• DOLAR 32.5
  • EURO 34.779
  • ALTIN 2489.494
  • ...
`Çocuk yetiştirmek çok zahmetli bir iştir`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MUŞ - Muş’ta son aylarda artan hırsızlık olayları vatandaşı endişelendirmeye başladı. Bugüne kadar Muş’ta pek yaşanmayan kapkaç olaylarının da başlaması, işin vahametini ortaya koyarken, bu işlerin organizeli yapıldığı yorumlarını beraberinde getirdi. 

Muş’ta uyuşturucu ve sigara alışkanlıklarının yanı sıra hırsızlık olaylarının çoğalması, ebeveynleri endişelendirmeye başladı. Geçtiğimiz günlerde Mustafa Şakar adındaki vatandaşın evinde yaşanan hırsızlık olayının ardından bazı iddialar ortaya atılmaya başlandı. İddialara göre çocuk yaşta denecek gençlerin çete oluşturdukları, organizeli bir şekilde hırsızlık yaptıkları ifade ediliyor. 

“Başta yerel yönetim olmak üzere STK’lar ve halkın, bu çocuklara sahip çıkması lazım”

Konuyla İlgili İlke Haber Ajansına konuşan Muş Müftüsü Recep Uzun, çocukların sokaklarda kimsesiz ve başıboş gezdiklerini, bunun önlenmesi için bu çocukların ıslahına yönelik ciddi adımların atılması gerektiğini söyledi. Uzun, başta yerel yönetim olmak üzere STK’lar ve halkın, bu çocuklara sahip çıkması gerektiğinin altını çizdi. 

“İnsan yetiştirmek çok zahmetli bir iştir”

Bu sorunun bir acil eylem planına dâhil edilmesi gerektiğine dikkat çeken Uzun; “En zor şey çocuk yetiştirmektir. İnsan yetiştirmek çok zahmetli bir iştir. Bu yavrularımızın her biri anne babasının bir tanesidir, gözbebeğidir, canıdır, ciğeridir. Anne baba ihmalkârlık gösterdiğinde,  az bir vurdumduymazlık o yavrularımızı sıkıntılı birer insan yapabiliyor. Bu çocuklar sonra çevrelerine komşularına bulunduğu şehre sıkıntı veriyor. İnsanlarla daima ilgilenmek gerek. Öncelikle anne babanın sonra her birimizin mahallemizdeki çocuklarla ilgilenmesi gerekiyor. Milli Eğitim ile Diyanet İşlerinin okul çağındaki çocuklarımızla ilgilenmeleri lazım’’ dedi. 

“Asgari düzeyde de olsa bu çocukların maddi ve manevi ihtiyaçlarının karşılanması lazım”

Çocukların manevi ihtiyaçları kadar maddi ihtiyaçlarının da çok önemli olduğunu kaydeden Uzun; “Asgari düzeyde de olsa bu çocukların maddi ve manevi ihtiyaçlarının karşılanması lazım. Camiye gelen çocuklarımızda fazla yaramazlık beklemiyoruz. Genelde hem mahalleli hem de çocukların velileri camiye gelen çocuklardan memnunlar. Camilerimizden irtibatlarını koparan bazı delikanlıları daha sonra kendi itiraflarından anlıyoruz ki ‘Daha önce çok iyiydim camiye gidip hocanın arkasında namaz kılıyordum. Sonradan camiden koptum farklı bir ortama düştüm. Esrara, eroine, baliye alıştım.’ diyen üzüntüyle gözyaşı döken çocuklarla biz karşılaştık. Mahallelerimiz için hoca arkadaşlarımızla oturduk bu meseleyi konuştuk. Özellikle genç imamlarımız o çocuklarla irtibat kuruyorlar. Yeni yaptığımız lale camiinde çocuklar için spor faaliyetleri düzenlemeye başladık.” dedi. 

 “Bu konuda özellikle velilerden,  anne babalardan çok ciddi destek bekliyoruz’’

Valilik ve Gençlik Spor Müdürlüğüyle müşterek spor faaliyetleri düzenlediklerini sözlerine ekleyen Uzun, “Çocuklarımızın enerjisini tüketecekleri bir yer lazım. Aile Sosyal Politikalar Müdürlüğümüz, SODES, Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile İl Müftülüğümüz müştereken bir şeyler yapmaya çalışıyoruz ama yeterli değil. Ben şahsım kabulleniyorum ve hiçbir kurumu itham etmiyorum. Öncelikle müftü olarak benim, ondan sonra anne ve babasının büyük bir eksikliği vardır. Bu kadar söylemeyi de bir vazife addediyorum. Mütevazı ortamlarda faaliyetlerimizi yürütüyoruz ama yeterli değil. Eğer yanlış yolda olan bir çocuk varsa, demek ki biz görevimizi gereği gibi yapmıyoruz. Bu hususta hep beraber birlik içerisinde olursak güzellikler olur. Bu konuda özellikle velilerden,  anne babalardan çok ciddi destek bekliyoruz. Hocalarımız, her bir cami imamımız buna hazır.” şeklinde konuştu. 

“Herkes kendi çocuğuna sahip çıksın”

Son günlerde Muş’ta sık sık yaşanan hırsızlık olaylarının artık kendilerini endişelendirdiğini ve bununla ilgili olarak sürekli mahalle halkını uyardıklarını ifade eden Molla Abdulmennan Tutar ise: “Biz bu meseleyi vaaz kürsülerinden defalarca cemaate izah ettik. Başarılı olamadık ama bence bunun önlemenin en iyi şekli ilk önce anne babaların çocuklarına karşı olan duyarlılığıdır. Anne baba akşamları çocuğunun nerede kaldığını, neden eve gelmediğini araştırmalıdır. İkici olarak sorumluluk yerel yönetimlere düşüyor. Bunlarda çocuklara sahip çıkacaklar. Vaiz kürsüsünde olan imam kardeşlerimize tavsiyemiz budur. Cemaatlerine bu meseleyi güzel bir şekilde izah etsinler. Herkes kendi çocuklarına sahip çıksın. 15 yaşındaki çocuklar, milletin malını odununu çalıp sabaha kadar inşaatlarda kalıyorlar. Buna bir çarenin bulunması gerek.”  ifadelerini kullandı.

Yaşanan hırsızlık olaylarından sadece çocukların değil, herkesin kendi çapında sorumlu olduğunun altını çizen Tutar Hoca, çocukların bu tür kötü alışkanlıklardan korunması için alınması gereken tedbirlerin bir an önce alınması gerektiğini söyledi. (M. Şirin Çağlayan-İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir