• DOLAR 32.561
  • EURO 35.019
  • ALTIN 2427.871
  • ...

DİYARBAKIR – Mimar ve Mühendisler Grubu Diyarbakır Şubesi tarafından  “Diyarbakır İlinin Su Potansiyeli” isimli panel düzenlendi. Devlet Su İşleri Toplantı salonunda gerçekleşen  panele Mimar ve Mühendisler Grubu Diyarbakır Şubesi ev sahipliği yaptı. Diyarbakır’daki su kaynakları ve bunların kullanımı, baraj ve sulama projeleri ve bölgedeki iklim değişikliklerinin konuşulduğu panel yaklaşık 2 saat sürdü.

 

Diyarbakır’daki su kaynakları, yıllık tüketim oranları ve kayıp-kaçak miktarları hakkında konuşan Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Hidrolik Ana Bilim Dalı Ö.Ü.  Doç. Dr. Zeynel Fuat Toprak, “Diyarbakır’da nüfusa göre düşen su miktarı kişi basına 10 bin 231 metreküple su kaynakları bakımından kendine yetebilecek düzeyde olmasına rağmen kayıp –kaçak miktarının oldukça fazla olmasından dolayı ilerleyen dönemlerde sıkıntı yaşatabilir.”dedi.

 

Suyun kıymeti hakkında konuşan Toprak, belki fazla mübalağalı gelebilir ama şayet 3. Dünya savaşı çıkacaksa tabi bunu kimse istemez, ama bunun temel nedeni su kaynakları olacak gibi görünüyor.” şeklinde konuştu.

 

Fuat Topraktan sonra sözü alan bir diğer panelist, Devlet Su İşleri (DSİ) 10. Bölge Müdürü Okan Bal’da su kaynakları ve DSİ’nin Diyarbakır ve çevresine yönelik yaptığı sulama ve içme suyu yatırımları hakkın da bilgiler verdi. Bal, “Diyarbakır’ın şuan için kullanıla bilir yıllık 7.2 milyar metreküp su kaynağı bulunmakta. Diyarbakır’ın kullandığı yıllık ortalama su miktarı ise 1.2 milyar metreküptür. Yani Türkiye ortalamasının yaklaşık 6 kat üzerinde olan su kaynaklarına sahibiz.” dedi

 

Diyarbakır’ın hidroelektrik enerji potansiyeli bakımından oldukça önemli bir yere sahip olduğunu dile getiren  Bal, “yılda 10 milyar kilowatt saat enerji potansiyeli ile ülkedeki yıllık potansiyel miktarın 16’da birine denk gelen bir potansiyelimiz var.” ifadelerine yer verdi.

 

Panelde son olarak söz alan Meteoroloji 15. Bölge Müdür Yard. Dr. M.Latif Gültekin ise bölgenin geçmişten günümüze kıyasla yağış miktarları ve bunun etkileri üzerine konuştu. Diyarbakır’ın yağışlı gün sayısının son yıllarda iyice düştüğünü belirten Gültekin, yağışlı gün sayısının düşmesi demek yıllık yağışın daha az günde daha çok miktarda yağması demek olduğunu belirterek bu durumun ilerleyen zamanlarda beklide 1 hafta da yağması gereken yağmurun 1 günde yağarak,  sel ve su taşkınlarına sebep olabileceğini ifade etti.

 

Panel katılımcılara plaket verilmesiyle son buldu. (Yunus Emre/Yusuf Aslan-İLKHA)