• DOLAR 32.322
  • EURO 35.109
  • ALTIN 2293.066
  • ...

GAZİANTEP- Gaziantep Fıstık Sanayicileri Derneği GFSD, Antepfıstığının sorunlarına çözüm bulmak amacıyla  Gaziantep Ticaret Odasında   toplantı yaptı.  Saat 13.30’da düzenlenen tanıtım toplantısına; GTO Genel Başkanı Eyüp Bartık, Gaziantep fıstık sanayicileri derneği GFSD Başkanı İlhan Eralp,  Yönetim Kurulu, derneğin üye ve meclis üyeleri katıldı. 

GFSD Yönetim Kurulu Başkanı Eralp, derneğin amaçları ve hayata geçireceği projeler hakkında bilgi verdi. Derneğin en amacının antepfıstığının üretiminin kayıt altına alınması, üretilen tüm Antep fıstığının borsaya kayıt ettirilmesi, mesleki ilke, ahlak ve standartlarının oluşturulması için gereken yasal ve etik kuralların hazırlanması ve bunların hayata geçirilmesi için ilgili tüm kurumlarla işbirliğini oluşturmak, üyeler arasında dayanışma, işbirliği ve diyalogların geliştirilmesi, ürün rekoltenin tespitinde yönelik çalışmalarda bulunmak olduğunu söyledi. 

Son 10 yıldan beri fıstık işletmeciliğinin ciddi bir sektör haline geldiğini ifade eden Eralp,” Tüm sistemdeki fıstık Gaziantep tarafından işlenip pazara sunulmaktadır. Fıstığın kendine ait sorunları bulunmaktadır. Başlıca sorunlarımız üretim bazlı sorunlar doğru ilaçlama, sulama, hasat zamanı toplamada oluşan sorunlar, depolamada doğru kurutma teknikleri üretim alanına yakın yerlerde işletmelerin olması, pazara sunma üretici, komisyoncu, sanayici, zincirinin doğru kurulması, işleme modern teknolojiler ile yapılması Tüm bu sorunları toplamak, sektöre bir canlılık getirmek amacıyla bu derneğimizi kurduk. Derneğimizin 2013 yılının aralık ayında resmiyetini kazandırdık.” dedi. 

2013 yılı Antep fıstığı rekoltesinin son 10 yılın en düşük seviyesinde olduğunu ifade eden Eralp, 2013 yılı bahar mevsiminde ki dolu yağışları da, beyazsinek diye bilinen  temel sorunlardan kaynaklandığını Türkiyede özellikle son 10 yılda tüketimin artığını daha önceleri Antep fıstığı sadece baklava ürününde kullanıldığını fakat son yıllarda çikolata vb. ürünlerde de kullanıldığını dile getirdi. 

Eralp’dan sonra söz alan Gaziantep Ticaret Odası ( GTO) Genel Başkanı Eyüp Bartık, Antep denildiğin de akla ilk gelenin  Antep fıstığı olduğunu  ama buna rağmen Antep fıstığının tam olarak tanıtılmadığına dikkat çekti. 

Toplantı son olarak basın mensuplarının ve katılımcıların sorularının cevaplanmasının ardından sona erdi. (İLKHA)