• DOLAR 32.333
  • EURO 35.064
  • ALTIN 2280.994
  • ...
Mardin'deki STK'lardan idam kararına tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MARDİN - Mardin Sivil Toplum Kuruluşları Platformu, yaptığı basın açıklamasıyla Mısır’da darbe mahkemeleri tarafından çoğunluğu İhvan Müslim Hareketi üyesi 529 kişiye verilen idam cezalarına tepki gösterdi.

 

 

Mardin Sivil Toplum Kuruluşları Platformu adına basın açıklaması yapan Memur Sen Mardin İl  Başkanı Mustafa Aydın, bilindiği üzere Mısır tarihinde serbest seçimle ilk defa Cumhurbaşkanı olarak seçilen Muhammed Mursi’ye karşı 3 Temmuz 2013 tarihinde General Sisi tarafından askeri darbe düzenlendiğini ve Mısır'ın büyük bir kaos ve zulüm dönemine sürüklendiğini hatırlattı.  

 

 

Aydın, başta ABD, Avrupa Birliği ve Körfez ülkeleri olmak üzere küresel güçlerin demokrasiye ve hukuka karşı maalesef askeri cuntadan ve hukuksuzluktan yana taraf olarak diktatör El Sisi’ye yardım ettiklerini söyledi.  

 

 

Aydın sözlerini şöyle sürdürdü; "Bugün Mısır hapishanelerinde darbe karşıtı gösterilerde bulundukları gerekçesiyle yaklaşık yirmi bin erkek ile yüzlerce kadın ve çocuk hala hapiste tutulmaktadır. Dün çoğu ‘Müslüman Kardeşler Teşkilatı’ üyesi 529 kişi, iki celselik göstermelik yargılama ile idama mahkûm edilmiş olup temyiz aşamasına gelmiş bulunmaktadır. Askeri darbeyle seçilmiş Cumhurbaşkanını indiren, Anayasayı ilga edip Meclisi fesh eden ve muhalif olanlara acımasızca saldırıp katleden diktatör El Sisi’nin emrindeki Mısır mahkemelerinin verdiği hiçbir karar hukuki ve vicdani olamaz. Mısır’ın yakın tarihi Abdunnasır, Sedat ve Mübarek gibi diktatörlerin sayısız siyasi idamlarıyla bilinmektedir. Sisi de bu zulüm ve cinayet sisilesinin son halkası olmuştur. Mardin Sivil Toplum Kuruluşları Platformu olarak demokrasi, insan hakları ve hukuk mücadelesi veren yerel, bölgesel ve küresel tüm güçlere çağrıda bulunuyoruz; Mısır halkının meşru taleplerini barışçıl yöntemlerle savundukları ve cuntacı diktatörlere boyun eğmedikleri için idama mahkûm edilen ve hala yargılanmakta olan bütün tutsaklar için Mısır’ın Cuntacı yönetimine karşı duralım. Diplomatik, ekonomik ve sosyal açıdan Cunta’ya karşı her türlü baskıyı oluşturalım. Bütün dünya Müslümanları olarak ve bizler Mısır’lı kardeşlerimizin acı ve musibetine karşı duyarlılığımızı gösterelim. Son dönemlerde yaşanan hadiseler neticesinde ülke olarak içe kapanarak dış meselelere karşı duyarlılığımızın azaltılması ve sesimizin kısılması da hedeflenmiştir. Bu asla kabul edilemez. Bu nedenle başta Dışişleri Bakanımız olmak üzere tüm hükümet yetkilileri ve Sivil Toplum Kuruluşlarımızdan gerekli girişimlerde bulunarak tepkilerini ortaya koymalarını bekliyoruz."

 

 

Aydın son olarak, Mısır şehitlerinden başta Hasan el Benna, Seyyid Kutup, Abdulkadir Udeh ve Esma Biltaci olmak üzere tümüne Allah’tan rahmet, haklı davada özgürlük ve adalet mücadelesi verenlere nusret ve muvaffakiyet diledi. (M. Salih  Keskin - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir