• DOLAR 32.377
  • EURO 35.041
  • ALTIN 2325.779
  • ...
Türkiye'de madde bağımlılığı yaşı 10
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İZMİR - İzmir Üniversitesi'nde düzenlenen konferansta konuşan Adli Bilimler Uzmanı ve Bağımlılık Danışmanı Emniyet Müdürü Zafer Ercan, "Bir kereden bir şey olmaz, labirentin sadece girişidir” sözleri ile başladı ve “Paketinizde kaç tane sigara kaldığını kontrol ediyor ve sigara alacağınız bakkal için yolunuzu hesaplayarak evinizin kapısından çıkıyorsanız, siz bir bağımlısınız demektir.” dedi.

 

Anne babalara da önemli uyarılarda bulunan Ercan, “Çocuğunu tanıyan, alışkanlıklarını bilen bir anne ya da baba çocuğunun gözlerinin içine bakmalı. Gözbebekleri normalden çok büyükse uyarıcı, çok küçükse uyuşturucu kullanıyor olabilir. Eğer toplu iğne başından bile küçük gözbebekleri görüyorsanız, hemen hastaneye başvurun. Ölümle karşı karşıya olabilirsiniz.” diye konuştu.

 

“Bedava deneyim giriş biletidir”
Uyuşturucu ve uyarıcı satanların hiçbirinin birer bağımlı olmadığına dikkat çeken Zafer Ercan, “Hiç başlamamaktan önce bağımlılığa giden yola açılan ortamlarda hiç bulunmamak en önemlisi. Arkadaşlık, özenme, zaaflar, sanal reklam ve elbette bedava teklif edilen ilk deneyim sona giden labirentin giriş kapısını açıyor.” dedi.

 

“Gözler uyuşturucunun aynasıdır”
Aile içi şiddet ve huzursuzluğun, çocuğu ile yapıcı iletişim kurmayan anneler ve işini bahane ederek, çocuğu ile ilgilenmeyen babaların, çocuklarını çok daha kolay bağımlılık batağına kaptırdıklarını hatırlatan Ercan, “Anne babaların çocukları ile kuracakları iyi ilişkiler, bu yolun girişindeki ilk engelleri oluşturuyor. Gözler, bağımlılık konusunda da yalan söylemez. Çocuğunu tanıyan, alışkanlıklarını bilen bir anne ya da baba çocuğunun gözlerinin içine bakmalı. Gözbebekleri normalden çok büyükse uyarıcı, çok küçükse uyuşturucu kullanıyor olabilir. Eğer toplu iğne başından bile küçük gözbebekleri görüyorsanız, hemen hastaneye başvurun: ölümle karşı karşıya olabilirsiniz. Çünkü uyuşturucu çocuğunuzun gözlerinden size bakıyor.” diye konuştu.

 

Piyasaya sokulmak istenen tüm ürünlerin ilk denemelerinin sigara üzerinden yapıldığını hatırlatan Ercan, doktor tavsiyesi olmayan ağrı kesicilerin bile kullanılmaması gerektiği konusunda öğrencileri uyardı. 2013 yılında madde bağımlılığı nedeni ile Türkiye’de 7 kişinin hayatın kaybettiğini ve bu kayıplarının tamamının temelinde “Bonzai” adı ile bilinen maddenin bulunduğunu belirten Ercan, aynı madde nedeni ile felç ve benzeri pek çok kalıcı rahatsızlık ile karşılaştıklarını söyledi.

 

Dünya üzerinde uyuşturucudan kazanılan paranın 600 milyar dolar olduğu bilgisini paylaşan Ercan, “Madde kullanmak, teröre destek vermektir. Kullandığınız her türlü madde ile siz aslında terörün finansörüsünüz çünkü uyuşturucudan kazanılan tüm para teröre gidiyor.” dedi.
 

 

Bir bağımlının kendisine ve ailesine aylık maliyetinin 7 bin TL dolayında olduğunu ifade eden Ercan, “Hırsızlık, fuhuş ile başlayan ve cinayete hatta teröre kadar devam eden tüm suçların başlangıcında madde bağımlılığını görebilirsiniz.” ifadelerini kullandı.

 

Türkiye’de madde bağımlılığı yaşı 10
Türkiye’de madde bağımlılığı yaşının son yıllarda 10-11 seviyesine kadar indiğini ifade eden Öğretim Görevlisi ve oyuncu Volkan Severcan, “Ekmeğin üzerinde (Küflüdür, yenilmesi halinde ölüme yol açar) yazsa bir kişi bile almaz ancak sigara paketindeki uyarıyı kimse dikkate almıyor.” dedi.

 

Sunumu sonunda Ercan’a plaketini Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Elif Öztürk Yılmaztekin takdim etti. (İlyas Yıldız - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir