• DOLAR 32.331
  • EURO 35.081
  • ALTIN 2295.889
  • ...
SON DAKİKA
Moro Müslümanları anlaşma karşıtı valiyi uyardı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 Filipinler`de hükümetle uzlaşan Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MİKC) yetkililerinden Taha Daranda, ağırlıklı olarak Hristiyanların yaşadığı Zamboanga kentinin yerel yönetimine, Manila`da imzalanan tarihi anlaşmaya saygı duyması çağrısında bulundu.

MİKC siyasi komite sekreteri Daranda, "Zamboanga Valisi İsabelle Climaco-Salazar Beng`e mesajımız şudur; lütfen halkın ve Bangsamoro yönetiminin iradesine saygı gösterin" dedi.

Daranda, ekonomik getirileri olacağına inandıkları barış anlaşmasının yalnızca Bangsamoro`dakilere değil, Mindanao`daki Hristiyanlara ve Lumadlara da refah getireceğinden emin olduklarını kaydetti.

Bangsamoro`nun meşru hedefinin kendi kaderini tayin hakkına sahip olmak olduğunu belirten Daranda, "Artık hükümetimiz var, bu atalarımızın da hayaliydi, bu özgürlüğümüzün başlangıcı" diye konuştu.

Zamboanga Valisi Beng, Devlet Başkanı Benigno Aquino`nun barış girişimlerine destek verdiklerini ancak Zamboanga`nın Mindanao`daki bölgesel yönetimin bir parçası olmadığını bildirmişti.

Tarihi barış anlaşmasına , ülkedeki Müslüman azınlığın büyük bir kısmının yaşadığı Mindanao`da 40 yıldır devam eden ve en az 120 bin kişinin hayatını kaybetmesine neden olan çatışmalara son vermek amacıyla başlatılan diplomatik çabalarla varılmıştı.

Mindanao`nun güneyinde yer alan ve nüfusunun büyük bir kısmı Müslümanlardan oluşan Bangsamoro`daki bölgesel hükümete daha fazla özgürlük tanıyan anlaşmaya göre, Bangsamoro özerk hükümeti, kendi bütçesine ve polis gücüne sahip olacak. Bölgede yerel seçimler, 2016`da yapılacak.

Bu haberler de ilginizi çekebilir