• DOLAR 32.35
  • EURO 35.141
  • ALTIN 2310.236
  • ...
Myanmar`da Müslümanlar Sayılmıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 Son yıllarda Budist çoğunluğun Müslüman azınlığa yönelik saldırılarıyla gündeme gelen Myanmar’da 30 yıl aradan sonraki ilk nüfus sayımı tartışmalarla başladı. Hükümetin Arakan Müslümanlarını vatandaş olarak saymayı reddetmesi tepkilere yol açtı.

Nüfus sayımında etnik ve dinî kökene dair sorular tartışma konusu olurken, hükümet ülkedeki Müslümanların kendini "Rohingya" olarak tanımlamasını yasakladı. Bu ayrımcı tavır ise Müslüman azınlığın ve uluslararası toplumun tepkisine neden oluyor. Bu dayatmanın on yıllarca askeri cuntanın yönetiminde kalan ülkenin demokrasiye geçişine zarar vermesinden endişe ediliyor.

Uluslararası kuruluşlar, ülke nüfusunun toplamda yaklaşık yüzde 40’ını oluşturduğu tahmin edilen 135 kadar etnik azınlıktan diğerlerinin de sayımda yer alan tanımlamalardan memnun olmadıklarını belirtiyor.

100 binden fazla memurun görev aldığı sayımın, 10 Nisan’da tamamlanması öngörülüyor. Sayım Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu tarafından da destekleniyor. Son olarak 1983 yılında eksik bir sayım yapılan ülkenin nüfusunun 60 milyon kadar olduğu tahmin ediliyor.

Myanmar’da resmi rakamlara göre nüfusun yüzde 4’ü Müslüman. Müslümanların yaklaşık 1 milyonunu ise ülkenin batısında Bengal Körfezi ve Bangladeş’e komşu, Arakan eyaletinde yaşıyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir