• DOLAR 32.351
  • EURO 35.129
  • ALTIN 2308.823
  • ...
 Fransa’da Halk Sandık Başında
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

PARİS - Yerel seçimin ilk turu için oy verme işlemi, yerel saat ile 08.00`de başladı. 44.6 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkede oy verme işlemi, küçük yerleşim birimlerinde 18.00, orta büyüklükteki yerleşim birimlerinde 19.00, büyük kentlerde ise saat 20.00`de sona erecek.

Seçimlerde 21 bin 333 listede 928 bin 901 aday yarışacak. İkinci turu gelecek pazar günü düzenlenecek seçimlerde 36 bin 682 belediyenin yöneticileri belirlenecek. Resmi olmayan ilk sonuçlar seçim yasaklarının sona erdiği 20.00`den itibaren medyada duyurulabilecek.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, 2001-2008 yılları arasında belediye başkanlığı yaptığı Tulle`de oy kullanacak.

İktidardaki Sosyalist Parti büyük oy kaybı yaşabilir

Son kamuoyu yoklamaları Hollande’ın partisi Sosyalist Partinin (PS) seçimlerde önemli ölçüde oy kaybedeceğini gösteriyor. Anketler PS’nin 80`den fazla şehrin sağ partilere kaptırılacağını ortaya koyuyor. Aşırı sağcı Ulusal Cephe (FN) partisinin ise ilk turda yüzde 30 civarında oy alması bekleniyor. Siyaset uzmanları Jean-Marie Le Pen’e oranla söylemini yumuşatan Marine Le Pen’in kişisel popülaritesinin artmasıyla aşırı sağın yerel seçimlerde bu kez büyük bir sürprize imza atabileceğini belirtiyor. Müslüman nüfusun yoğun yaşadığı güney kentlerinde sol partilerin daha yüksek oy alacağı tahmin ediliyor.

Türkiyeli adaylar da yönetime talip

Fransa`da oy kullanma potansiyeli olan yaklaşık 210 bin kayıtlı Türkiyeli seçmen bulunduğu belirtiliyor. Önceki seçimlerde 15 bin Türkiyeli seçmeninin oy kullandığı ülkede, bu yıl yaklaşık 50 bin kişinin oy kullanması bekleniyor. Seçimlerde 130 Türkiyeli aday olurken, bunlardan 8’i belediye başkanlığı için yarışacak. 6 Türkiyeli aday bağımsız yarışırken, Nancy’den seçime katılan Bora Yılmaz Sol Cephe Partisi`nden, Strasbourg’tan aday Tuncer Sağlamer de Yurtttaş Hareketi Partisi`nin adayı oldu.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir