• DOLAR 32.33
  • EURO 35.091
  • ALTIN 2291.65
  • ...
Mardin DOST-DER idam kararını kınadı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MARDİN - Mısır`da cunta yönetimine bağlı Minye Mahkemesi`nin çoğunluğu İhvan-ı Müslimin üyesi olan 529 kişiye verdiği idam cezasına tepkiler artarak devam ediyor. 

Bir kınamada DOST DER`den

Mardin merkezde faaliyet yürüten Dostluk Eğitim Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DOST-DER), konulu ile ilgili bir yazılı basın açıklaması yaparak söz konusu kararı kınadığını açıkladı. 

"Cunta zulümlerinde sınır tanımıyor"

Mısır halkının meşru-seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi`yi askeri darbeyle deviren Sisi cuntasının Müslüman Kardeşler`e yönelik baskı ve zulümlerinin sınır tanımadığına dikkat çekilen açıklamada, cunta yönetimine bağlı Minye Mahkemesi`nin geçtiğimiz günlerde dünyada eşi benzeri görülmemiş bir hukuksuzluğa daha imza atarak 529 kişiye idam cezasının verdiği hatırlatıldı.  

"Rabia Meydanı’nda insanlar diri diri yakıldı"

Açıklamanın devamında, “Mısır halkı özgür İradesi ile Adalet ve Hürriyet Partisi`ni iktidar olarak seçti. Ama Amerika, Batı dünyası ve işbirlikçi Arap kralları seçilen hükümetin Müslümanlardan müteşekkil olmasını kabullenemedi. Mısır’ın cuntacı askeriyesi, bu güç odaklarından cesaret alarak hükümete karşı darbe yaparak tarihin en kanlı katliamına imza attı. Rabia Meydanı’nda insanlar diri diri yakıldı. Mısır sokaklarında kan dökmedikleri tek bir karışlık alan kalmadı. Baltacı çetelerin eliyle satırlarla, baltalarla insanlar kameralar önünde doğranarak katledildi. On binlerce insan zindanlara dolduruldu. Zindanlara doldurulmakla kalınmadı. Sembolik mahkemelerde yargılanan darbe karşıtı 529 kişi idam cezasına çarptırıldı.” denildi. 

"Karar, halkı sindirmeye yöneliktir"

Mahkemenin hukuksuzluğuna değinilen açıklamanın devamında, “Cuntacı mahkeme 529 kişinin idam kararını verirken, mahkemede hiçbir savunma avukatı bulunmuyordu. Mahkeme öncesi savunma avukatlarının tutsaklara ulaşılması engellendi. Uluslararası bütün hukuk normları ile adeta alay edildi. Sembolik mahkeme, beş yüz yirmi dokuz tutsağın, mahkemesini toplam yirmi dakikada sonuçlandırdı. Verilen kararlar adil, tarafsız ve somut delillere dayalı değil, direnişi yok etmeye ve cuntacı darbeye karşı Mısır halkını sindirmeye yöneliktir.” ifadelerine yer verildi.  

DOST-DER olarak bu kararı lanetliyoruz

Verilen kararı lanetlediklerini belirten açıklamada, son olarak ifadelere yer verildi; “DOST-DER olarak; bu kararı kabul etmiyor ve lanetliyoruz. Bu kararı, askeri darbenin çirkin yüzünü gösteren bir katliam ve vahşet olarak görüyoruz. Müslüman ülkelerin liderlerinden ve halklarından, kurum ve kuruluşlarından insanlığın ve askeri cuntanın alnında bir leke olacak bu zulme karşı durmaya ve duyarlı olmaya çağırıyoruz. Allah’tan temennimiz; Mısır halkının en yakın zamanda kendi hür iradeleri ile seçtikleri iktidarlarına kavuşmalarıdır. İhvan`a karşı gerçekleştirilen bu zulmün karşısında kardeşlerimizin yanında olduğumuzu bir kez daha haykırıyoruz!" (M. Salih Keskin - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir