• DOLAR 32.371
  • EURO 35.011
  • ALTIN 2325.545
  • ...
TİMAV Van`da Yeni Eğitim Sistemini Anlattı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN- Van İHL Salonu’nda gerçekleştirilen panele Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve Van Valisi Aydın Nezih Doğan’ın yanı sıra Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, okul müdürleri, öğretmenler ve diyanet yetkilileri katıldı. Program, VİMDER Genel Başkanı Mehmet Emin Akan’ın selamlama konuşmasıyla başladı. 

Programda konuşan TİMAV Genel Başkanı Ecevit Öksüz, İmam Hatip okullarının ve din eğitiminin ülkemizde çok büyük sıkıntılı dönemlerden geçtiğini ancak son dönemde ellerinden alınan pek çok hakkın geri iadesi ile birlikte sürecin normalleşmeye başladığını ifade etti. Van’da gerçekleştirdikleri bu programın amacını İmam Hatip Okullarına olan ilgiyi artırmak olarak açıklayan Öksüz, kardeşlik hukukunun gereklerini işleterek elde edeceğimiz kazanımlar ve ümmet bilincinin İmam Hatiplerde yankı bulacağını, İmam Hatiplerin bu kazanımların merkezi olabileceğini kaydetti.

Panelde konuşan Van Valisi Aydın Nezih Doğan bölgede kardeşlik ve barış atmosferinin tesisi ve korunması için eğitimin hayati önemi bulunduğuna dikkat çekerek, "yeni eğitim sistemi ve İHL`lerin anlamı ve öneminin anlatıldığı böyle bir programı tertip ettikleri için TİMAV`a ve VİMDER`e teşekkür ediyorum" dedi.

Panelin açılışında konuşan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay İmam hatip liseleriyle ilgili talepleri karşılamak zorunda olduklarını ifade ederek: “İmam hatip liseleri; ırkçı ve yanlış politikalara karşı dini eğitimin adeta sigortası gibidir. Dini eğitimini şu an bizim okullarımız en iyi şekilde veriyor. Gizliliğin olduğu yerlerde daima problemler doğar. Şu an berrak bir İslam yaşanıyor, kitaplar hepsi açık, okullarda eğitimler belli. Gizli olan yerde karanlık var, risk var” ifadelerini kullandı. 

Başbakan Yardımcısı Atalay: “Şiddet ve baskılar tarihe karıştı. Türkiye geri dönmez, önümüz açık. Ekonomik olarak büyüyor, özgürlükler olarak gelişiyor. Çok zor yollardan geldik. Hep önümüze engeller çıkarıldı. On binlerce kızımız travma yaşadı. Ne acılar yaşandı. Bundan sonra inşallah katsayılar falan olmayacak. Bu büyük bir siyasi mücadeleyle oldu. Demokrasi mücadelesiyle oldu. Kolay olmadı, devam ediyor, daha alınacak mesafe, gidecek çok yolumuz var ama siyaset ve hukuk içerisinde bu kazanımları elde ettik. Ne şiddete başvurduk ne hukuk dışında siyaset yaptık. Düşüncesi olan, hedefi olan, kendine güvenen çıksın siyaset yapsın. Şiddetle hiçbir hak elde edilmemiştir.” 

Oturum başkanlığını Prof. Dr. Şakir Gözütok’un yaptığı panelde ilk konuşmayı MEB Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük yaptı. 4+4+4 eğitim sisteminin getirdiği yenilikleri ve bu hükümet döneminde eğitime yapılan yatırımları anlatan Büyük, dini eğitimin tüm kademelere yayılarak insanımızın sağlıklı dini bilgiye erişiminin kolaylaştırıldığına dikkat çekti. 

S.Ü. Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ertan Özensel ise İmam Hatiplerin kamuoyundaki algısına dikkat çekerek TİMAV’ın geçtiğimiz yıl yaptırmış olduğu araştırmaya atıfta bulunarak İmam Hatip mezunları ve mensuplarının toplumdaki algısının her yönden olumlu olduğuna ve toplumun bu okulları ve bu okullarda okuyanları sahiplendiğine vurgu yaptı. 

Panelde son olarak konuşan Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı ve TİMAV Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Muhiddin Okumuşlar ise yeni eğitim sisteminde müfredatın pratik hayatla doğrudan iç içe olduğunu ve bu noktada öğretmenlere büyük görevler düştüğünü söyledi. Yeni neslin, yeni nesil öğretmenler eliyle seçmeli dersler ve bu derslerin aktif müfredatı çerçevesinde çok güzel sonuçlar verebileceğini söyleyen Okumuşlar, yapılan çalışmaların gelecek nesillerin yetişmesi için büyük önemi haiz olduğunu ifade etti.

Panelin ardından Anadolu Öğretmen Lisesi Salonu’nda akşam gerçekleştirilen İHL Gecesi’nin onur konuğu ise Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’dı. Selamlama konuşmalarının ardından söz alan Bakan Yılmaz, kalkınma denilen hadisenin sadece maddi bir olay olmadığını söyledi. Yılmaz, sosyal, kültürel ve özgürlük boyutları bulunmayan bir kalkınmanın eksik bir kalkınma olacağını aktardı.

Bakan Yılmaz: "İnanç özgürlüğü, din ve vicdan hürriyeti mukaddestir. Kimsenin buna dokunmaya hakkı yoktur. Yüce yaradan bizi özgür yarattı. Ama birileri modernlik adına, çağdaşlık adına aslında çağdaş olmayacak şekilde din ve vicdan hürriyetini yaralamaya çalıştılar. Aynı zamanda bütün okullarda Kur`an-ı Kerim ve Siyeri Nebi dersleri de seçmeli olarak okutulmaktadır. Böylece vatandaşlarımızın sağlıklı bir şekilde dini öğrenmeleri ve gelecek kuşaklara aktarılmasında önemli adım attık” dedi.

Bakan Yılmaz’ın konuşmasının ardından sahne alan Mustafa Cihat seslendirdiği ezgilerle programa son verildi.

(İsmail Yılmaz- İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir