• DOLAR 32.344
  • EURO 35.086
  • ALTIN 2309.79
  • ...
BM`den Mısır`a İdam Cezalarını Erteleme Çağrısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BM - BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, Genel Sekreter Ban Ki-mun`un üye ülkelerden, BM Genel Kurulu`nun 2007`de kabul ettiği ölüm cezalarının infazının ertelenmesi kararına uymalarını istediğini söyledi.
Farhan Haq, basın brifinginde AA muhabirinin, Mısır`da 528 kişiye idam cezası verilen davaya ilişkin Genel Sekreter`in tutumunu sorması üzerine yaptığı açıklamada, dava sürecine ilişkin bilgileri incelemekte olduklarını kaydetti.

Genel Sekreter`in, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği`nin "Mısır’da uluslararası insan hakları hukukunun ihlal edildiğini" bildiren açıklamasını desteklediğini ifade eden Haq, Ban`ın bu konudan endişe duyduğunu ve yakından izlemeye devam edeceğini söyledi.

Genel Sekreter`in idam cezasına karşı olduğunu hatırlatan Haq, "Genel Sekreter Ban, üye ülkelerden BM Genel Kurulu`nda idam cezalarının infazlarının ertelenmesi konusunda kabul edilen karara uymalarını istiyor" dedi.

BM Genel Kurulu, 2007 yılında kabul ettiği ancak yasal bağlayıcılığı olmayan kararında, üye ülkelerden idam cezalarının infazını ertelemelerini ve daha sonra daidam cezasının tamamen kaldırılması için çalışmalarını istemişti.

Mısır`daki Minya Ceza Mahkemesi dün, "şiddete teşvik suçlamasıyla" aynı dava kapsamında yargılanan darbe karşıtı 528 kişi hakkında idam cezası vermiş, karar bir çok uluslararası insan hakları kuruluşu ve ülke tarafından tepki ile karşılanmıştı.

Harf: Bu kararların uygulanmaması gerektiğine inanıyoruz

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, günlük basın brifinginde, Mısır’da darbe karşıtı yüzlerce kişiyi idam cezasına çarptırılmasını eleştirdi.

Harf, “İki günlük duruşmanın ardından 528 davalıya verilen kararın uygulanması mantıksız olur. Eğer Mısırlı liderler, Mısır halkı tarafından saygı duyulan ve sonunda Mısır ve halkının istikrar ve ekonomik başarısını geliştirecek bir demokrasiye geçişi sağlamak istiyorlarsa, tartışmasız şekilde, tehdit ve intikamın olmadığı bir atmosferi oluşturmak zorundalar. Buna suçlanan tüm Mısırlıların adil yargı süreci ve duruşmalarını sağlaması dahil” diye konuştu.

Mısır’da 528 kişiye idam cezası verilen davanın, 683 sanıklı ikinci oturumunun adaletin temel standartlarının açıkça gözardı edildiğini gösterdiğine vurgu yapan Harf, idam kararlarının Mısır’ın uluslararası insan hakları kanunlarına yönelik yükümlülükleriyle uyuşmadığının altını çizdi.

Harf, “528kişinin idama mahkum edilmesiyle sonuçlanan iki günlük bir davanın uluslararası kanunların garantisi altındaki bir adil dava olabileceği yönünde bir beklentinin mümkün olamayacağına” işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“ Mısır hükümetine bu kararların geçerli olmasına izin verilemeyeceğini açıkça belirtiyoruz.Mısır hükümeti, Mısır halkının özgürlüklerini artırma yolunda harekete geçmeli, barış ve güvenliğin altını kazıyan aşırılıkları besleyen bastırmalar yolunda değil. Bu yüzden, Mısır hükümetine, siyasi motivasyonlu tutuklamalardan, cezalandırmalardan ve duruşmalardan uzak durması ile Mısır’da herkesin uluslararası hukuk tarafından garanti altına alındığı adil duruşmaların sağlanması çağrısında bulunuyoruz”.

Harf, bir başka soru üzerine, “Bu kararların uygulanmaması gerektiğine inanıyoruz, (Mısır hükümetinden) bunları uygulamamalarını istedik” ifadesini kullandı.

Harf, bir soru üzerine de ABD’nin Mısır’a yönelik yardım politikasını değerlendirdiğini belirterek, “Sahada olan herşey, bu (idam kararları) dahil, bizim yardım ilişkimizin bu noktadan sonra nereye ulaşacağına karar vermemizde rol oynayacaktır” açıklamasında bulundu.

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir