• DOLAR 32.382
  • EURO 35.666
  • ALTIN 2324.566
  • ...
İnsan Hakları İzleme Örgütü`nden Suriye Raporu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ANKARA - İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), iç savaşın yaşandığı Suriye`de Esed kuvvetlerinin kasım ayından bu yana bir bölümü muhaliflerin kontrolünde olan Halep`te sivil halkın yaşadığı bölgeler de dahil olmak üzere ayırt etmeksizin ``varil bombası`` gibi silahlarla saldırdığını belirtti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü`nün internet sitesinde de yer alan raporda, yeni uydu görüntüleri, video, fotoğraflar ve görgü tanıklarının ifadeleri doğrultusunda Halep`te rejimin hava saldırılarının kasımdan bu yana çapının genişleyerek devam ettiğine dikkat çekildi.

Birleşmiş Milletler`in 22 Şubat`ta tüm tarafların özellikle halkın yaşadığı bölgelere yönelik hava saldırılarının durdurulmasına yönelik kararına rağmen, özellikle bir bölümü muhaliflerin kontrolündeki Halep`e yönelik ``varil bombası`` gibi saldırıların devam ettiği kaydedilen raporda, saldırılar nedeniyle Halep`te çok sayıda kişinin öldüğü ve yaralandığı, birçoğunun da evsiz kaldığı ifade edildi.

Uydu görüntülerinin analizinde, muhaliflerin elindeki en az 340 bölgenin kasım ve şubat ayları arasında rejimin kullandığı ``varil bombası`` ile zarar gördüğünün tespit edildiği belirtilen raporda, saldırıların yapıldığı alanlarda yapılan görüşmelerde ise görgü tanıklarının mahallelerinde herhangi bir askeri hedefin bulunmadığını söyledikleri belirtildi. Bunun ise saldırıların rastgele yapıldığının işareti olduğuna vurgu yapıldı.

Suriye merkezli izleme grubu İhlalleri Belgeleme Merkezi`ne (VDC) göre ise hava saldırıları nedeniyle 1 Kasım-21 Mart tarihleri arasında Halep`te 2321 sivil öldü.

İnsan Hakları İzleme Örgütü`nün raporunda yer verilen VDC verilerine göre, 1 Kasım-31 Ocak tarihleri arasında Halep`e yönelik 266 hava saldırısı yapıldı, 441`i çocuk olmak üzere 1380 kişinin öldü. 1 Kasım-21 Mart tarihleri arasında ise hava saldırılarında toplam 2321 kişi hayatını kaybetti.

Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü (SNHR) ise 23 Kasım-24 Şubat tarihlerinde Halep içi ve kırsal bölgelere rejim tarafından düzenlenen hava saldırılarında 2401`i sivil olmak üzere 2426 kişinin öldüğünü bildirdi.

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir