• DOLAR 32.574
  • EURO 34.834
  • ALTIN 2435.002
  • ...
Mısır cuntasına bir tepki`de Enerji Bir-Sen`den
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

GAZİANTEP - Enerji Bir-Sen Gaziantep Şube Başkanı Ali Yücel, Mısır’da 529 darbe karşıtına şiddete teşvik suçundan verilen idam cezasına sert tepki gösterdi. 

Halkın yüzde 52’sinin oyunu alarak cumhurbaşkanı seçilen ve Mısır’ın seçim kazanmış tek meşru Cumhurbaşkanı olan Muhammed Mursi’nin 3 Temmuz’da askeri darbe ile görevinden uzaklaştırıldığını kaydeden Yücel, “Mısır halkı tarafından seçilen, Mısır’ın meşru Cumhurbaşkanı Mursi, askeri güçler tarafından gayri meşru bir şekilde tutuklandı. Aradan geçen zaman içerisinde katliamlar yapıldı.  Meydanlarda iradesine sahip çıkan binlerce Mısırlı şehit edildi. Yetmedi, İhvan-ı Müslim in’in faaliyetleri yasaklandı ve yasa dışı ilan edildi. Darbe suçundan yargılanması gerekenler Mursi`yi ve cunta karşıtlarını yargılamaya başladı. Mısır`da, 529 darbe karşıtına idam cezası verildiği bildirildi.” dedi. 

"Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek"

Mısır’daki meşru hükümetin darbe yoluyla iktidardan uzaklaştırılmasına dünyanın sessiz kaldığını ifade eden Yücel, “İlkesel temelde kararlı bir duruş sergilemediklerinden darbecilerin zulmü bir adım daha öteye götürmeye çalıştıklarını büyük bir kaygı ile takip ediyoruz. Bu kapsamda Mısır`da "Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek" için cunta karşıtı gösteri yapan 529 kişiye idam cezası verilmesini kınıyor, uluslararası arenayı ve duyarlı tüm STK`ları yargısız infaza karşı ortak bir eylem planı belirlemeye davet ediyoruz.”şeklinde konuştu. 

“İki yüzlülükten herkesin vazgeçmesini istiyoruz”

Mısır yargısının darbeci ve baskıcı yönetime alet olduğunu belirten Yücel, “Cunta, dünyanın suskunluğundan cesaret alarak, izzeti tercih edenleri idam etmeye çalışmaktadır.  Darbe karşıtlarına idam cezası verildiği bugün adalet ve insanlığın ayaklar altına alınmasıdır. 

Zulme sessiz kalmayıp meydanları terk etmeyerek, binlerce şehit vererek dünyada eşi benzerine az rastlanan örnek bir direnişe imza atanlar değil, darbeciler yargı önünde hesap vermelidir. Büyük bir baskı sonucu adalet terazisine müdahale söz konusu iken dünyanın sessiz kalmasını kabullenmiyoruz. Bu iki yüzlülükten herkesin vazgeçmesini istiyoruz.  

Binlerce darbe karşıtının katledildiği Mısır’da katillerin verdiği hukuksuz kararları tanımıyor,  silaha ve şiddete bulaşmayarak örnek bir duruş sergileyen Mısır halkının yanında durduğumuzu MEMUR-SEN ve ENERJİ BİR-SEN olarak deklare ediyoruz.” dedi. 

“Tüm İhvan tutukluları derhal serbest bırakılmalı”

Yücel son olarak “Muhammed Mursi dâhil tüm İhvan tutukluları derhal serbest bırakılmalı, Muhammed Mursi`nin göreve iadesi sağlanmalı, darbenin asker-sivil tüm aktörleri yargılanmalıdır” diyerek açıklamasına son verdi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir