• DOLAR 32.365
  • EURO 35.114
  • ALTIN 2324.805
  • ...

MARDİN -  Mardin'e gelen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Organize Sanayi Bölgesi ile Toptancılar Sitesi'ni ziyaret ederek işletme sahipleriyle bir araya geldi.

 

 

Mardin Milletvekili Gönül Bekin Şahkulubey ve beraberindekiler ile birlikte esnafı gezen Bakan Şimşek, işletmeler hakkında bilgiler aldı.

 

 

Bu arada Organize Sanayi'nin yoluna tepki gösteren Bakan Şimşek'e "Havalar yağışlı olduğu için çalışmalara ara verildi" denildi, ancak Şimşek, ihaleyi alan firma yetkililerini kastederek, "Adamla konuşun ve deyin ki; Maliye Bakanı bu yolların halinden hiç memnun kalmadı." dedi.

 

Oli Makarna Fabrikası'nda öğle yemeği yiyen Maliye Bakan Mehmet Şimşek, yemeğin ardından gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

 

 

"Bölge ekonomisini daha canlı buldum"

Hem Mardin Organize Sanayi Bölgesi'ndeki hem de Toptancılar Sitesi'ndeki işletmeleri ziyaret ettiğini hatırlatan Bakan Şimşek, "Diğer bölgelere oranla burada ekonomiyi daha canlı buldum. 'Son bir ayda piyasa biraz yavaşladı' diyen  tek-tük esnafımız da çıktı, ama genel olarak işler nispeten daha iyi görünüyor." dedi.

 

 

"Cari açığımız daralıyor"

Bu yıl cari açığın daralacağını söyleyen Bakan Şimşek, "Çünkü Türkiye'nin en büyük pazarı Avrupa'dır. Avrupa son birkaç yıldır bir krizdeydi ve şuan krizden çıkıyor. Buda Türkiye ihracatını olumlu etkileyecek. Geçen sene rekor düzeyde altın ithalatı söz konusuydu, bu sene devam etmeyecek. Buda cari açığı olumlu yönde etkileyecek. Suriye hariç Ortadoğu'da bir istikrar var, buda bizim ihracatımızı olumlu yönde etkileyecektir. Özetle dış talep güçleniyor, iç talep biraz daha yumuşak seyrediyor." diye konuştu.

 

 

"Bölgenin geleceği parlaktır"

GAP ile birlikte bölgede tarımsal üretiminin bir kat, tarımsal gelirim ise en az 2-3 kat daha artacağını belirten Şimşek, bölgenin geleceğinin parlak olduğunu söyledi. Şimşek, "Bölgede çok ciddi istihdam oluşturacağız. Muhtemelen Batı'dan Güneydoğu'ya bir göç başlayacak. Şuana kadar GAP'a eski parayla 36 katrilyon para yatırım yaptık. Bu paranın büyük bir kısmı barajların yapımına gitti. Mezopotamya'nın bereketli olan toprakları daha yeni su ile buluştu. Sulu tarım, daha fazla gelir demek, daha fazla istihdam demek. Ortadoğu'nun Afrika'nın hatta Asya'nın en büyük sorunu uzun vadede gıda güvenliği, onun için gıda sektörünü küçümsememek lazım. Gıda sektörü çok çok önemli bir sektörtür. Bu bölgenin bereketli toprakları var, onun için hem Türkiye'nin hem de bölgenin geleceğini çok olumlu buluyorum." dedi.

 

"Bölge hızla kalkınıyor"

Çözüm sürecine de değinen Bakan Şimşek, şunları söyledi; "Çözüm süreci varsa bölgede huzur var, bölgede huzur varsa yatırımlar artar. Örneğin şuan Mardin Organize Sanayi'de yer kalmadığı için 2. bir organize sanayi arayışı içindedirler. Bölge hızla kalkınıyor, bu büyük bir fırsat. İnşallah buradaki vatandaşlarımızın istikrara, çözüm sürecine sahip çıkarlar. Bunun sayesinde de Türkiye büyümeye devam edecek."  (M. Salih Keskin - İLKHA)