• DOLAR 32.367
  • EURO 34.986
  • ALTIN 2325.236
  • ...
Doğuda Kan, Şiddet ve Hile KAYBETMEYE MAHKUMDUR
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Haber merkezi

Doğuda yerel seçimleri tehdit, şantaj ve hile kazandı. Yerele seçimler öncesinde her türlü baskı, tehdit ve zorbalığa başvuran BDP, seçim günü de rahat durmadı. BDP, doğu illerinin tamamına yakınında adam yaralama, tehdit, baskı, açık oy kullanma ve toplu oy kullanma gibi her türlü zorbalık ve hile yoluna başvurdu. BDP’nin bu baskı ve hilelerinden en çok HÜDA PAR nasibini aldı.

İşte BDP’nin seçim günü provokasyon ve hileleri:

BDP`LİLER SEÇİM MÜŞAHİTLERİNİ DARP ETTİ
Diyarbakır Ergani’de birçok köyde, sandık başkanları tarafından, köylüler açık bir şekilde tehdit edilerek BDP’ye oy vermeye zorlandı. Edinilen bilgiye göre, Ergani’ye bağlı Olgun (Aşağı Çayanda) köyünde kurulu bulunan 1201 No’lu sandıkta açıktan oy kullanıldı. Usulsüzlüğe itiraz eden sandık müşahidi Musab Ulu ve aynı sandıkta sandık görevlisi olan Enes Ulu, BDP’liler tarafından darp edildi.

Kolluk görevlilerinin olaya seyirci kaldığı ve olay yerine giden HÜDA PAR köy temsilcilerinin sandıktan uzaklaştırıldığı bilgisini alan HÜDA PAR Ergani ilçe teşkilatı, köye bir heyet gönderdi. Bu arada darp edilen sandık görevlilerinin hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındığı ve doktordan darp raporu aldığı öğrenildi.

AK PARTİ’LİLER DE ZORBALIĞA BAŞVURDU
Ergani merkeze bağlı Demirli köyündeki 1097 nolu sandıkta ise, AK Parti lehine açıktan oy kullanıldığı bildirildi. Ergani merkeze bağlı Çimlihöyük (Leğeri) köyündeki 1091 nolu sandıkta da, köylülerden bazılarının kendi aralarında açık oy kullanması nedeniyle tartışma yaşandı. Bunun üzerine sandık başkanı da tüm müşahitleri dışarı çıkardıktan sonra, köyün muhtarının köylülerden Ak Parti’ye oy vermeyenlere hakaret ve küfür ettiği bildirildi.

BDP’LİLER CİZRE’DE 2 HÜDA PAR’LIYI YARALADI
Şırnak`ın Cizre ilçesinde oy sayımı sonrası bir grup BDP`li`nin saldırısına uğrayan 2 HÜDA PAR müşahidi yaralandı. Okulda HÜDA PAR`lıların mahsur kaldığı belirtilirken, polisin olaylara müdahale etmediği bildirildi. BDP’li saldırganlar Cizre ilçesi Sur Mahallesi İsmail Ebuliz İlkokulunda sayım sonrası okuldan çıkan HÜDA PAR müşahitlerini darp etti. Saldırıda HÜDA PAR müşahitleri A.Aziz B. İle Ahmet B. Yaralandı. Yaralılar kaldırıldıkları Cizre Devlet Hastanesi`nde tedavi altına alındı.

SİLAHLI MİLİTANLAR OKULUN ETRAFINI SARDI
Ayrıca oyların kullanıldığı aynı okulun etrafındaki evlerde silahlı PKK militanlarının görülürken BDP’li yöneticiler de yüzlerce çocuk ile birlikte, seçim sandıklarının kurulduğu okulları gezerek PKK ve Öcalan lehine slogan atarak seçmene baskı kurdu.

Öte yandan birçok okulda fiili baskı uygulamaya çalışan BDP yöneticilerine, polisin müdahale etmemesi ise şaşkınlıkla karşılandı.

BDP`LİLERDEN SANDIK MÜŞAHİTLERİNE TEHDİT
Van’ın İpekyolu ilçesi Karşıyaka Mahallesinde bulunan Birol Emir İlköğretim Okulu’nda BDP’li şahıslar aynı binada bulunan diğer parti görevlilerini bina içerisinde takip ederek sözlü tacizde bulundular. İddiayla ilgili olarak bilgi aldığımız partilerin sandık müşahitleri BDP’li oldukları belirtilen şahısların tacizlerinden dolayı okulu terk etmek zorunda kaldıklarını söylediler. Bu arada Van’ın Edremit ilçesine bulunan birçok okuldan da tehdit ve baskı haberleri geldi. Özellikle seçimlerin bitimine dakikalar kala Vali Tahir Paşa İlköğretim Okulu, Kadriye Sağdinç İlköğretim Okulu, Müslih Görentaş İlköğretim Okulu ile Anadolu Sağlık Meslek Lisesi’nde de gerek sandık müşahitleri gerekse salon görevlilerine ve gerekse halka yönelik baskı ve tehditlerin olduğu iddia edildi.

Zorbalığa karşı çıkan sandık görevlileri ve müşahitlerin ise darp ve sözlü saldırıya maruz kaldıkları öğrenildi.

BDP`Lİ MÜŞAHİTLERDEN SANDIK GÖREVLİLERİNE TEHDİT
Diyarbakır`ın Merkez Bağlar ilçesinde bulunan Vali Ünal Erkan ilk ve ortaokulunda BDP`li müşahitler, hile yapılmasına izin vermeyen sandık görevlilerini tehdit etti. Tehditlere rağmen hile yapılmasına izin verilmeyen sandık görevlileri, BDP`li müşahitler tarafından dışarı çıkarılmak istendi. Araya giren vatandaşlar, sandık görevlilerinin dışarı çıkarılmasına izin vermedi. Oy verme işlemlerinin sürdüğü sırada da, BDP`li müşahitlerin sandık görevlileri ve halk üzerinde baskı kurma çalışmaları devam etti.

DİYARBAKIR`DA SANDIK BAŞKANI ZORBALIĞI
Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesindeki Diyarbakır Anadolu Lisesi’nde sandık başkanı zorbalığı yaşandı. Okulda bulunan 1236 Nolu sandıkta, sandık başkanı olduğunu söyleyen bir kişi, adeta zorbalık yaparak diğer parti müşahitlerinin sandık başına geçmesini engelledi. Yapılan seçim hukuksuzluğuna polisin göz yumduğu iddia edildi. Yaşanan olay hakkında bilgi veren HÜDA PAR Sandık Müşahidi İbrahim Yaz, söz konusu şahsın kendilerini sandık başına almamakta direttiğini ifade etti. Yaz, olay hakkında şunları söyledi, “Resmi müşahit kartım olmasına rağmen, salon başkanı bizleri içeriye almadı. Almamasının sebebini sorduğumuzda ‘ben almıyorum’ dedi. Ayrıca oy kullanmaya gelen vatandaşlarla perde arkasına geçerek vatandaşları yönlendirmeye çalıştı. Elimizden geldiği kadar müdahale etmemize rağmen maalesef kendi bildiğini yapmaya devam etti” dedi.

ŞANLIURFA`DA AÇIK OY KULLANDIRILDI
Seçimlerin devam ettiği sırada Şanlıurfa`nın Merkez Eyubiye ilçesine bağlı Günbalı köyünde seçmenlere, oy kullanmaları gereken yerde oy kullandırılmadığı ve seçmenlerin yönlendirilerek açık oy kullandırıldığı belirtildi. Seçmenlere oy kullanmaları gerektiği yerdi oy kullandırılmadığını ifade eden AK Parti sandık Müşahidi Mahmut Özbay, seçmenleri etkileri altına alabilmek için kendi istedikleri yerde oy kullandıklarını ifade etti. Özbay, “Dün akşam bütün köyü dolaşıp tüm kimlikleri topladılar ve açık oy kullanılmasını istediler. Bizden de açık oy kullanmamızı istiyorlardı. Kaç defa bize teklif ettiler biz kabul etmedik. Biz açık oy kullanmayı kabul etmediğimizden dolayı beni darp ettiler ve kaşımı yardılar. Biz adliyeye başvurarak şikâyette bulunduk” şeklinde konuştu.

BDP LEHİNE OY KULLANDIRILDI
Diyarbakır`ın Silvan ilçesinde oy verme işlemleri devam ederken seçim sandıklarının bulunduğu bazı sınıflarda sandık başkanlarının BDP lehine açık oy kullanıldığı ve sandık başkanlarının oy veren seçmenlere müdahale ettiği bildirildi. HÜDA PAR Silvan ilçe Belediye Başkan Adayı Abdurrahman Ortaç, sandıkları dolaşırken bazı Salonlarda açıktan oy kullanıldığını ve oy pusulası üzerinde BDP logosunun gösterilerek yönlendirme yapıldığını tespit ettiklerini söyledi.

ÖNCE TEHDİT ETTİLER SONRA AÇIK OY KULLANDIRTTILAR
Yerel Seçimden bir hafta önce BDP/PKK’lilerin Mardin’in Ömerli ilçesine bağlı olan 43 köyün, Arap kökenli birkaçı dışında kalan tüm Kürt kökenli köy muhtarlarını toplayıp, BDP’ye oy vermeleri konusunda baskı yapıp tehdit etti. Edinilen bilgiye göre seçim günü de, BDP/PKK’lilerin söz konusu tüm köylerde sandık kurullarını kontrollerine alarak, vatandaşlara açıktan BDP lehine oy kullandırdıkları belirtildi. Adını vermek istemeyen bir vatandaşın verdiği bilgiye göre, söz konusu hileli seçimin kolluk kuvvetlerine bildirilmesine rağmen müdahale etmedikleri, buna karşılık, sandık başkanı çağırmadıkça herhangi bir girişimde bulunamayacaklarını belirttikleri ileri sürüldü.

BDP`LİLER İLKHA MUHABİRİNE SALDIRDI ASKERLER İZLEDİ
Diyarbakır`ın Sur ilçesine bağlı Sarıkamış köyünde, köylüleri toplu oy kullandırmaya çalışan BDP`li grup orada haberi yapan İLKHA muhabirine saldırıp hastanelik ettiler. Olay yerindeki askerlerin ise herhangi bir müdahalede bulunmaması akıllara soru işareti getirdi.
Gelen ihbar üzerine köye gittiğini söyleyen İLKHA Muhabiri A.Y, gördüğü hileleri haber yapmak istediğini ancak orada bulunan bir uzman çavuş tarafından binadan zorla çıkartıldığını, bina dışında da 40-50 kişilik BDP’li grubun kendisine saldırdığını söyledi. A.Y, araya başka köylülerin saldırganların elinden kurtarıldığını daha sonra bir araca bindirilerek köyden uzaklaştırıldığını ifade etti.

Hastanede tedavi edilen İLKHA muhabiri A.Y, aldığı darplar sonucu doktor tarafından kendisine 4 günlük iş göremez raporu verildi.

BDP`LİLERDEN İLKHA MUHABİRİNE ENGEL
Mardin`in Mazıdağı ilçesi Yunus Emre İlköğretim Okulunda yapılan oylamayı görüntülemek için okulda bulunan İlke Haber Ajansı muhabiri Erhan Aktumur, BDP müşahidi olduğunu iddia eden kişiler tarafından engellendi. Bina sorumlusunu dahi zor durumda bırakan BDP’liler, sandık başkanının itirazı olmamasına rağmen İLKHA muhabirini zorla dışarı çıkarttılar. BDP’lilerin okulda çıkardığı kargaşa sandık ve bina sorumlularını da rahatsız etti.

BENZER OLAYLAR BÖLGENİN TAMAMINDA MEVCUT
Öte yandan bölgenin tamamına yakınında benzer olay ve baskıların yaşandığı ifade ediliyor. Yukarıda geçen olaylar ise yaşanan olaylardan sadece birkaçından oluşuyor. 

Bu haberler de ilginizi çekebilir