hz. Peygamberin hayat rehberliğini her zaman konu edinmeli ve üzerine sohbetler düzenlemeliyiz.” İfadelerine yer verdi.

 “Müslüman, yürüyen bir Kur’an yürüyen bir Muhammed’dir”
Müslümanların yürüyen birer Kur’an ve  bir Hz. Muhammed olmaları gerektiğini sözlerine ekleyen Gönül, “Müminler, güzel bir koku gibi insanları kendine çeken olmalıdır. Doğruluğundan sosyal ve ticari alandan, hasılı her alanda güven duyulan biri olmalıdır. Müslüman yürüyen bir Kur’an yürüyen bir Muhammed olmalıdır. Burada ve dünyanın dört bir yanında düzenlenen kutlu doğum etkinlikleri bizler için peygamberimizi yeniden öğrenmek ve önder edinmek için bir fırsat ve dönüm noktası olmalıdır.” tavsiyesinde bulundu.

 Gönül,  Hz. Peygamberin sevgisinin gönüllerine yerleştiği bahtiyar kullardan olma ve hayatını örnek edinen erdem sahibi insanlardan olma duası ile konuşmasını bitirdi.

 Araştırmacı Yazar Mehmet Ali Gönül’ün konuşmasının ardından namaz için programa yarım saatlik ara verildi. Namaz arasından program tekrardan Vuslat İlahi Grubu’nun ilahi, ezgi ve marşlarıyla başladı.

 Mulhouse Erkek İlahi Grubu ve ardından Basel Müjde Kız İlahi Grubu’nun da ilahilerini seslendirmeleri akabinde Bilal Evsen farklı bir yorumla Peygamber Efendimizi anlatan eserini seslendirdi.

 Okunan ilahilerin ardından programın kapanış konuşmasını yapmak üzere mikrofona davet edilen Mehmet Demir, vaktin ilerlemesinden dolayı Peygamber sevdalılarından helallik dileyerek kısa anekdotlarla Peygamber Efendimizin örnekliğine dair anlatımlarda bulundu.

 Avrupa Peygamber Sevdalıları İnsiyatifinin  Mulhouse’de düzenlediği Kutlu Doğum etkinliği, İsmi Azam Duasının okunmasıyla sona erdi. (Hamza Korkut, Muhammed Arslan - İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir