• DOLAR 32.52
  • EURO 34.841
  • ALTIN 2426.537
  • ...
Romatizmalı hastaların yalnız onda birine teşhis konulabiliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ülkemizde vatandaşların  romatizmal hastalıklar konusunda doğru bilgiye hızlı ve kolay ulaşabilmesini sağlamak amacıyla kurulan  Türkiye Romatoloji Derneği olarak Romatizma TV internet sitesini hayata geçirdiklerini bildiren Doç. Dr. Timuçin Kaşifoğlu, ülkemizde en sık görülen romatizmal hastalıklar konusunda bilgiler paylaştı.

Türkiye’de sık görülen Ankilozan Spondilit, Ailevi Akdeniz ateşi, Behçet hastalığı, Yumuşak doku romatizması gibi en sık görülen romatizmal hastalıklara dikkat çeken, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Romatoloji Bilim Dalı İç Hastalıkları Uzmanı, Türkiye Romatoloji Derneği Üyesi ve Romatizma TV Koordinatörü Doç. Dr. Kaşifoğlu, bu hastalıkların erken tanımlanması ve etkin şekilde tedavi edilmesi gerektiğini belirterek, “Romatizmal hastalıklar çok sık görünen hastalıklar, ama teşhis konulmuş hasta sayısı, hastaların 10’da biri kadar bile değil.” dedi.  

Son 10 yılda, biyolojik ilaçların önemli oranda iyileşme sağlayabildiğine değinen Kaşifoğlu, “Eskiden romatizmal rahatsızlığı olan hasta sakatlığa mahkum gibi görünüyordu. Ama günümüzde tedavi imkanları oldukça iyi. Kronik hastalık olduğu için uzun süreli ve yakın takip gerekiyor. Ailede olan romatizmal hastalık devam edecek diye bir kural yok. Örneğin Ankilozan Spondilit hastalığı eğer ailede varsa görülme ihtimali yüzde 10-30 arasında olabiliyor” dedi. 

Gençlerde geçmeyen bel ağrılarına dikkat
Özellikle gençlerde geçmeyen bel ağrılarının önemsenmesi gerektiğinin altını çizen Kaşifoğlu, “Bel ağrısı günlük hayatta sık karşılaşılan bir durumdur. Uzun süreli bel ağrılarının bir kısmı iltihaplı romatizmal bir hastalık olan Ankilozan Spondilite bağlı olabilir. Özellikle 20-40 yaş arasındaki bireylerde, geçmeyen, istirahatle daha da şiddetlenen bel ağrısı varlığı, ankilozan spondilit kaynaklı olabilir. Suna Pekuysal ve Ahmet Mete Işıkara’nın hastalığı olarak da bilinen Ankilozan Spondilit, omurgada kamburluk gelişimine yol açabilir” uyarılarında bulundu. 

Doç. Dr. Timuçin Kaşifoğlu, ankilozan spondilit hastalığına tanı konulmasında gecikilmesi durumunda, kalıcı sakatlıklarla sonuçlanabileceğini belirten Kaşifoğlu, erken teşhisin  önemini vurgulayarak, “Hastalığın tanısı ve tedavisinde, Romatoloji Uzmanlarının önerilerinden yararlanılmalıdır. Romatizma hastalarının, doğru uzmanlık dalı olan Romatologlara başvurması gerektiğini, ancak çoğu hastanın bundan habersiz olduğunu bildirdi.


Türkiye Romatoloji Derneği tarafından hazırlanan http://romatizmatv.com/ adresindeki Romatizma TV, romatizmal hastaların internet erişiminin olduğu her yerde kolayca sorularına yanıt alabilmelerini hedefliyor.

Kortizonlu ilaç kullanılırken nelere dikkat etmeli?Doç. Dr. Timuçin Kaşifoğlu son yıllarda sık kullanılan kortizonlu ilaç tedavilerinde dikkat edilesi gereken konulara da değindiği açıklamasında, “Kortizonlu ilaçlar, Romatoloji uzmanlarının tedavide sık kullandığı ilaçlardır. Dikkatli ve kısa süreli kullanımlarında hayat kurtarıcı olabilen kortizonlu ilaçlar, kontrolsüz ve uzun süreli kullanıldığında ciddi yan etkilere yol açabilirler. Kortizon tedavisi, ‘iki ucu keskin kılıç’ gibidir. Kortizon tedavisi alan hastalarda başta, kan şekerinde yükselme, kemik erimesi, katarakt, tansiyon yükselmesi gibi ciddi yan etkiler gelişebilir. Bu nedenle kortizon tedavisi, uzmanlaşmış hekimler tarafından mümkün olan en kısa süre kullanılmak üzere planlanmalıdır” dedi.

Hastalara referans kaynağı olmak, hekime erişimi kolaylaştırmak ve hastalıklar hakkında her türlü detaylı bilgiyi sunmak maçıyla kurulan Romatizma TV hakkında da bilgi veren Doç. Dr. Timuçin Kaşifoğlu, “Ülkemizde sayısı 200’ü geçmeyen Romatoloji Uzmanına karşılık, milyonlarca romatizma hastası bulunuyor. Doktora kısıtlı erişimi olabilen bu hastalar, şimdiye kadar hastalıkları ve tedaviler hakkında internete başvurduklarında, kafa karıştırıcı, ya da doğru olmayan bilgilerle karşılaşıyorlardı.

Türkiye Romatoloji Derneği, bu nedenle romatizmalı hastaların doğru, bilimsel ve herhangi bir kâr amacı gütmeyen bir bilgilendirme sitesine ihtiyaç duyduğunu düşünerek, Romatizma TV isimli internet sitesini hazırladı. İlk etapta 300’e yakın soru, çeşitli Üniversitelerden Öğretim Üyeleri tarafından kısa videolar şeklinde yanıtlanıyor. Hastalar tarafından iletilen diğer sorular da, belirli aralıklarla yanıtlanarak http://romatizmatv.com internet sitesine eklenmektedir. Site halkın erişimine açık ve ücretsiz olarak faaliyet göstermektedir.” açılamasında bulundu.  (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir