• DOLAR 32.506
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2427.81
  • ...
Çiftçilere zirai ilaç uyarısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MUŞ  - Tarım ilaçlarının bilinçsizce kullanımı konusunda bir açıklama yapan Muş Tarım İl Müdür Vekili Osman Akar, çiftçi ve bayilerin zirai ilaçların satış ve kullanımı hakkında gerekli bilgiye sahip olmaları gerektiğini kaydetti. 

Bayilerin ve çiftçilerin bilmesi ve uyması gereken bir takım hususlara değinilen Akar, bayilerin zirai mücadele ilaçları (bitki koruma ürünleri) perakende satışlarının izin belgesi sahibi kişiler nezaretinde yapılmasından sorumlu oldukları belirtildi. 

Akar yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “Bakanlıkça onayı bulunmayan, sahte ve kaçak bitki koruma ürünleri ile etiketsiz ve kullanma süresi geçmiş bitki koruma ürünlerini bulunduramaz ve satamazlar. Mevsiminde bölgeleri için gerekli bitki koruma ürünlerini yeterli miktarda bulundurmaktan sorumludurlar. Bakanlık teknik talimatlarında, reçetesinde ve etiketinde belirtilen esaslar dışında ilaç tavsiyesinde bulunamaz, kükürt -göztaşı gibi bitki koruma ürünlerinin orijinal ambalajlarını bozamaz ve açık olarak satamazlar. Bayiler, bitki koruma ürünlerini reçetesiz veya Bakanlıkça belirlenen şartlar dışında satamazlar. Reçete ile satılan bitki koruma ürünlerinin kayıtlarını düzenli olarak tutmak ve reçeteleri beş yıl süre ile saklamak zorunda olup ilaçlamalarda kullanılan koruyucu araç ve gereçleri satışa hazır bulundurmaktan sorumludurlar.”  dedi.

Çiftçiler son kullanma tarihi geçmiş ilaçları, imal tarihi, seri numarası, ruhsat tarihi ve numarası bulunmayan ilaçları satın almama konusunda uyaran Akar, ilaçlamanın ise son çare olduğu kaydetti. Ambalajı açılmış, hasar görmüş ürünlerin kullanılmaması gerektiğine vurgu yaptı.  

Ürünün zarar görmemesi ve ilacın gereken etkiyi verebilmesi için ilacın hazırlanması sırasında dikkat edilmesi gereken hususlara da değinen Akar,  “Bitki üzerine atılan ilaçların önemli bir kısmı toprağa düşmektedir. Toprağa düşen ilaçlar yeraltı sularına veya buharlaşma ile atmosfere karışmaktadır. İlaçların bir kısmı uygulandıkları bitkide, toprakta ve su ortamında uzun süre bozulmadan kalabilmekte ve tüm canlıların vücudunda birikmektedir.” dedi. 

Açıklamanın sonunda reçete ile satın alınan bitki koruma ürününün;  tavsiye edilen doz ve uygulama şekli ile tavsiye edilen bitki ve zararlı organizma dışında kullanılmasından doğacak sorumluğun,  ilacı satın alan kişiye ait olduğu belirtildi.

(M. Şirin Çağlayan-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir