• DOLAR 32.507
  • EURO 34.978
  • ALTIN 2430.558
  • ...
20. Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı açıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İZMİR – MARBLE 2014 - 20. Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı yapılan törenle kapılarını ziyaretçilerine açtı. 26–29 Mart tarihleri arasında düzenlenen MARBLE 2014 - 20.Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı, yapılan açılış töreniyle kapılarını açtı.

 

Kültürpark İsmet İnönü Sanat Merkezi’nde düzenlenen açılışa Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürü Mehmet Hamdi Yıldırım, Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makineleri Üreticileri Birliği Başkanı Raif Türk ve Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Arslan Osman Erdinç katıldı.

 

Fuar açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir’de sanayicilerin teşvik sıkıntısından ve haksız teşvik rekabetinden dolayı yakın illere kaçtığını iddia ederek, teşvik adaletsizliğinden İzmir’’in zarar gördüğünü söyledi. Kocaoğlu, “İzmir’in büyümesi için, hiç değilse alt yapısı bitmiş, her türlü yapısı tamamlanmış,  yatırımcı olmadığı için çürümeye terk edilmiş OSB’lere teşvik eşitliğinin sağlanması gerekir.” İfadelerini kullandı.

 

Zeybekçi: “Daha çok destek vereceğiz”
Doğaltaşın önemine değinen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi; “Doğaltaşın en zengin olduğu ülkelerden biriyiz. Travertende dünya rezervlerinin yüzde 60’ını elimizde bulunduruyoruz. Doğaltaş üretim ve ihracatında ise dünyada üçüncü sıradayız ama birinci olabilecek kapasitedeyiz. Türkiye önümüzdeki dönemde doğaltaşta dünyanın en önemli ülkelerinden biri olmayı hedefliyoruz. Gerçekleştirdiği 2.2 milyar dolarlık ihracat rakamının yarısını blok olarak dünyaya satan ülkemiz, geri kalan yarısını da işlenmiş mermer olarak satıyor. 10 yıldan bu yana mermerle ilgili makine sanayi de büyük gelişme gösterdi. Türkiye artık mermerle ilgili tüm teknolojileri üretebilen bir ülke haline geldi, bundan gurur duyuyorum” dedi.

 

Önümüzdeki süreçte, sektörle birlikte sadece blok olarak değil, işlenmiş mermerde 10 milyar dolar hedefine ulaşmak için çalışacaklarını kaydeden Zeybekçi, “Bu kadar başarılı olan İzmir Fuarımızı maalesef Ekonomi Bakanlığı olarak istediğimiz şekilde desteleyemiyoruz. Bu fuarımızı da 2015 yılına kadar diğer fuarlarımız gibi en üst düzeyde desteklemek için programa alacağız.” diye konuştu.

 

Törende, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürü Mehmet Hamdi Yıldırım, Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makineleri Üreticileri Birliği Başkanı Raif Türk, Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Arslan Osman Erdinç de birer konuşma yaptı.

 

100 milyon dolar getirecek
Yaklaşık 45 bin metrekare alan üzerinde gerçekleşen MARBLE Fuarı’nın kente 100 milyon dolar seviyesinde gelir kazandırması bekleniyor. Fuar, sektöre kazandırdığı gelirin yanı sıra, birçok iş koluna da girdi sağlıyor. Bu yıl fuara 32 ülkeden 275, 912’si yerli olmak üzere toplam 1187 firma katılıyor. (İlyas Yıldız – İLKHA)
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir