• DOLAR 32.373
  • EURO 35.012
  • ALTIN 2325.488
  • ...
Afganistan Sandık Başında
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

KABİL - Oy kullanma merkezlerinin önünde sabah erken saatlerde uzun kuyruklar oluşurken, halk yağmura rağmen oy kullanmak için yoğun çaba harcıyor. 8 adayın yarıştığı cumhurbaşkanlığı seçimi için ülke genelinde yoğun güvenlik önlemleri alınmış durumda.

Yerel saatle 07.00`de başlayan oy kullanma işlemi 17.00`de sona erecek. Oy kullanma işleminin devam etmesi halinde bu sürenin daha da uzatılabileceği belirtiliyor.

Yaklaşık 12 milyon vatandaşın oy kullanmasının öngörüldüğü seçimde, ilk turda bir adayın tek başına yüzde 50`yi geçmesi henüz uzak bir ihtimal olarak görülüyor.

Karzai seçime katılım istedi

Ülkeyi iki kez üst üste yöneten mevcut cumhurbaşkanı Hamid Karzai, oyunu cumhurbaşkanlığı sarayına yakın noktadaki Amani Lisesi`nde kullandı.

Olası saldırılara karşı güvenliğin kırmızı alarm seviyesine yükseltildiği bölgede, kısa bir konuşma yapan Karzai, halktan sandığa gitmesini ve demokratik hakkını kullanmasını istedi.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin yanısıra il şura üyelerinin de belirleneceği seçimler, Afganistan genelinde 7 binin üzerindeki oy kullanma merkezlerinde gerçekleştiriliyor. Bu merkezlerden 700`e yakını güvenlik gerekçesiyle kapatıldı. Bir önceki seçimde ise 2 bine yakın merkez kapatılmıştı.

Taliban ve diğer hükümet karşıtı silahlı grupların saldırı tehdidine rağmen halkın yoğun ilgi gösterdiği seçimin başarılı geçmesi halinde ilk defa cumhurbaşkanı, demokratik yollardan devredilmiş olacak.

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir