• DOLAR 32.504
  • EURO 34.584
  • ALTIN 2490.436
  • ...
Üniversite öğrencilerinden kan bağışı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Kızılay Diyarbakır Şubesi ve Dicle Üniversitesi Teknik Bilimleri Meslek Yüksek Okulu, Yeşil Peyzaj Kulübü öğrencilerinin ortaklaşa Dicle Üniversitesi Merkezi Spor Salonu önünde kan bağışı kampanyası düzenlediler.

 

Spor salonu önünde düzenlenen kampanyaya üniversitenin akademik ve idari çalışanları ile öğrenciler, katılım sağladı.

 

İlk başta kan veren Dicle Üniversitesi Diyarbakır Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okul Müdürü Prof. Dr. Davut Karaaslan, “Fırsat buldukça kan veren bir insan olduğum için böyle bir etkinliği hoş görü ile karşılayıp hemen kan vermeye geldim. Ayrıca biz Dicle Üniversitesi Teknik Bilimleri Meslek Yüksek Okulu olarak ‘Kan acil değil sürekli ihtiyaçtır’ kampanyasına, Rektörlük ile beraber gönülden destek veriyoruz.” ifadelerini kullandı.

 

Kan bağışlamanın insan sağlığı açısından önemli olduğunu dile getiren Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi Hasan Aykut Aysel, “Kan bağışı hem ihtiyaç için hem de sağlık için çok önemlidir. Benim şuan kan değerim çok yüksek çıktı. Hatta kan değerim 18 olursa kanım alınamaz diye bana da bir uyarı da bulundu. Bu tür kan bağışları servislerinin yapılması, sağlanması insan sağlığı açısında önemli bir adımdır ve bizlerin de dikkat etmesi gerekiyor. Kan vermeyi herkese tavsiye ediyorum.”dedi.

 

Özellikle bölgemizdeki kan bağışı oranının yetersiz olduğunu dile getiren Diyarbakır Bölge Kızılay Kan Merkezinden Dr. Adnan Küçüker, “Bu kampanyadan en az 100 ünite kan bekliyoruz. Ama tabii bunun daha fazla olması gerekiyor. Çünkü diğer üniversitelerde bazen 1000 ünite kan bağışı yapılıyor. Mesela Gaziantep’te 2000 ünite kan çıkıyor. Ama bizim Dicle Üniversitesinde gerçekten bağış oranları çok düşük. Bölgemizin ihtiyacı çoktur. Bağış oranını yükseltmeye çalışıyoruz. Vücuttaki hemoglobin dediğimiz kan miktarı belli bir değerin üstüne çıktığı zaman insanları rahatsız ediyor. Kan miktarı belli bir seviyenin üstüne çıkan kişi kan verdiğinde kendisinde rahatlama hissediyor. Sağlık açısından önemlidir. Gördüğüm kadarıyla düzenli kan bağışı yapan kişilerin tansiyon ve nabzı daha düzenli oluyor. Aynı zamanda bu insanların kollestrol düzeyi yüksekse bunda da zaman içerisinde düşme oluyor. Özellikle bölgemizdeki kan bağışı oranı yetersiz olduğundan bütün vatandaşlarımızı kan bağışı yapmaya davet ediyoruz” şeklinde konuştu. (Ali Adiyaman / İlyas Yıldız - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir