• DOLAR 32.383
  • EURO 35.091
  • ALTIN 2326.314
  • ...
Elektriksiz-Susuz Köyde Yaşam Mücadelesi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞANLIURFA – Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) arazilerinde yer alan Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesine bağlı 30’a yakın köyde elektrik ve suyun olmaması köylüleri mağdur etmeye devam ediyor.

 Köylerinde elektrik olmadığından dolayı kendi imkânlarıyla güneş enerjisiyle elektrik üreterek ihtiyaçlarını karşılamaya çalışan köylüler, su ihtiyaçlarını ise uzak yerlerden tankerle karşılamaya çalışıyorlar.

 Teknolojinin geliştiği, insanların uzaya çıktığı 21. Yüzyılda elektriksiz ve susuz bırakılmanın utanç verici bir durum olduğunu ifade eden köylüler; seçimden seçime hatırlanmak istemediklerini söylüyorlar.

 Elektriksiz köylüler, güneş paneli ile kendi enerjilerini üretiyor

Köylerindeki mahremiyeti dile getiren köy sakinlerinden Eyüp Çakmak, “köyümüze elektrik getirmek için çok uğraştık ama olmadı. Seçim zamanlarında birçok partiden gelerek; ‘Size elektrik vereceğiz.’ dediler, ama maalesef bir türlü köyümüze elektrik verilmedi. En son baktık ki olmadı kendimiz bir çare bulduk. Bu güneş enerjisiyle çalışan makineyi aldık.” diye konuştu.

 “Hayvanların su içtiği yerden su içmek zorunda kalıyoruz”

40 yıldır köyde yaşadığını ifade eden Mehmet Ç, “Biz bu devletin vatandaşı değil miyiz? Devlet neden bizi görmüyor. Bari bizi televizyonda görsün. Biz hayvanların su içtiği yerde su içmek zorunda kalıyoruz. Elektriğimiz yok! Bakın biz Suriyelilerden daha perişanız. Bari onlara çadır kentte yer verilmiş. Bu sıkıntılarımızın giderilmesi için şikâyette gidiyoruz, ‘tamam’ diyorlar, ‘olacak’ diyorlar, ama sonrasında bir şey yok. Yetkililer bizi görsün artık.” Diyerek tepki gösterdi.

 Resmiyette göçer olarak gösterildikleri belirten Hüseyin Ateşli ise “Biz mahalleye bağlı olduğumuz için bizim için belediyeye ödenek geliyor ama hizmet için başvuru yaptığımızda ise TİGEM arazileri içinde olduğumuzu söyleyip bizim için hiçbir şey yapmıyorlar. Yani biz arada kalmışız ne yapacağımızı bilmiyoruz. Yetkililerden isteğimiz bu duruma bir an önce el atsınlar.” dedi. (Osman Gülebak-Mustafa Kaynak-İLKHA)

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir