• DOLAR 32.406
  • EURO 35.247
  • ALTIN 2324.282
  • ...
`En büyük yatırımımız `Çözüm Süreci`dir`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MARDİN - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Mardin Şubesi Başkanı Mehmet Ali Dündar ve yönetim kurulu üyeleri, Mardin`de görev yapan basın mensuplarıyla akşam yemeğinde bir araya geldiler.  

"İhracatımız 2012 yılına göre biraz düşük seviyede seyretti"

Yemeğin ardından özelde Mardin genelde Türkiye`nin ihracatını değerlendiren MÜSİAD Mardin Şubesi Başkanı Mehmet Ali Dündar, 17 Aralık operasyonuna rağmen ülkenin makro ölçekte büyük gelişmelerin katlettiğini söyledi. 

Dündar, "Örneğin ihracatımız 151. 9 milyar dolarlık bir seviyede seyretti, tabi ihracatımız 2012 yılına göre biraz düşük seviyede seyretti.  Mardin ise 2013 yılında 1 milyar 21 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Bazı ülkelerde ihracatımız baya arttığını görüyoruz. İslam İşbirliği Örgütü`yle, Afrika ülkeleriyle ihracatımız arttı. 2013 yılında ihracatımızın yapıldığı ilk 4 ülke: Almanya, Irak, İngiltere ve Rusya`dır. ABD 7`nci, İran 10`uncu sırada yer alıyor. Özellikle Irak Kürdistan`ına yapılan ihracat çok büyük değişimler gösterdi. İhracat, ülkelerin büyümesi için en temel faktörlerdendir.  2013 yılında, ithalatımız 251 milyar dolara yakın bir seviyede gerçekleşti. İhracatımızın yüzde 50.9`unu Avrupa`ya yapmışız. Avrupa`dan ise 2013 yılında yüzde 53.1`lik bir ithalat yapmışız." dedi. 

"Kayıt dışı istihdam çok fazla"

Türkiye`nin 2013 yılında Çin, Endonezya, Hindistan, Suudi Arabistan`dan sonra en çok büyüyen ülkenin Türkiye olduğunu açıklayan Dündar, sözlerini şöyle sürdürdü. "Mardin`in nüfusu 780 bine yükseldi. Turizm açısında bakıldığında Mardin`e konaklama sayısı sürekli artıyor. Mardin`de 2008 yılında konaklayan turist sayısı 78 bin 367 iken bu sayı 2013 yılında 189 bin 448`i buldu. Mardin`in içinde bulunduğu TR3 bölgesinde yüzde 20`lik bir işsizlik rakamı karşımıza çıkıyor, ancak kayıt dışı istihdam çok fazla bizde... "  

"Çözüm süreci, en büyük yatırımımızdır"

Gündem ile ilgili sorulan sorulara cevap veren Dündar, Çözüm Süreci`nin kendileri açısından hayati önem taşıdığını ifade ederek, "Çözüm Süreci`ne bundan önce olduğu gibi bundan sonra da desteğimizi sürdüreceğiz. Çözüm süreci, en büyük yatırımımızdır. Mutlaka ama mutlaka buna sahip çıkmamız gerekiyor. 17 Aralık operasyonuna gelince, biz bunun siyasi bir organizasyon olduğuna inanıyoruz. Hükümeti sandıkta deviremeyen insanların bu şekilde devirmeye çalışıyorlar. Operasyonun ardından yapılan kara propaganda, kaset savaşları ve insanların özelini ifşa edilerek şantaj malzemesi olarak kullanılmasını kabullenmiyoruz." diye konuştu. (M. Salih  Keskin - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir