• DOLAR 32.331
  • EURO 35.081
  • ALTIN 2295.889
  • ...
SON DAKİKA
Mavi Marmara Davası'nda 5. Duruşma
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İSTANBUL- Mavi Marmara davasının beşinci duruşması 27 Mart 2014 tarihinde saat 10:00 da Çağlayan Adliyesindeki 1. Ağır Ceza Mahkemesinin duruşma salonunda görülecek. Bu duruşmaya 19 farklı ülkeden 74 hukukçu ve mağdur yolcu katılacaktır. Duruşmaya şehit aileleri ve Türkiye’nin farklı şehirlerinden gelen mağdurlar da katılacak.

 

Artık usuli işlemlerin tamamlanmış olduğu açıkken ve fazlasıyla zaman geçmişken mağdurlar ve mağdur müşteki avukatları artık sanıklar hakkında yakalama kararı verilmesini bekliyor.

 

Bilindiği üzere olay anından itibaren ulusal ve uluslararası ilgili hukuk mercilerini harekete geçirmek üzere mağdur gerçek ve tüzel kişiler tarafından ve üçüncü şahıslarca çeşitli girişimlerde bulunuldu. Bu çerçevede Birleşmiş Milletler(BM) İnsan Hakları Konseyi’nde, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde, Türkiye dâhil evrensel yargı yetkisi olan ülkelerde (Belçika, İspanya, İtalya, Güney Afrika Cumhuriyeti ve İsveç) ulusal soruşturma ve davalar söz konusu oldu.

 

Mavi Marmara davasının dünü ve bugünü
Gazze’ye insani yardım götürmek amacıyla yola çıkan ve sadece yardım gönüllüleri ile insani yardım malzemesi taşıyan Gazze Özgürlük Filosu, 31.05.2010 tarihinde İsrail askerî güçlerinin hukuk dışı saldırı ve müdahalesiyle karşı karşıya kaldı. Gemilere fiilî silahlı saldırıda bulunuldu. Bu müdahale esnasında ve devam eden süreçte 9 insani yardım gönüllüsü hayatını kaybetmiş, 56’sı ağır yaralandı.

 

Olay anından itibaren ulusal ve uluslararası ilgili hukuk mercilerini harekete geçirmek üzere mağdur gerçek ve tüzel kişiler tarafından ve üçüncü şahıslarca çeşitli girişimlerde bulunuldu.

 

Türkiye’de İstanbul Başsavcılığı tarafından 29 Mayıs 2012 tarihinde iddianame hazırlanmış ve Mavi Marmara saldırısının faillerinin kasten adam öldürme, kasten adam öldürmeye teşebbüs, nitelikli kasten yaralama, kasten yaralama, nitelikli yağma, deniz, demir yolu veya hava yolu ulaşım araçlarını kaçırma veya alıkoyma, nitelikli mala zarar verme, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma ve eziyet suçlarını azmettirme suçlarından dolayı her bir mağdur için ayrı ayrı, toplamda binlerce yıla tekabül eden mahkûmiyet kararıyla cezalandırılmaları talep edildi.

 

Başlangıç için maruf kimseler olmaları ve operasyonu bizzat yönettiklerine dair kuvvetli deliller bulunması, İsrail medyasına verdikleri beyanatlar, İsrail’in oluşturduğu Turkell Komisyonuna verdikleri ifadelerdeki ikrarlar nedeniyle İsrail ordusunun dört üst düzey komutanı hakkında, İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde (Dosya No: 2012/264 E.) “saldırı emrini vererek bu suçları azmettirdikleri” gerekçesiyle dava açıldı. Davada, İsrail Genelkurmay Başkanı GavrielAshkenazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı EliezerMarom, Hava Kuvvetleri İstihbarat Sorumlusu AvishaiLevi ve İsrail İstihbarat Başkanı AmosYadlin firari sanık olarak yargılanıyor. (Erkan Yavuz-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir