• DOLAR 32.345
  • EURO 35.136
  • ALTIN 2311.18
  • ...
Analistler: Mısır Cuntası Hamas`a Duyarsız Kalıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

GAZZE  - Filistinli siyasi analistler, Hamas`ın tüm girişimlerine rağmen, Mısır`daki mevcut yönetimin ilkişkileri düzeltmeye yanaşmayacağını savunuyor.

AA muhabirine Hamas-Mısır yönetiminin geleceğine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Gazze Kalkınma ve Siyasi Araştırmalar Merkezi Başkanı Velid el-Mudellel, "Mısır yönetimi, Müslüman Kardeşler Teşkilatı`nın (İhvan) uzantısı olduğu için Hamas`a cephe almış durumda" diye konuştu.

"Hamas, Mısır yönetimiyle ilişkisinde yeni bir siyasi dil dahi kullansa, karşı taraf buna cevap vermeyecektir" diyen Mudellel, mevcut yönetimin İhvan`a karşı başlattığı savaştan beslendiğini savundu.

Mısır yargısının, 4 Mart`ta aldığı, Hamas`ın ülke içindeki faaliyetlerini yasaklayan kararını hatırlatan Mudellel, "Mevcut yönetim, Hamas`ı cezalandırma kararını aldı, faaliyetlerini yasakladı ve ona bir terör örgütüymüş gibi muamele ediyor. Hamas tıpkı şu anda yaptığı gibi söylemlerini her ne kadar yumuşatsa ve yeni bir siyasi vizyon geliştirse de en azından şimdilik bunun olumlu bir dönüşü olmayacak" görüşünü savundu.

Mudellel, bu durumun aynı şekilde devam etmeyeceğini ifade ederek, "Mısır yönetimi, gelecekte insani açıdan ve Gazze`nin idaresinden sorumlu olduğu için Hamas`la iletişim kurmak zorunda" değerlendirmesinde bulundu.

Gazze İslam Üniversitesi Siyasal Bilgiler Öğretim Üyesi Dr. Hani el-Besus da Hamas`ın ilişkileri düzeltme yaklaşımını Mısır yönetiminin dikkate almayacağını savunarak, "Hamas, resmi olarak birçok kez, Mısır`ın iç işlerine karışmadığını açıkladı ve İhvan`la ilgili konularda yorum yapmaktan kaçındı" şeklinde konuştu.

Minya Ceza Mahkemesi`nin çoğunluğu İhvan üyesi 528 kişi hakkında verdiği idam kararına dahi Gazze yönetiminden açıklama gelmediğini hatırlatan Besus, söz konusu durumun mevcut yönetimi tanıma anlamında bir yaklaşım olduğunu savundu.

Besus, sorunun Mısır yönetiminin İslami hareketlere karşı düşmanlığından kaynaklandığını savunarak, "İlişkiler, Mısır yönetiminin mevcut siyasi tutumunu değiştirmedikçe düzelmesi mümkün değil" dedi.

Filistinli Siyasi Analist ve Yazar Abdussettar Kasım ise ilişkilerin rayına oturması için Mısır tarafından bir adım atılması gerektiğini belirterek, "Mısır, Hamas`a yönelik tepkisinde abartılı davranıyor. Hamas, yumuşak bir söylem benimsemesine rağmen Hamas`la savaşıyor. Ancak aynı zamanda 2 milyon Gazzeliyi de cezalandırıyor" ifadelerini kullandı.

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir