• DOLAR 32.375
  • EURO 34.957
  • ALTIN 2325.76
  • ...
AK Parti`ye özel uygulamaya tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Seçim çalışmaları kapsamında birçok siyasi partinin Diyarbakır’ın çeşitli yollarına ve kavşaklarına astığı afiş ve flamalar Başbakan’ın Diyarbakır mitingi bahane edilerek polis tarafından dün akşam söktürülerek yerine AK Parti bayrak ve flamaları astırıldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Diyarbakır’da 27 Mart 2014 Perşembe günü yapacağı miting nedeniyle, il seçim kurulunca verilen kararla tüm siyasi partilerin afiş ve flamaları polis eşliğinde sökülmeye devam ediyor.

Bu karar Yüksek Seçim Kurulu’nun kararlarına aykırı
Konu ile ilgili olarak tepkilerini dile getiren HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanı Şeyhmus Tanrıkulu, dün akşam itibariyle İlçe Seçim Kurulu tarafından hem merkez ilçeye hem de İl Başkanlıklarına bir tebligatta bulunulduğunu belirterek, “Bu tebligat bize ulaştıktan hemen sonra Güvenlik Şube polisleri aracılığıyla bayraklar hemen toplatılmaya başlandı. Bizim Güvenlik Şube ile yaptığımız görüşmelerde kendilerinin sadece İlçe Seçim Kurulu’nun taleplerini yerine getirdiğini ve kendilerine bu hususta tebligat gönderildiğini bizlere söyledi. Gönderilen bu tebligat gereği ise seçim lokalleri, il ve ilçe teşkilatları civarında bulunan bayrak ve flamalar dâhil olmak üzere bütün bayrakları toplayacaklarını söylediler. Biz, bunun haksızlık olduğunu söyledik. Alınan bu kararın, Yüksek Seçim Kurulu’nun kararlarına aykırı olduğunu söyledik. Buna rağmen özellikle Yenişehir ilçemizde ilçe teşkilatımızın önündeki bayraklar söküldü.” diyerek verilen kararın adil olmayan haksız biri uygulama olduğunu dile getirdi.

"Bu davranış tamamen ortamı germeye yönelik bir girişimdir”
Başbakan’ın 3 gün sonra Diyarbakır’da yapacağı miting öncesi miting alanına gitmek için kullanacağı yol güzergâhı üzerindeki bayrak ve flamaların toplatılmasının ayrıca bir hukuksuzluk ve keyfilik olduğunu ifade eden Tanrıkulu, dün akşam itibariyle Kuruçeşme ve Ofis başta olmak üzere bu civarlarda bulunan diğer partilere ait tüm bayrakların toplatılmasının açık bir çifte standart olduğunu söyledi.

Tanrıkulu, “Bu konuda da bir haksızlık söz konusudur. Geçen hafta biz de miting yaptık. Ama yol üzerinde asılı duran hiçbir partiye ait bayraklar toplatılmadı. Eğer miting yapılacaksa mitingden bir gün önce bayraklar asılabilir. Bu gayet normal. Ancak söz konusu miting yapacak kişinin Başbakan olması bazen durumu değiştiriyor. Dolayısıyla bu yapılan uygulamada da kanunen buna imkân olmasa dahi İlçe Seçim Kurulu hâkimleri tarafından bu uygulama yapılarak büyük bir zulüm işlenmiştir. Biz bunu kınıyoruz. Bu davranış tamamen ortamı germeye yönelik bir girişimdir. Her tarafa AK partinin bayrak ve flamalarının asılarak sanki Diyarbakır Başbakanı bekliyor gibi bir hava estirilmeye çalışılması doğru değildir. Bu yanlış uygulama ve adaletsizlikten yetkililerin bir an önce dönemsini bekliyoruz.” dedi.

“Yaşananlar çifte standarttır”
HÜDA PAR Yenişehir Belediye Başkan adayı Fikri Karavil de, yaşananları çifte standart olarak değerlendirerek, “Şu an İlçe Başkanımız Adliye’ye gitmiş ve bir görüşme yapıyor. Görüşmeden sonra ne yapacağımızı nasıl bir tepki ortaya koyacağımızı belirleyeceğiz. Başbakan’ın partisi dahi olsa hiç kimsenin başka bir partinin bayraklarını sökme hakkına sahip değildir.” diyerek tepki gösterdi.

“AK Parti polisi ve devletin makinalarını seçim çalışmaları için kullanıyor”
Karavil, “Bizim de daha önce bir mitingimiz oldu. Başka etkinliklerimiz oldu. Ancak bu mitinglerde dikkat edilirse diğer partilerin flamaları etkinliklerimiz esnasında olduğu gibi duruyordu ve biz bundan da rahatsız olmuyorduk, olmayız da. Fakat böyle bir çifte standart uygulanıyor. Mahkeme kararı ile bunu yapmış olsalar bile ilçe seçim başkanlığımızın önündeki bayrakları sökmeye kimsenin hakkı yoktur. Zaten şu an seçim yasağı vardır. Devletin imkânlarını seçim çalışmaları kapsamında kullanamazlar. Ancak AK Parti, polisi ve devletin makinalarını seçim çalışmaları için kullanıyor. Bu işleri tamamen polise yaptırıyor. Bu durum tamamen kanun dışı bir davranıştır. Bu konuda çevredeki esnafla görüşerek, olayın oluş tarzını ve tepkileri alarak gereken hukuki girişimlerde bulunacağız.” açıklamasında bulundu.

“Lokalimizin 25 metre sağına soluna ve önüne bayrak asma hakkımız var”
Hür Dava Partisi’nin Alıpınar seçim lokalının önünde bulunan bayrak ve flamalarının sökülmesine tepki gösteren Hür Dava Partisi Bağlar İlçe Başkanı Mehmet Yurddaş, yapılan uygulamanın tamamen haksızlık olduğunu vurgulayarak, “Bizim il valisi ve tüm siyasi partilerin il başkanları ile imzaladığımız seçim protokolümüz var. İmzaladığımız seçim protokolüne göre seçim lokalimizin 25 metre sağına, soluna ve önüne bayrak asma hakkımız var. Ama bugün yapılan bu protokole uymuyor.” dedi.

27 Mart Perşembe günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Diyarbakır’da miting yapacağını hatırlatan Yurddaş, “Başbakan geliyor diye başka partinin bayrağı kavşaklarda olmayacak mı? Bu ne tahammülsüzlük." diyerek tepki gösterdi.
Hatırlanacağı üzere Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç ile tüm siyasi partilerin il başkanları seçim protokolü imzalanmış, bu protokol gereğince her parti seçim çalışmaları kapsamında karşılıklı olarak aynı haklara sahip olacak, şeklinde mutabakata varılmıştı.

(Fikret  Özkan - İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir