• DOLAR 32.532
  • EURO 34.769
  • ALTIN 2492.552
  • ...

MUŞ - Gübre fiyatlarının artması esnaf ile çiftçiyi zor durumda bırakıyor. Fiyatın çok fazla olmasından dolayı çiftçinin gübre alamadığını belirten esnaf, gübre satışlarında yüzde 40-50 oranında düşüş olduğunu söylüyor.

 

Satışlarda her yıl biraz daha düşüş yaşandığını söyleyen esnaf Tekin Güngör, şartların zorlaşması nedeniyle esnaflık yapmanın da çok zor olduğunu söyledi. Ürünün ucuz gübrenin ise pahalı olması nedeniyle çitçinin çok zor durumda kaldığını belirten Güngör, her geçen yıl sıkıntıların biraz daha arttığını söyledi.

 

Ürünün ucuz gübre fiyatlarının ise yüksek olması nedeniyle çiftçinin alım gücünün yüzde 50 düşmesine neden olduğunu kaydeden Güngör,  çiftçide nakit para olmadığından gübreyi borç almak istediklerini, borç verdiklerinde ise paralarını tahsil etmekte zorlandıklarını söyledi.

 

Maliyetin çok yüksek olması nedeniyle pancar ekicilerin büyük bir kısmının pancar ekimini bıraktığını belirten Güngör; “Çiftçinin pancar ekimini bırakması bizim de kaybımıza neden oluyor.  Çünkü biz yıllarımızı bu işe verdik. Bir diğer sıkıntı ise verdiğimiz borçları toplayamıyoruz. Ödemeler geciktiğinde çiftçiyi aradığımızda ödeme yapamadıklarından dolayı hem biz hem kendileri mahcup oluyorlar. Dolayısıyla bu duruma hangi taraftan bakarsanız bakın sıkıntı.” şeklinde konuştu.

 

Geçen yıla nazaran satışlarda yüzde 40-50 düşüş olduğunu da sözlerine ekleyen Güngör; “Çiftçi sezon boyunca yapacağı masrafı göz önünde bulundurarak hesabını yapıyor ve ona göre gübre alıyor. Toprak güç kaybettiğinden istenilen ürünü alabilmek için yeterli miktarda gübre verilmek zorunda. Bu gübre verilmediğinde bu kez istenilen verim de elde edilemiyor. Bu yüzden hem biz hem de çiftçi zor durumda kalıyoruz. diyerek bu şartlarda çiftçilik ve esnaflık yapmanın mümkün olamayacağını söyledi. (M. Şirin Çağlayan-İLKHA)