• DOLAR 32.371
  • EURO 34.978
  • ALTIN 2325.427
  • ...
Van depreminin etkileri Bitlis'te konuşuldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİTLİS-Bitlis Eren Üniversitesi(BEÜ),Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu tarafından ‘Van Depreminin Etkileri’ konulu konferans düzenlendi.

 

Hüsrevpaşa Yerleşkesi Konferans Salonu’nda İnşaat Bölümü Öğr. Gör. Muhammed Eren’in sunumuyla gerçekleşen konferansta 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde Van’da meydana gelen depremlerin verdiği zararlar anlatıldı.

 

Van Depremi’nin sosyolojik etkilerinden çok yapısal hasarları üzerinde duracağını belirten Eren, “Bölgedeki ilk deprem olan 23 Ekim 2011 Van-Erciş Depremi sonrasında ilk şoktan sonraki 72 saat içinde şiddeti 5’ten fazla 7, büyüklüğü 3’ten fazla 570 deprem olmuştur. Bodrum kat yapılma sıklığının oldukça az olması ve temel alt derinliklerinin yetersiz kalması yapıların zeminle olan ilişkilerini olumsuz etkilemiştir” dedi.

 

Eren, yapılan araştırmalarda betonarme taşıyıcı sistemleri olan yapılarda malzeme kalitesi ve imalat sırasında uyulması gereken kalite kontrollerinin yeterince veya hiç yapılmadığı bir kez daha görüldüğünü söyledi.

 

Hasarın daha aza indirilmesi için yapıların sağlamlığına değinen Eren, sözlerine devamla; “Kolon ve kirişlerden oluşan çerçeveli taşıyıcı sistemlerin, yanal rijitliklerinin perdeli yapılara göre daha az olması sebebiyle, sismisitesi yüksek bölgelerde çerçeve-perde karma sistemlerin kullanılmasının önemi bir kez daha kanıtlanmıştır. Yığma binalarda gözlenen kayma açıklıklarının ve hasarların önüne geçmek için yönetmelik koşullarına ve yığma bina yapım tekniğine uygun imalatların yapılması, taşıyıcı duvarlarda yığma blok tuğlaları yatay ve düşey hatıllarla bağlanarak kullanılması gereklidir” şeklinde konuştu.(Şükrü Tontaş-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir